Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Komentarji   |   Varuhi pravil FIA
F1 komisarji, poenotite se!
Že četrto dirko zapored smo priča vročim debatam okrog ravnanja in odločitev komisarjev F1. Le-ti naj bi se držali pravilnika kot pijanci plota, toda njihova nekonsistentnost smrdi že do vesolja.
Bojan Vrbnjak
1. julij 2019 | 11:03:01

Naj že takoj v uvodu povem, da se v celoti strinjam z odločitvijo komisarjev na dirki v Avstriji, ki niso naknadno kaznovali Maxa Verstappna in je mladi Nizozemec lahko zadržal zmago na domačem terenu Red Bulla. Po tako napeti in zanimivi dirki bi bila prava tragedija, da bi zmagovalca – ponovno – dobili za zeleno mizo.

Toda žal se ne moremo ogniti eni zadevi, ki bode v oči. To je nekonsistentnost komisarjev pri odločanju enakih ali podobnih primerov. Vedno se sklicujejo na pravilnik in njegove člene, a istočasno imajo o teh svoje razlage. In to je jabolko spora. Če nekdo prevozi rdečo luč, je kriv in kaznovan. Tukaj ni prostora za razlage, da so obstajale takšne in drugačne okoliščine, da je vplivalo vreme, počutje voznika, vpliv lune, itd. Prevozil je rdečo luč in pika.

Če zajamem samo letošnjo sezono, se je s končnimi rezultati dirk, potrjenimi za zeleno mizo, začelo v Monaku. A tam je bila kazen za Verstappna na mestu, čeprav je potrebno poudariti, da mladi Nizozemec tukaj ni kriv. Kriva je ekipa, ki ga je poslala ob nepravem času iz boksov. A sprašujem se, zakaj mora biti kaznovan dirkač, če ga polomijo njegovi šefi za komandnim pultom? Tukaj bi se morali varuhi pravil pošteno zamisliti in še enkrat podrobno predelati svoj kazenski zakonik.

Kanada pa je že bila drugačen primer. Seveda, tako kot je povsod, so mnenja deljena. Kazen da, ker se je Vettel nevarno vračal na stezo in zrinil Hamiltona v steno. Kazen ne, ker je zaradi napake vozil čez travo in ni imel nadzora nad dirkalnikom, povrhu pa se s Hamiltonom ni dotaknil. In še bi lahko tukaj naštevali, podajali mnenja nekdanjih dirkačev, ki so se nad kaznijo le zgražali. Najbolje je povedal Kimi Raikkonen, ki se je spraševal: Kaj je ostalo od smernice 'Let them Race?'.

Odgovor je dobil v Avstriji, kjer so komisarji vendarle pustili dirkačem da dirkajo. A vprašati se moramo, kako to, da tukaj ni bil uporabljen člen športnega pravilnika (kazenski katalog), ki na kratko pravi: Če ne k dirkač drugega odrine s steze, dobi kazen pribitka 5 sekund. Odvisno od teže primera ali pri pogostem početju, je lahko ta kazen višja.

In sedaj pridemo do tega famoznega dejstva in sicer interpretacije posameznega primera s strani določenega komisarja. Ne verjamem, da imajo komisarji za vsako dirko in za vsakega dirkača posebej svoj pravilnik in kazenski zakonik. Mogoče bi bilo prav, s tem se popolnoma strinjam z nekaterimi komentarji, da FIA uvede stalne komisarje. Profesionalce, ki bodo imeli kanček razuma in občutek za ostro, a pošteno dirkanje. Verjamem, da dirkanje, kot smo ga lahko vdeli v preteklosti med Villeneueveom in Arnouxom leta 1979 v Dijonu, ne moremo imeti (žal), toda za božjo voljo, ni pa treba deliti osebnih napak kot v košarki za vsako malenkost. In ni treba, da so komisarji kot nogometni sodniki, ki včasih upoštevajo prednost domačega terena.

Zame osebno pa je poleg njihove nekonsistentnosti še bolj nerazumljivo dejstvo, zakaj moramo na dokončno uradno potrditev čakati uro ali več po dirki. Če lahko, v primeru Vettla v Kanadi, kazen izrečejo še med dirko, ker so se pač držali pravilnika, bi lahko v primeru Avstrije (seveda ob upoštevanju pravilnika…) uraden vrstni red potrdili takoj po koncu dirke. Saj primer Verstappen-Leclerc se je zgodil tri kroge pred koncem.

In ravno tako ravnanje vzbuja pomisleke, da gre tukaj morda za kakšno neenotnost med komisarji. Če je kršen pravilnik, ni kaj razglabljati. Če ni, prav tako ne. Nekaj vmes, je pa ni, mogoče, kaj pa vem – to varuhom pravil ne daje dobre ocene. In to ne nazadnje vodi do polemik, vročih razprav in dvome v pošteno in konsistentno delo komisarjev.

Naj na koncu še enkrat ponovim: Razen Monaka (pa še tukaj Max ni kriv in primer se je zgodil v boksih), je v Montrealu, Le Castelletu in Spielbergu šlo za dirkaške primere, ki si ne zaslužijo kazni! 

Ob smernici "Let them race" pa je najbolj nenavadno to, da aktualni pravilnik - športni seveda, to sploh ne dovoljuje. Ne vem zakaj se FIA tako hreni s to smernico in prikuplja navijačem ter dirkačem, ko pa zaradi tega ni spremenila pravilnika. Komisarji pač še vedno prebirajo in se striktno (več ali manj) držijo tega, kar imajo črno na belem zapisano.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
Aichi
Kot si rekel, problem je v pravilih... včeraj se je jasno pokazalo, da je ta del športa na papirju nesmiseln, ker potem to pomeni, da je treba le še zapisati zahtevo, da ko nekdo nekoga prehit, mu mora ta dat priložnost da ga prehiti nazaj.?!?!?
Drugi minus pa je to cincanje po dirki. Ob 16:30 ti napišejo Under investigation in potem se to vleče do osmih. Zunaj horde pijanih ljudi v oranžnem, ki zagotovo ne bi ploskali ob odvzemu zmage, za katero menim, da je nesporna.
V dirkanju obstaja zelo jasen termin "krasti linijo". Nekomu preprečiš tako, da odpelje idealno linijo, da mu jo zapreš, ukradeš. In to se naredi tako, da se mu zapelješ na notranjo stran, izbzremzaš (ali kako bi člvoek našel ustrezen prevod) konkurenta in potem je njegov problem, kje in kako se bo znašel, ko nima več linije. Jasno je, da ko ni blizu sten, ni tako radikalno kot bi bilo recimo v Kanadi, SIngapurju, Monaku.
Če se psotavim v Leclercovo vlogo, kaj mu je preprečevalo da ni zapiral Maxa pred Remusom??? Da mu je lepo puščal prosim prehiti me po notranji strani in pri tem to puščanje prostora za en dirkalnik nima več pravega smisla, ne tu ne v zaprtih dirkališčih. Pač predvidi. Vrhunec dirkanja je nadmudriti nasprotnika, ga prisiliti v napako, mu ukrasti linijo in zapreti ga.
Nihče ne komentira genialnega prehitevanja Bottasa, ko je MAx po zgornji strani odpeljal drugačno linijo in presekal pot Fincu, da je ta moral zavirati bolj kot drugače in je bil že iz ovinka daleč pred njim. To ni nešportno početje, to je esenca dirkanja - biti pametnejši, bolj premeten in še kaj od nasprotnika. Sam se odpeljal dosti takih zadev predvsem v gokartih in tudi pri Stankotu večkrat koga spustil nazaj predse, ker mi je iskanje poti mimo na inteligenten način precej bolj zanimivo kot postavljabnje časa kroga.

Tako da... FIA... briši ta trapasta pravila... ker toliko pljuvanja po vas ni bilo niti v času, ko so šefa NAcija šeškale prostitutke!
1.7.2019 11:55:28
matt0
Zato pa je dal zadnjič Ferrari ugovor, da se razjasni, kaj je dirkanje in kaj je prerivanje. Pa so jih zavrnili, pravila so takšna kot so (Binotto lepo povedal, da je edina čista opcija danes z DRS), oni pa že na naslednji dirki tolerirajo izrivanje. Na koncu sezone pregled točk pravilnika, potrebne spremembe in FIA KOMISARJI NAJ BODO POVSOD ENAKI.
1.7.2019 12:00:07
newsman
Žal je posledica tega neumnega početja FIA in komisarjev ta, da se kljub zanimivi dirki in dobrim napetim akcijam ne govori o tem, temveč o delu in početju komisarjev...
1.7.2019 12:15:38
Aichi
No, če malo predebatiramo - razlika med Vettlom in Ricciardom in Verstappnom je samo v eni zadevi - zaradi katere je bila odločitev tudi jasna včeraj

Vettel je zrinil nekoga s steze ko se je vračal z izleta
Ricciardo je zrinil s steze, ko se je vračal na stezo, potem ko je bil predolg pri prehitevanju
Verstappen je povsem pravilno prehiteval na stezi in Lec je zmanjkalo prostora, preprosto...

Samo to je to in tako FIA kot tudi vsi resni tuji mediji (poleg nas tako zadevo razlagajo in skozi to prizmo bodo šle stvari vnaprej. Upam vsaj da!
1.7.2019 12:20:40
Senna4Ever
Se strinjam z zgoraj napisanim in tako nekako razmišljam tudi jaz. Včasih so bile te stvari samoumevne, da ko si nekoga prehitel pri "under braking" manevru, si mu na ta način presekal idealno linijo in ovinek je bil tvoj. Od tu dalje ni bilo kaj za debatirat, vsi so vedeli kako in kaj, tudi prehiteni dirkač, ki se ni silil vztrajati na zunanji strani, ker sta ga tam čakala pesek ali zid. Zato je tole pravilo res ekstremno butasto, ker je totalno neinteligentno in v nasprotju z dirkaško logiko. Saj morda se bo prihodnjič v položaju Leclerca tam znašel Max ali kdo drug. In ne rabimo nič ugibati, tudi on bo takrat enako jokal po radiu, ker se bo skliceval na to neumno pravilo. Zato bi ga morali čimprej ukinit.
2.7.2019 10:34:56

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija