Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Novice   |   Red Bull Racing
Ferrari želi preprečiti razvoj lastnega Red Bullovega motorja
Zdi se, da želi Ferrari preprečiti Red Bullove načrte o lastnem razvoju Hondinega motorja po letu 2022.
Ursa Prosenjak
16. oktober 2020 | 20:22:36

Zaradi težav, ki so se pojavile z načrtovanim odhodom Honde iz Formule 1, se bodo 26. oktobra, dan po portugalski dirki, sestali vodje vseh ekip in vodstvo FIA. Odhod japonskega proizvajalca pomeni največjo težavo za ekipi Red Bull Racing in AlphaTauri, ki morata zdaj poiskati novega dobavitelja motorjev, hkrati pa je situacija razkrila doslej prikrito težavo v športu.

Odhod Honde kaže, da sam šport dolgoročno ni dovolj dobičkonosen in vzdržljiv. Razvoj motorja je drag in zapleten, kar mnoge proizvajalce odvrača od udeležbe. Da bi rešil svojo težavo, Red Bull zdaj raziskuje možnosti nadaljnega razvoja motorja, ki ga bo Honda še priskrbela za leto 2021. Ekipa je to storila že v preteklosti z Renaultovim motorjem.

Da bi njihov načrt lahko uspel, je Red Bull predlagal zamrznitev razvoja motorjev ekip v letu 2022, saj bi jim to omogočilo dohajati razvoj ostalih ekip. Mnenja ostalih proizvajalcev so glede tega deljena. Mercedes načrt podpira, Renault bi se s tem strinjal le, če so motorji pred zamrznitvijo usklajeni, Ferrari pa temu nasprotuje.

V Maranellu menijo, da Red Bull ni v nikakršnih težavah. »Kadarkoli lahko potrkajo na vrata v Parizu ali Maranellu. Tako bodo dobili motor veliko ceneje, kot če ga razvijejo sami,« so v Ferrariju posredno namignili na pripravljenost sodelovanja. Pomembna se jim zdi tudi integracija biogoriv od leta 2022 naprej in tega napredka ne želijo ustaviti zgolj zaradi Red Bullovih želja, so še dodali.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
hubertfast
Še par let nazaj ne Ferrari ne Mercedes nista hotela dati motor RB. Sedaj ga pa Ferrari ponuja? A bo Ferrari potem jokal, ko bo RB hitrejši??? A si upajo ta rizik?
17.10.2020 13:03:39
tadejkrze
Sem čisto proti zamrznitvam. Redbull ni edino moštvo, če se lahko ostali znajdejo, se lahko tudi sami.
17.10.2020 13:38:11
etilometer
Ferrari ima cisto prav, pa kaka zamrznitev motorja. Saj imajo renault, ki je po mojem mnenju zelo dober motor na nivoju honde sigurno. Ferrari bi znal naslednje leto s popolnoma novim motorjem stvari postaviti na svoje mesto tako, da dvomim da bi dali red bullu ta 2021 motor. No F1 ni samo šasija ampak tudi motor tako da red Bull imate problem.
17.10.2020 16:18:52
macolar
Zakaj Renault? Lahko tudi Ferrari prevzame riziko in ponudi svoj motor top ekipi. Če kaj, bi jih močna konkurenca motivirala, sploh po letošnjem fiasku. Potem ne bi bilo izgovorov. Tole kar obstaja zdaj pa ne pelje nikamor. Leteti pa bi morala Todtova glava, ker je dovolil da se je ta neumnost sploh zgodila. Če bi obdržali normalne atmosferske motorje, bi imeli veliko bolj zdravo konkurenco. Razlika med sezono 2013 in vsemi naslednjimi je neverjetna. Privatniki so pa tudi neumni in samo še lezejo v rit proizvajalcem, ker drugače pač ne bo motorja za naslednjo sezono.
17.10.2020 17:39:36
matt0
Ker ima renault najmanj prodanih motorjev na gridu (beri: nič.) in Ferrari ni dolžan priskrbeti motorjev nikomur še dodatno. Motivacija močne konkurence? Mercedes že 6 let nima močne konkurence pa so čisto ok motivirani
17.10.2020 18:18:29
macolar
Saj lahko prepustijo Renaultu Haas in Sauber , sploh glede na rezultate. Ampak z vso resnostjo je situacija debilna kakorkoli obrnemo. Spet bodo padli na 3 dobavitelje in vsi imajo svoje tovarniške ekipe. Samomor za neko pošteno tekmovanje oz. za zdravo konkurenco. Še vedno verjamem da ima tovarniška ekipa vsaj pol sekunde prednosti že v štartu samo zaradi boljše integracije enote v šasijo.
17.10.2020 20:39:19
Fero
Definitivno ima tovarniška ekipa določeno prednost, saj se izdeluje motor za njihove potrebe. Je pa verjetno Red Bull edini zaradi resursov in tudi Neweya tista ekipa, ki lahko konkurira tovarniškemu moštvu. To so že večkrat dokazali. Vsaj kot beremo v medijih, je Ferrari sedaj pripravljen ponuditi motor, kar pomeni niso več reve da bi se bali. Prav nasprotno pa je z Mercedesom, ki kategorično zavračajo le Red Bull. Verjetno gre za veliko bojazen, da jih ne bi prehiteli.
19.10.2020 10:34:15
matt0
Haas je v F1 vstopil zaradi Ferrarija, Alfa Romeo je pa.. Alfa romeo?? Se povsem strinjam, da so satelitske ekipe v športu z razlogom, se vidi že pri prehitevanju za krog Ampak po pravilih ni dolžan odstopiti motorja nihče, na koncu pa je to primoran storiti tisti, ki ima pogonskih enot najmanj na gridu. Saj je logično. Če želi Red Bull prevladovati, mora imeti svoje pogone (Honda je bila zelo dobra poteza), saj je v turbo eri motor še vedno prevelik faktor - beri Racing Point ne bo nikoli pred Mercedesom. In zato Red Bull ne dobi Mercedesa v rit - naj razvijejo svoje
19.10.2020 12:50:00

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija