Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Je klasični TV odzvonila zadnja ura?
Dolgo pričakovani stream F1 TV Pro bomo morali počakati še nekaj dirk, a revolucija v F1 je vredna vsakega evra.
Artur Švarc
23. marec 2018 | 0:40:22

Časi se spreminjajo in F1 z njimi. Spomnim se davnih let nazaj, ko je Bernie Ecclestone sanjal o plačljivih F1 TV. Ideja ni bila bistveno drugačna od današnje, le da tehnologija, temelječa na analognih osnovah, še ni bila zrela. Posebni set top boxi in možnost spremljanja dirke iz večih kamer so se takrat zdeli nekaj čudovitega, a vse skupaj v praksi ni nikoli zaživelo – bilo je preveč komplicirano in seveda predrago. Dodajmo k temu še anekdoto - vprašanje našega nekdanjega novinarskega kolega, danes profesorja angleščine nekje na Gorenjskem, če bo to možno dobiti tudi v neki senčni dolini pri Škofji Loki in Bernijev strel s pištolo proti njemu, pa je jasno, da je bila zadeva namenjena elitam.

Danes so drugačni časi, internet je peklensko hiter, računalniki, tablice in telefoni pa povsod okoli nas. Tehnologija je končno dovolj zrela, da lahko hard core ljubitelji F1 dobimo tisto, o čemer smo vedno sanjali. Vse treninge in dirke vseh serij, izbiro kamer, dodatne informacije in celo prenose tiskovnih konferenc, prav gotovo pa bodo na voljo tudi spremljevalne vsebine. Za kaj takega je bilo potrebno spremeniti tudi mentaliteto na vrhu F1, čeprav je video še vedno strogo ekskluzivna zadeva FOM. Si želite celo dirko ogledati skozi oči Sebastiana Vettla? Nobena težava. Liberty je projekt sicer prestavil za nekaj dirk, da vse skupaj še stestira – beri: zmanjkalo jim je časa – potem pa bo reč na voljo od VN Španije naprej tudi za vse ostale. Za smešno nizko ceno (za naš trg) 3 evre za celoten dirkaški vikend.

Nič več gledanja F1 po ORF ali RTL, še manj piratskih streamov iz dežel, kjer prenašajo tudi treninge, ki jih bomo uporabili že čez nekaj ur za prvi trening v Melbournu. Sline se že cedijo.

A nova uporabniška izkušnja prinaša tudi nekaj drugega – stari televiziji »push« vsebin bije zadnja ura. V paketu mojega operaterja, kjer so se mi v zadnjem letu za nemajhne evre prislinile vse večje domače televizije, sem pravzaprav gledal le še prenose F1, za vse ostalo imam Netflix (predvsem za dete in njene risanke), tako ali tako pa televizije nimam niti časa gledati. Splet in video sta stvari obrnila na glavo, sami izbiramo, kaj bomo brali, poslušali in gledali. Prvi naslednji korak je seveda logičen – odpovedal bom TV paket in imel le še internet. Prihranek bo nekaj malega čez 20 evrov in če jih pač 8 vrnem Liberty, še vedno ostanem krepko na pozitivni strani. Pa še miljavžnte ponovitve Policijske akademije ne bom več rabil srečevat na kanalih.

Liberty računa na precejšen prihodek prav iz tega naslova in razumem lahko, da ne želijo plasirati nepreizkušenega izdelka, njihova matematika je preprosta – 5 % svetovnega prebivalstva spremlja F1, od tega 20% teh predstavljajo hard core fani kot jaz sam. In ti bodo gledali stream. Prihodki, o katerih je dedek Bernie lahko le sanjal. Pa bi jih lahko že imel, če ne bi bil trmast in starokopiten. O mojih idejah, kako izboljšati F1 in sestanku s FOM pa kdaj drugič, vse skupaj spominja na tisto o leseni žlici in centu let.

Skratka, ugotavljam, da pravzaprav ne potrebujem niti televizorja, kar pomeni, da kmalu pridemo tudi do »adijo RTV SLO glavarina« zgodbe za 12 evrov. Svet se spreminja in čeprav klasični televiziji še ni odzvonila zadnja ura, pa se ta nedvomno bliža. Suhoparni prenosi same dirke ali kvalifikacij, zapovrh presekani še z oglasi? Tri evre na dirkaški vikend odtehta vse muke.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
newsman
Kar se tiče formule ena - in tudi drugih športnih zvrsti - morda, toda le pri mladini - in še to ne pri vseh. Zakaj? Upoštevati moramo jezikovno bariero. Lahko me pribijete na križ in si utvarjate, da cela ta gnila država zna angleško, pa vam povem, da temu ni tako. Tudi mladi so jezikovno podhranjeni. Veliko bolj obvladajo balkanščino, kar se odraža v glasbi, ki je popularna prav v tem prostoru. Potem pa so tukaj seveda še starejši ljudje, ki poleg jezika niso vešči moderne tehnologije - pa tukaj nikogar ne želim podcenjevati. Zaradi tega bo pač klasična televizija še naprej imela svojo bazo, prav tako bo veliko Slovencev (kljub groznemu komentiranju) formulo ena gledalo sedaj na TV3 in jezikovna bariera je tista (kar sam trdim že 20 let), zakaj se toliko Slovencev odpravi na dopust Hrvatom, čeprav bi nekje drugje preživeli lepši in cenejši dopust. Pa prosim ne mi sedaj o njihovi lepi obali pa to... Res pa je, kar je napisal kolega Artur, da klasična televizija nima dolge prihodnosti in bo tako redko uporabljena, kot danes stacionarni klasični telefoni...
24.3.2018 12:29:14
1-2-3
Jaz se kr stronjam z @newsman, v Sloveniji še nismo pripravljeni na popoln prehod na takšne stvari. Če že pogledamo, za to naročnino boš gotvo potreboval za plačilo Mastercard ali pa Viso, večina Slovencev je pa še vedno na Maestru, ne predstavlajm si, da bo šel nekdo samo zaradi tega menjat račun pri banki. Veliko o Sloveniji npr. pove že spletno nakupovanje - večino nakupov se še vedno poača po povzetju in se jih prevzame v fizičnih prevzemnih mestih... Je pa res da z vsako novo mlajšo generacijo se bo to bolj spreminjalo. Upam pa, da bodo res vključili tudi slovenske komentatorje, jaz nimam problemov z angleščino, že pri študiju imam skoraj vso literaturo v angleščini, vendar pa če izbiram veliko rajši poslušam komentiranje v slovenščini kot angleščini.
25.3.2018 9:44:53
Aichi
Saj sem napisal, da stream pride v poštev za cca 20 % gledalcev, ki s(m)o res hard core in nam običajno klobasanje komentatorjev in gledanje običajnega prenosa ni dovolj. To s plačilnimi karticami in načinu plačevanja pa si rahlo pihnil mimo - vse banke imajo kreditne kartice. Tudi gledanost današnja je bila taka: 12% TV3, 4,5% ORF, 2 % RTl, skratka, skupaj nekje 7% drugje, 12% TV3, kar ni slabo, glede na to, da jim PR ne dela in ne obveščajo medijev o prenosih
25.3.2018 10:10:05
matt0
jezikovna bariera pri mladih ni več obstoječa, slovenščina pa se uporablja vedno manj. zakaj? logično, vedno manj TV, vedno več internet in IT nasploh. razlogi so simple, več informacij, boljša kakovost, izbor, samoizbiranje informacij. kvalitete v slovenščini na netu pač ni. pa ne samo internet - mobilniki, PC-ji nasploh. če lahko to uporabljamo, lahko tudi gledamo prenose v angleščini. Seveda ni lahko za vse, ampak delež tistih, ki tega ne uspejo je danes zanemarljivo (ampak res zanemarljivo) majhen. Da ne začnem o vrtcih, kjer se učijo tuji jeziki, ker je nasploh dokazano, da se pri mlajših letih lažje učimo. stili vzgoje gredo v isto smer, otroci pa danes odraščajo ob angleščini tako ali drugače, če ne, kasneje v službi.
25.3.2018 10:49:05
matt0
na hrvaško pa gremo zato, ker je blizu in ja.. lepo
25.3.2018 10:49:37
newsman
@matt0 - glede Hrvaške..po izbiri in na zdravje
25.3.2018 11:07:40
Jon
Dodajam da je bilo komentiranje na tv3 kar vsecno...sploh za prvic...male napakice ki se jih z lahkoto odpusti...spremljata dirko kar je pohvalno in prevajata ko je to potrebno in ne vmes...kar tako naprej...pa tud reklame ne trajajo prevec dolgo in znata izbrat trenutek za njih. Cestitke tv3
25.3.2018 12:56:33
Matt0
Newsman, seveda kakor za koga.. nisem pa se kdaj slisal, da bi sel kdo raje na hrvasko, kot na tenerife, ker ne zna anglesko...
25.3.2018 13:07:42
ripmork
@Jon, se strinjam, povsem fajn prenos je bil, tistih nekaj napak pa tudi bolj kot ne posledica slabo slišanega radia, ob katerem sta sicer vedno vzorno utihnila in se hitro popravila. Nobenih Kardashian tračev, brezveznih statističnih podatkov o Melbourne-u in podobno. Nasplošno gledano je pa vsaj zame klasična televizija že dolgo preživet koncept in imam minimalen možen paket, ker dejansko le Netflix gledam (pri T2 pač dobil boljši paket z optiko in TV-jem, kot bi ga drugje brez televizije)
25.3.2018 13:14:06

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija