Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Komentarji   |   Monza
Včeraj junak, danes bedak
Dirka v Monzi, je še enkrat več dokazala, da v F1 vedno lahko pričakujemo nepričakovano, da se karte lahko zelo hitro premešajo in da se je iz napak vredno kaj naučiti.
Peter Žmak
5. september 2018 | 10:32:03

Tisti, ki me poznajo vedo. Že od sredine 80tih let, ko sem začel gledati dirke F1, mi je pod kožo zlezel mit konjiča iz Maranella, ki je tam tudi ostal. Vedo pa tudi, da sem videl dovolj sezon tega športa, da lahko nanj gledam objektivno, saj imam F1 rad kot celoto, to pa sestavljajo vse ekipe, vsi dirkači. Monza in Ferrari. Italijanska meka avtomobilizma in ime, ki ima v Italiji posebno mesto. Kombinacija, ki poskrbi za hitrejše dihanje. Po dolgih sušnih letih so si tifosiji obetali veliko. Sploh po kvalifikacijah in povsem rdeči prvi vrsti. Kljub slavju, so nekateri obrazi v Ferrarijevem boksu jasno kazali, da je vrstni red »napačen«, pa v resnici ni bil. Vettel je v zadnjem kvalifikacijskem krogu napravil nekaj manjših napak, ki so ga  stale prvega mesta. In napaka ni bilo Kimijevo zavetrje kot so nekateri modrovali, saj je tudi Vettel vozil v približno enaki razdalji za Hamiltonom. Hamiltonom! Več od tega si ni mogel želeti. Pričakovanja so bila velika, mogoče so celo predstavljala preveliko breme za Nemca. Začelo se je že na ekshibicijski vožnji po milanskih ulicah, ko je pristal v ograji, nadaljevalo na prostem treningu v paraboliki, ko je z veliko sreče le rahlo oplazil zadek svojega dirkalnika, potem pa so še kvalifikacije poskrbele, da je Vettel v soboto najverjetneje zaspal ne preveč dobre volje in trdno odločen, da na dirki stvari postavi na pravo mesto.

Kljub temu, da nekateri še vedno mislijo, da ima Kimi pogodbo drugega voznika, temu ni tako. Obdobje Jeana Todta, je v Maranellu zgodovina. Pravzaprav je to pri rdečih zelo občutljiva tema, saj je spomin na Avstrijo 2002 še vedno boleč. Obstajajo sicer moštveni ukazi, vendar se ve v katerem delu dirke in pod kakšnimi pogoji. Moštvenih ukazov pa na začetku dirke ni in jih nikoli ni bilo. Celo v času Jeana Todta in Michaela Schumacherja je veljalo, da je nekaj prvih krogov povsem odprtih. Brez scenarijev. Dokaz je recimo dirka v Silverstonu 1999, ko je Irvine na štartu prehitel Schumacherja, potem pa trdo branil svoj položaj, Schumacher pa pristal v ogradi z zlomljeno nogo. V času Jeana Todta!  Edini dogovor, ki velja še danes je, da se morata na štartu dirkača izogibati medsebojnemu trčenju. Kimi in Sebastian sta v nedeljo v Monzi počela prav to. Dogodkov in reakcij ostalih dirkačev se sicer ne da natančno predvideti, prav gotovo pa je Vettel vedel, da bo Hamilton v prvih krogih napadel z vso močjo. Tudi zato je bil njegov cilj priti že na samem štartu mimo Kimija in zbežati Hamiltonu. Kaj točno je takrat razmišljal, bomo mogoče izvedeli enkrat v daljni prihodnosti ne morem pa se znebit občutka, da njegova vizija dirke ni segala dlje od prvega ovinka, kjer se dirka ne bi smela končati. Če goreči Vettlovi zagovorniki vsaj poskušajo dogodke analizirati objektivno, je Vettlova krivda predvsem v oceni kdaj dati vse od sebe, kdaj pa kaj od tega zadržati za kakšen kasnejši napad. Sploh zato, ker mu je Ferrari priskrbel zelo močno orožje v boju z Mercedesom in ker tekmec vsako napako močno kaznuje.

Tako potezo v prvem krogu ne naredi dirkač tekmecu, za katerim zaostaja 17 točk, ker je on tisti, ki lahko samo izgubi. In čeprav se zavedam, da je eno komentirati iz udobnega naslanjača, povsem drugo pa biti za volanom dirkalnika F1, ko vsevprek špricajo doze adrenalina, je bila ocena Vettla po dirki v Franciji in Nemčiji še enkrat zgrešena.  Z dirkalnikom, ki ga je imel in s tempom, ki ga je pokazal, ko se je kasneje prebijal iz ozadja, bi imel  dovolj priložnosti za zmago, tudi če bi šikano Roggia zvozil na tretjem mestu. Verjemite, da tudi Vettel to zdaj ve. Mi vemo, da je dirkač, ki zna prevzeti odovornost za svoja dejanja, saj se je po dirki opravičil svojim inženirjem in mehanikom in priznal svojo krivdo. Vemo tudi, da bi kasneje med dirko, če bi bilo to potrebno, Kimi dobil ukaz, da Vettla spusti naprej, vemo da je po dirki v Monzi pot Vettla in Ferrarija do naslova prvaka precej bolj strma, vemo da so tudi v preteklosti največja imena tega športa delala napake in vemo, da je meja med junakom in bedakom včasih zelo tanka. Vseeno pa ne razumem tistih, ki so po dirki v Belgiji Vettla in Ferrarijev komandni pult  kovali v zvezde, dirko kasneje pa jih označili za popolne amaterje. Hej, še vedno je to ista ekipa.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
roberto
Korektno napisano.
7.9.2018 7:39:53

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija