Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Dirke tehnologij
Med vožnjo v avtu, kjer so na razpolago vsi novodobni asistenčni sistemi za voznika, sem razmišljal kako močan vpliv ima razvoj tehnologije v zadnjih dvajsetih, tridesetih letih na naše dojemanje sveta in življenja.
Peter Žmak
8. september 2017 | 13:45:39

Nehote se mi je v glavo prikradla tudi vzporednica z razvojem formule 1, ki je vedno bila tehnološki presežek in laboratorij za tehnične prototipe, delček katerih je na tak ali drugačen način vedno našel pot tudi do vsakdanjih avtomobilov.

Spomnim se prve dirke, ki sem si jo kot mulc ogledal v prenosu v živo. Bilo je pred tridesetimi leti. In v teh tridesetih letih je razvoj tehnologije in družbe pustil močan pečat tudi v formuli 1. Razvoj je seveda nujen. Je gonilo družbe in nujno potrebna sestavina človeštva.  Tehnološki razvoj je poskrbel, da lahko vsakdanje reči opravimo lažje in hitrejše, z manj napora. Pa je to tudi vedno koristno? Vprašanje, na katerega imajo antropologi veliko možnih odgovorov, ki  jih na tem mestu ne bi odpiral. Če se v tej luči omejim na zunanjega opazovalca cirkusa imenovanega F1 , je razlika izpred trisedetih let očitna. Kdor je kdaj od blizu videl dirkalnik F1 iz osemdesetih let ve o čem govorim. V središču je bila klasična mehanika in  dirkač.

Elektronskih pomagal za voznika niso poznali. Vsaj ne v takem smislu, kot jih poznamo danes. Sicer je, resnici na ljubo, Lotus že leta 1983 eksperimentiral z neke vrste aktivnim podvozjem, leta 1987 pa je podoben koncept vpeljal tudi Williams. Ampak to je bilo še daleč od aktivnega podvozja, ki smo ga spoznali v začetku devetdesetih let. Ne, formula 1, ki sem jo začel spremljati, je bila še klasična v pravem pomenu besede. In če delamo vzporednice, tudi takrat so bili aktualni šestvaljni  turbo motorji manjše prostornine (1.500ccm),  ki pa so prek ročnega menjalnika na pogonska kolesa prenašali moč čez 800KM na dirki in celo čez 1.200KM na kvalifikacijah. So bili zato takratni dirkači boljši od današnjih?

Take primerjave so vedno nehvaležne, pa vendar trdim, da je bila sama vožnja na limitu takrat veliko težja od današnje. Meja med odlično odpeljanim krogom in zavrtenim ali razbitim bolidom je bila tanka kot rezilo. Faktor dirkača, je takrat prav gotovo lahko naredil večjo razliko kot danes, ko sofisticirana programska oprema poskrbi, da je doseganje absolutnega limita dirkalnika precej lažje.

Hkrati s tehnološkim razvojem, se je precej spremenilo tudi v vodenju tega nam ljubega tekmovanja, kjer je bil zaslužek postavljen daleč na prvo mesto. Z nekaj zgrešenimi potezami je tako ta gigantski organizacijski perpetum mobile začel puščati, kar se je pokazalo v upadanju zanimanja pri gledalcih. Kaže, da se novo vodstvo tega zaveda in išče načine kako približati tekmovanje mlajšim gledalcem. Zahtevna naloga, saj je potrebno najti tisto pravo mejo med tehnološko češnjo na vrhu torte, kar je F1 vedno bila in showom,  ki ga zahtevajo gledalci. Dandanes, pa ne samo v F1, je namreč vse preveč sterilno, izumetničeno, silikonsko če hočete. Zato z nostalgijo gledam na tiste sezone F1, ko je bilo eno samo pravo prehitevanje med dirko  več vredno od vseh prehitevanj s pritiskom na gumb. Ko so se vozniške napake pri iskanju limita lahko opazile. 

Ko so se strojni deli zaradi priganjanja čez mejo pokvarili, pa jih nihče ni mogel iz boksov nadzorovat in servisirat »on the go«. Ko so se vozniki udarili na stezi kot pravi dedci in zaradi tega niso jokali po radiu zaradi te ali one krivice, ki se je menda zgodila. Ja, bili so to romantični časi, ki živijo samo še na posnetkih. Tudi sedanjost F1 se hitro umika prihodnosti. Kakšna bo, verjetno ni nikomur povsem jasno, lahko pa pričakujemo, da bo sledila smernicam varovanja okolja, promocije varne vožnje in dokazovanja tehnološke nadvlade. Ali to pomeni  avtonomno dirkanje električnih bolidov brez dirkačev? Težko reči. Nekateri proizvajalci verjetno ne bi imeli nič proti. Sam bom stare posnetke še naprej hranil. Za vsak primer.         

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija