Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Kdaj dirkač dozori?
Formula 1 je po večini kruto in hitro spreminjajoče se okolje. Edina konstanta so spremembe, in ravno hitro prilagajanje na različne okoliščine je ena najbolj iskanih lastnosti za tehnike in dirkače.
Peter Žmak
3. maj 2018 | 15:51:14

 V zadnjem desetletju so spremembe bile res obsežne. Način dirkanja, nove tehnologije in pravila so dodobra premešali karte. Z uvedbo natančne senzorike, ki zabeleži še tako majhno spremembo na vsakem centimetru dirkalnika se je spremenila tudi vloga dirkača. Če so včasih Michael Schumacher, Alain Prost, Ayrton Senna in še pred njimi Niki Lauda veljali za dirkače, ki so znali podati natačne povratne informacije o obnašanju dirkalnika in nastavitvah, pa je današnji generaciji s pomočjo tehnologije marsikaj prihranjeno. Predvsem v zadnjih letih govorimo tudi o takoimenovani »playstation generaciji«, ki jo pooseblja Nizozemec Max Verstappen. S svojim debijem na dirki Formule 1, ko mu je bilo 17 let in pol je sprožil vrsto polemik o smiselnosti angažiranja tako mladih dirkačev. Njegov rekord najmlajšega dirkača, ki je sedel za volan dirkalnika F1 bo ostal nedosegljiv prihajajočim mladeničem, saj je FIA vmes že določila mejo za udejstvovanje v tem tekmovanju pri minimalni starosti 18 let.

Pri Maxu ne gre dvomiti v hitrost in potrebno agresivnost. Zaradi obojega je tudi ljubljenec Helmuta Marka in oboje s pravo mero egoizma je premogel vsak uspešen dirkač. Bolj zmoti dejstvo, da po treh polnih sezonah oziroma 64 odpeljanih dirkah še vedno ponavlja napake mladih nadebudnih dirkačev, ki se pripetijo pri preveliki želji po dokazovanju. Prav vsak dirkač mora napredovati po učni krivulji, po kateri nekateri hitreje, nekateri počasneje dosežejo svojo točko limita. Zgodovina nas uči, da so vsi najboljši dirkači delali napake pri dokazovanju moči, še posebej pri dokazovanju moči med generacijami. Vendar, pri večini njih sta ena ali dve enaki napaki zadostovali za pridobitev potrebnih izkušenj. Vse to smo že videli.  Pri Maxu pa se te napake vendarle predolgo vedno znova pojavljajo.  Mogoče so mu, ker izhaja iz dirkaške družine, določene lastnosti privzgojili, mogoče je egoizem v njegovem karakterju primarnega značaja, vendar zahtevane zrelosti dirkača kljub toliko odpeljanim dirkam še ni dosegel. Je torej 64 dirk premalo, da dirkač dozori? Številke, zbrane v spodnji tabeli, kažejo drugačno sliko. Za primerjavo sem vzel osem dirkačev, ki so v svoji dirkaški karieri dosegli vsaj tri naslove prvaka. V oči zbodeta dve razliki. Prav vsi so po odpeljanih 64 dirkah imeli veliko večji izkupiček rezultatov od Nizozemca in prav vsi so bili takrat vsaj štiri leta starejši. Igra torej splošna zrelost večjo vlogo kot dirkaška? Se odnos do dirkanja spremeni, ko se fant prelevi v moža? Mogoče. Sam mislim, da bo Max moral čimprej razumeti, da dirkanje ni igra, da so stave precej velike in da si zmage in naslove prislužiš, ne pa da te nekdo izbere in določi za zmagovanje.      

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija