Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Novice   |   Max na udaru
Ko incident s Strollom užali mongolsko skupnost
Max Verstappen se je znašel na udaru zaradi izbruha in preklinjanja po radijski zvezi.
Ursa Prosenjak
26. oktober 2020 | 19:32:13

»Kakšen retardiranec. Kakšen Mongol,« je Max besnel po radiu po svojem trčenju z Lanceom Strollom na drugem treningu na Portugalskem. Oštel ga je že Helmut Marko, a to še ni vse.

Z besedo »mongol« je najverjetneje namigoval na zastarelo poimenovanje motnje v duševnem razvoju, nekoč znane kot mongoloidnost, danes pa kot Downov sindrom, toda zaradi rabe besede v slabšalnem tonu se je najprej oglasil mongolska političarka Unro Janchiv, ki je Maxovo izjavo obsodila in ga na Twitterju vprašala, ali so on in ekipa zgrešili pomen ideje za iniciativo We Race As One.

Oglasilo se je tudi škotsko društvo Mongol Identity, organizacija za zaščito oseb mongolske etnične pripadnosti, ki je na Maxa Verstappna naslovila odprto pismo, v katerem je njegove izjave označila kot žaljive ter zahtevala uradno opravičilo. Organizacija se namreč aktivno zavzema za izkoreninjenje dolgoletne napačne rabe besede z negativnimi konotacijami.

Izraz mongoloidnost se je do let 1965 uporabljal za osebe z Downovim sindromom zaradi njihovih značilnih obraznih potez, ki spominjajo na pripadnike azijskih etničnih skupin. Ravno zaradi žaljivega tona so motnjo nato poimenovali po zdravniku, ki jo je odkril.

Na družabnih omrežjih so se Maxu v bran postavili oboževalci in rojaki, ki so pojasnili, da je to običajna zmerljivka v nizozemskem jeziku in da s tem ni nameraval užaliti celotne mongolske skupnosti, pač pa naj bi zgolj želel povedati, da je Stroll po njegovem mnenju bedak. Četudi bi tovrstno pojasnilo pomirilo pripadnike mongolske etnične skupine, pa izbruh še vedno ostaja žaljiv tako do Strolla kot tudi do oseb z Downovim sindromom.

Max se na obtožbe še ni odzval, je pa Helmut Marko pojasnil, da so ga znotraj ekipe že opozorili, da tovrsten način komunikacije ni primeren.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
trzo
Par stvari. Max je tip, ki v diplomaciji ne bi naredil kariere, to se ve. Tak pač je, najbrž Jos pri vsem tem niti ni nedolžen. To, da je sedaj užaljen že čisto vsak, četudi žaljivka nanj sploh ni letela in se je v njej znašel po naključju, je katastrofa in več pove o njegovi samozavesti, kot o žaljivkarju. Mongolska skupnost ga lomi, to bi moralo iti povsem pod njihovim radarjem, če že, bi bil primernejši neh duhovit odziv, ne pa tole jamranje. Helmut Marko tudi točno ve, kdo in kaj je Max in so ta oštevanja bolj PR narave. Go Max, ga imam veliko rajši kot woke polizanca tipa LH, čeprav je Lewis šofer in pol. E, navalite.....
27.10.2020 7:09:36
RenaultF1
Bravo trzo, koncno en ki zna s svojo glavo razmisljat. Meni tudi preseda ta nenehna vljudnost in uzaljenost nekaterih ce jim poves svoje mnjenje.
27.10.2020 7:50:40
OBELIKS
Malo sta zgrešila poanto, če naj bi izraz mongoloid deloval kot žaljivka, moraš smatrati vse z Downovim sindromom kot manj vredne. Zato se je potrebno razburjati nad takimi žaljivkami. Razlog ni v užaljenosti ali pa politični korektnosti. Če je pa ciljal na Mongole, potem pa vse skupaj postane rasistično, kar pa tudi ni prav. Ali se motim? Pa tudi žaljenje ni enako mnenju, je le besedna diareja brez vsebine in argumentov. Če imaš argumente, žaljenje ni potrebno.
27.10.2020 11:31:53
autogeek
Najbolje bi bilo, da bi ga poslal v PM in že v K. To skupnost sestavljamo vsi, pa evo, naj se buni, kdor se hoče.
27.10.2020 12:32:28
trzo
Poanto si zgrešil ti, dragi Asterixov frend. Max se je malo pred tisti vštric peljal 300+ km/h in se pri samo malo manj zabil v Strolla. Ne predstavljam si nivo adrenalina, pri katerem je tisto izjavil. Tisti, ki misli biti užaljen, mora to razumeti in biti dovolj samozavesten in življenjski, da temu ne pripiše....ma kakršnegakoli pomena. Samozavestno zignorira in gre naprej. Pomen določenim dogodkom večaš tudi s tem, da jih omenjaš, pogrevaš. To, da se je pojav raznoraznih užaljenosti v zadnjih letih razplamtel čez vse meje dobrega okusa, pa najbrž veš. Woke culture pomeni družbeno nazadovanje, ne napredek, ker se preveč družbenih skupin postavi v kožo ranljiveža. S tem si odvzameš suverenost in moč in jo predaš nekomu drugemu. Žal to le redki razumejo.
27.10.2020 12:38:30
trzo
Njega dni se je na valu 202 vrtel tale komad, pa nikome ništa...https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=&cad=rja&uact=8&ved=2ahUKEwj6mceJ1tTsAhXz6eAKHfSnCsYQyCkwAHoECAQQAw&url=https%3A%2F%2Fwww.youtube.com%2Fwatch%3Fv%3DGZDl_R8Zp2E&usg=AOvVaw0t-c_bd70xq1BSOC719VcQ
27.10.2020 12:45:28
OBELIKS
Dajva eno teoretično, sva v družbi še z nekom, ki ima Downov sindrom. Jaz naredim hudo traparijo. Me boš obkladal z mongoloidom ali boš uvideven do njega in mi boš rekel bedak? Verjetno se boš ugriznil v jezik, Max verjetno tudi. Ta mi je tudi dobra, preveč družbenih skupin se postavi v kožo ranljiveža. Saj ti je jasno, da Downovci nimajo izbire. ZATO take žaljivke niso sprejemljive. Devo pa vsaj niso imeli namena biti žaljivi, tako da jim deloma odpustim.
27.10.2020 15:07:00
Nb848
hahahahha "Oglasilo se je tudi škotsko društvo Mongol Identity" ...pa daj a se hecate? ....to je isto kot bi mu rekel debil, moron, idiot......tukaj gre politicna korektnost preko vseh meja ....komedija res
27.10.2020 15:18:01
tadejkrze
Nobena žaljivka ni lepa, ampak da se pa eno x društvo vpleta sem brez povezave, pa tudi nima smisla.
27.10.2020 15:28:59
Nb848
Grem stavit da Max sploh ne ve da je "Izraz mongoloidnost se je do let 1965 uporabljal za osebe z Downovim sindromom" (tudi jaz tega do danes nisem vedel ) .....on je to pac rekel v afektu in zaljivka je letela na drugega voznika ne pa na neke Mongole oz mongloide. Vprasati se je treba koliko krat dirkaci preklinjajo "f***ing idiot" po radijski zvezi pa se ni se oglasila nobena skupnost mentalno zaostalih idiotov.
27.10.2020 15:45:51
trzo
Obelix, ne razumeš, pa ne. Društvo oseb z Downovim sindromom se NI oglasilo, ker vedo, za kaj gre, ostali užaljenčki pa so uspeli pokazati, kako majhni so. Šlo je za Woke reakcije z namenom pridobivanja političnih točk, nič drugega. Ampak ne vem, če razumeš.
27.10.2020 16:47:11
serpent
Da se Max obnaša kot bedak, z dejanji kot z besedami, je že nekaj let znano dejstvo - še premilo so ga kritizirali.
27.10.2020 16:57:40
trzo
Najbrž si že pozabil, kako so se včasih klofutali ob stezi in v boksih. Max je pač Max, produkt genov in Josove vzgoje. Ni pa najbolj neotesan voznik F1 vseh časov, ki namenoma žali ljudi z Downovim sindromom, ali pa kar cele etnične skupnosti, dajte no.
27.10.2020 17:24:29
slonana
O_O
27.10.2020 22:51:04
ROADRUNNER2
Serpent-ti se hecaš a?
28.10.2020 18:55:25

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija