Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Mojih 550+
V Šanghaju se je zgodila okrogla 1000. dirka in potem sem preštel, da sem pravzaprav gledal že več kot polovico dirk v 70-letni zgodovini.
Artur Švarc
14. april 2019 | 12:53:47

Kakšna zgodba je moje življenje s F1! Če ne bi bil fotr tisti, ki je bral takrat edino slovensko avtomobilstično revijo in mi po stenah lepil najrazličnejše posterje in slike, bi strast do tehnike in avtomobilizma razvil mnogo kasneje, če sploh. Ampak taka je pač genetika in potem še vplivi okolja. In prav on, ki je bil na svoji prvi dirki v F1 v Avstriji še pred mojim rojstvom in tudi skoraj 50 let pozneje. Legenda!

Tako v bežnih spominih vidim ovitek te revije s Piquetom na notranji strani ovitka, ko jo listam, pa sliko dirkačev na motorjih na moji steni, pa prerez Alfe Montreal in potem pri sedmih še koledar na naši steni v dnevni sobi, seveda s Formulami. Kolikokrat sem ga snel s stene in listal vseh 12 mesecev, in potem ko je bil passe, sem slike izrezal in jih skrbno hranil. Pa potem konec 90ih, ko je bil aktualen album z nalepkami sezone 89 ali 90, ki je končal v vodi v bani, o razlogih ne bom, pa še kaj bi se našlo.

In seveda spremljanje prenosov F1, Niko Mihelič sprva, pa potem Miran Ališič in vse, kar je sledilo. Tako čez prst sem gledal vsaj 550 dirk po televiziji, še ene 20 pa v živo na dirkališčih v sklopu mojega dela. Pot do tja je bila zanimiva. Od legendarnih Grand Brixov v sami zori interneta pri nas, ki je privedla do F1 magazina in Avtomanije, ki letos praznuje skoraj neverjetnih 20 let.

Res, če ne bi Mirko imel tako specifičnega načina komentiranja, se Brixi ne bi zgodili in verjetno bi zdaj pisal recepte v kaki prenatrpani ambulanti s tečnimi ljudmi. Vseeno, v nekem obdobju 10, 15 let nazaj, so prišle na vrsto pomembnejše reči, od 11-letne smrklje, ki je F1 ne zanima pretirano, razen Hamilton, ker imata pač na isti dan rojstni dan, do vsakodnevnega kruhoboja. Alfa iz stene izpred 40 let je še danes v eni mojih map, rezultirala pa je tudi v kratki dirkaški karieri s čim drugim kot z Alfo.

Tudi 20 let F1-magazina, prigode z dirk, ki so ob vsem tem tudi druženja s posebnimi ljudmi, pa morda vrhunec neke dobe, na svoj način, kot lansko sodelovanje s TV3 in komentiranje dirke v Singapurju z Andražem. Ker sem preveč perfekcionista in ker sem preveč opozarjal na napake, se pač nismo razšli v najboljšem duhu, a klima slovenskih prenosov je tako ali tako našim bralcem znana. Za povprečnega gledalca dobro, za hard core ljubitelje F1, nezadostno. Zato pač imamo zdaj F1TV, ki je svetlobna leta nad tem, kar je na voljo pri nas. Nič hudega, imam dovolj drugega dela, izkušnja pač.

A ob vseh teh letih, ko sem se fotografiral s Schumacherjem, se z njim skregal na dirki v Imoli na tiskovki, iskal avto po Spaju, dirkal s Hulkenbergom po avtocesti proti Hungaroringu, so ljudje, s  katerimi delam, tisto, zaradi česar bi vse storil še enkrat znova. Avtomanija Away Team z zelo specifičnimi posamezniki, najboljšim fotografom v F1 v nastajanju, posebno in nenadomestljivo starosto s štajersko govorico, pa čvekavim profesorjem zgodovine, katerega specialnost so vejice in še enim drugim skoraj iste profesije, ki tam nekje v Revirjih dela bog ve kaj, razen da že stoletja spremlja vse treninge in dirke in jih tudi spiše. In seveda vsi ostali, ki so bili tu v času in prostoru in posebna ljubezen v mojem srcu že 20 let, en in edini – Pirko. :)

In zdaj? Nič, delamo naprej, F1-magazin je v 21 letih pokril vsaj 380 dirk, Kitajska je naša 345. v bazi, še pred tem pa jih je bilo veliko statično delanih.

Sem pa preračunal – ko bom jaz gledal svojo 1000. dirko, bom nekje med 65. in 70. letom. Zabavno!

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
RUNC
@Aichi; Majica s slike s Shumijem pa zmaga Kako je pa kaj Miran vzel te vrste štosev, ker koliko vem jih je bilo kar nekaj?
14.4.2019 13:35:47
Aichi
Ah, vedno govori svojim kolegom, kadar smo kje skup, o tej majici Midva z njim sma itak iste glave, life is fun!
14.4.2019 13:44:55
Aichi
Lani v Belgiji smo obujali spomine... pa je seveda bla ta majca na sporedu
14.4.2019 13:45:17

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija