Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Tehnika   |   Razvoj dvojnega difuzorja
Napredek v sivi coni
Dvojni difizor je bil v letošnji sezoni čarobna beseda uvodnih dirk. Lahko bi rekli, da je poskrbel tudi za nemalo prekletstev. Osvežimo si še enkrat spomin in poglejmo kronologijo te "pogruntavščine".
Bojan Vrbnjak
26. december 2009 | 16:22:30

BMW Sauber je bilo eno izmed zadnjih moštev, ki so na svoj dirkalnik F1.09 namestili dvojni difuzor. "To je bila naša velika pomanjkljivost," pravi Nick Heidfeld. Zadnja ekipa, ki je uporabila to "revolucionarno" novost pa je bila Toro Rosso in sicer na dirki za VN Madžarske. Ekipa iz Faenzne je takoj občutila razliko.

Že pred začetkom sezone so se nekatere ekipe pritoževale nad tako imenovanim dvojnim difuzorjem ekip Brawn GP, Toyota in Williams. FIA jih je razglasila za legalne – igra se je ponovila in FIA je pred prizivnim sodiščem 15. Aaprila potrdila: Dvojni difuzor je legalen. Začela se je prava vojna v razvijanju tega pomembnega sestavnega dela aerodinamike, ki je pri vseh ekipah imela skupen imenovalec: velike stroške.

Skrivnost Brawnovega difuzorja

Bila je že od začetka sporna, toda interpretacija difuzorja s strani moštva Brawn GP je bila in ostaja prava inovacija. Večji del centralnega območja difuzorja je bilo nižje kot zunanje področje. Sled prefrigane oblike zadnje strukture trka pod zadnjo lučjo, je ekipi uspelo umestiti drugo srednje področje (glej zgornjo rdečo puščico). 

Rezultat te pogruntavščine je bilo srednje področje difuzorja, ki je prekoračilo s strani pravilnika predpisani višini 175 mm. Na ta način je nastal neke vrste Venturinijev kanal, ki pomaga usmerjati pretok zraka pod dirkalnik. 

Ta difuzor se dramatično razlikuje od "standardne" rešitve, ko jo je na uvodni dirki uporabil Ferrari. Pri dirkalniku F60 je bilo srednje področje prav tako visoko kot stranski področji in oboje ni v nobenem primeru prekoračilo limita 175 mm. Na podlagi pravilnika je centralno področje vsebovalo le en profil.

Uporaba takšnih radikalnih difuzorjev kot pri ekipah Brawn GP, Toyota in Williams, je tem moštvom prinesla občutno prednost od treh do petih desetink sekunde na krog.

Prva vmesna rešitev pri McLarnu

Pri McLaren Mercedesu so zelo aktivno reagirali na legalizacijo dvojnega difuzorja s strani Fie. Že v Šanghaju so prinesli novo prednje krilce in vmesno rešitev dvojnega difuzorja.

Difuzor, ki so ga uporabili v Šanghaju, ni bila dokončna rešitev. Vendar je že napovedoval principe dvojnega difuzorja. V centralnem območju, neposredno pod cono trčenja, se je nahajal majhen profil, ki je skupaj s spodnjim delom glavnega dofuzorja tvoril neko vrsto zareze. Zračni tok se je skozi majhno špranjo, od spodaj skozi dve stranski luknji, stekal v centralno področje difuzorja, na podoben način, kot je to bil primer pri dirkalnikih ekipe Brawn GP. Zračni tok se je na tem mestu pospešil in tako je lahko uhajalo več zraka, kar je pripomoglo k večjemu podtlaku.

Reakcije pri Renaultu

Izrečena sodba v zvezi z dvojnim difuzorjem je ekipam naložila veliko dela. Celo Force India je naredila svojo vmesno rešitev za manjkajoči dvojni difuzor. Večina moštev naj bi svoje dvojne difuzorje pokazala na dirki za veliko nagrado Španije v Barceloni. Renault je svoj dirkalnik prilagodil že prej, vendar pa le pri Alonsu, ki je že na dirki za veliko nagrado Kitajske imel vmesno rešitev dvojnega difuzorja. V Bahrajnu je to rešitev prejel tudi Piquet mlajši.  

Novi difuzor se je na določenih področjih bistveno razlikoval od stare verzije. Glavni kanal je ležal nižje in zaobljena obroba je kazala navzgor. Ta glavni kanal je ležal na najnižjem mestu dveh višjih kanalov na strani zadnje cone trka. Skozi zgornje kanale se je pretakal zrak, ki je prihajal izpod dirkalnika.

McLaren in Ferrari sta se opremila

Ferrari je svoj prvi poskus dvojnega difuzorja prikazal v Barceloni. Z novo rešitvijo so hoteli nadoknaditi razliko do moštev v ospredju. Novi difuzor je vseboval dve široki luknji v stranskih stenah centralnega kanala. Te luknje so omogočale nemoten pretok zraka, ki se je iztekal preko zgornjega roba difuzorja. Na ta način je difuzor postal dvokrilnik. Zgornji zračni tok se je stekal preko in izpod zadnje strukture trka. Spodnji zračni tok se je pretakal skozi tri področja difuzorja.   

McLaren Mercedes v Barcelono ni pripeljal večjih sprememb na dirkalniku. Namesto tega so se lotili detajlnega dela na zadku. To delo se je izkazalo za učinkovitejše kot tisto na prednjem krilcu. Dirkalnik MP4-24 je dobil tudi ponovno izboljšan difuzor, ki je vseboval dvojno centralno področje. Vse skupaj pa je močno spominjalo na obliko zgornjega difuzorja Renaulta. Neke vrste trikotna loputa je pomagala k reduciranju turbulenc, ki so se ustvarjale na zadnjih kolesih.

Prvi Red Bullov dvojni difuzor

S prvim prostim treningom v Monaku so pri ekipi Red Bull na svojem dirkalniku RB5 uporabili tudi novi difuzor, ki je deloval po "Brawnovem principu".  Že to dejstvo je dovolj zanimivo, saj se takšen difuzor sploh ni ujemal s prvotnim zadkom dirkalnika RB5.

Kajti oblika zadka je kazala zelo nizko raven z zgornjim viličastim nastavkom zadnje obese, ki je preko zgornje strani menjalnika tvorila posamičen element. Novi difuzor so torej lahko umestili le na podlagi nadaljnjih sprememb  na dirkalniku.

Pri čem pa to ni povsem pravilno. Red Bull je pripeljal le dvoje karbonskih menjalnikov, namesto enega, ki ga je Mark Webber uporabil v Španiji. Ne glede na to, so morali na dirkalniku Red Bulla zaradi novega difuzorja spremeniti le nekaj delov.

Ta difuzor je bil v primerjavi s starim nameščen nekoliko nazaj, toda zaradi tega ni bilo potrebno na novo oblikovati zadka. Dvojni difuzor je bil dobro viden skozi zgornji kanal (rumeni obris na risbi). Ta novost naj bi v tem področju izboljšala podtlak. V Silverstonu je Adrian Newey predstavil ponovno izboljšano verzijo dvojnega difuzorja.

Ferrari in McLaren: Neprestano razvijanje

Ferrari je v Turčijo pripeljal nadaljnjo razvojno stopnjo novega dvokrilnega difuzorja, z namenom, da še bolj zmanjša zaostanek za vrhom. Tako kot predhodna verzija iz Španije in Monaka, je imel tudi ta difuzor dve luknji na stranskih stenah centralnega kanala. Glavna razlika je bila v teži. Ferrari je tokrat stavil na lažjo verzijo, ki naj bi izboljšala porazdelitev teže dirkalnika.

Pred dirko za veliko nagrado Nemčije sta se Ferrari in McLaren ponovno "oborožila".  Srebrni so na Nürburgringu debitirali s povsem novim aerodinamičnim paketom, ki naj bi končno prinesel preobrat. Del tega novega paketa sta bila tudi novo prednje krilce in novi dvojni difuzor.

Krilce ni pomagalo le pri znižanju zračnega upora, bilo je tudi učinkovitejše, kar zadeva proizvajanje podtlaka. Novi difuzor je vseboval širšo in asimetrično srednje področje. Ta sprememba je izboljšala zmogljivost dirkalnika. S tem so pridobili veliko več podtlaka.

Ferrari je na Nürburgringu še enkrat predelal difuzor dirkalnika F60. Nova verzija je imela na vsaki strani nove, vertikalne obrobe. Na ta način so poleg glavnega kanala pridobili tri manjše kanale. S tem so pospešili zračni tok, ki se je stekal iz sredine difuzorja, ko se je le-ta stekal skozi prva dva ožja stranska kanala. Zračni tok, ki je prišel preko stranskih področij, je bil pospešen s strani tretje špranje difuzorja. S tem so izboljšali uravnoteženost dirkalnika.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija