Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Novice   |   Max Verstappen
Bo spodrsljaj spremenil slovarje?
Dirkači se v napetem trenutku med dirko pogosto spozabijo in hitro pade kakšna beseda preveč. Max Verstappen ni pri tem nobena izjema. Toda pri izbiri kletvic je imel smolo in zdaj se obeta, da bo njegov izpad povzročil spremembo slovarja.
Ursa Prosenjak
22. januar 2021 | 0:55:31

Na lanski portugalski dirki je po trčenju Lancea Strolla ozmerjal z »mongolom«, kar je sprožilo val burnih odzivov v mednarodni javnosti. Oglasila se je Organizacija za zaščito mongolske identitete in vključila celo mongolskega predstavnika pri ZN. Izraz je sicer pogosta zmerljivka med nizozemsko mladino, izvira pa iz nekdanjega uradnega poimenovanja Downovega sindroma, ki je bil nekoč zaradi značilnega videza oseb znan kot mongoloidnost.

Organizacija za zaščito mongolske identitete je po tem, ko so mnogi stopili Maxu v bran z argumentom, da besedo Mongol celo slovarska definicija opisuje kot »nekdo, ki je neumen ali ima Downov sindrom«, pozvala založnike slovarjev, da definicijo besede prilagodijo. Predlagajo, da iz razlage odstranijo povezavo z Downovim sindromom in ne navajajo več njenega slabšalnega pomena.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija