Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Novice   |   Sezona 2021
Amnesty International nasprotuje dirki v Savdski Arabiji
Savdska Arabija ne slovi ravno po svojem spoštovanju človekovih pravic, zato Amnesty International odločno nasprotuje dirkam Formule 1 v tej državi. Na drugi strani pa se Savdska Arabija trudi privabiti tovrstne dogodke in si s tem izboljšati mednarodni ugled.
Ursa Prosenjak
28. oktober 2020 | 20:11:00

Ulično dirkališče Džeda je del predčasnega koledarja za leto 2021, gre pa za vmesno rešitev, saj dolgoročni načrti predvidevajo dirko v kompleksu Al-Qiddiya v glavnem mestu Riad.

»Formula 1 se mora zavedati, da bi bila savdska dirka del dalj časa trajajočih poskusov s športom kompenzirati številne kršitve človekovih pravic v tej državi,« je opozoril Felix Jakens, vodja kampanj Amnesty International v Veliki Britaniji.

»Neuspel poskus nakupa Newcastle United očitno ni odvrnil savdskih oblasti, ki vidijo elitni šport kot sredstvo za povrnitev ugleda države,« nadaljuje Jakens. »Čeprav izpostavljajo kot napredek dejstvo, da je savdskim ženskam končno dovoljeno voziti avto, pa ne smemo spregledati, da so oblasti pred kratkim zaprle in mučile več vodilnih aktivistk za pravice žensk.«

»Če bo prišlo do savdske dirke, je mora F1 vsaj vztrajati, da vse pogodbe vsebujejo stroge delavske standarde v celotni dobavni verigi in da bodo vsi dogodki brez diskriminacije enako odprti za vse.« Jakens še poziva vidne predstavnike športa, naj se oglasijo in pokažejo solidarnost z ljudmi, ki so jim kršene pravice.

Formula 1 se na Jakensove izjave ni odzvala, saj dirka v Savdski Arabiji še ni bila uradno potrjena, so pa sporočili: »Svoje odgovornosti jemljemo zelo resno. Svoje stališče do človekovih pravic smo jasno predstavili vsem svojim partnerjem in državam gostiteljicam, ki so se zavezale, da bodo dogodke organizirale v skladu s spoštovanjem naših načel.«

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija