Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Predstavitve   |   BMW Sauber F1.09
Cilj je naslov prvaka
Danes zjutraj se je predstavil še eden izmed bolj pričakovanih dirkalnikov letošnje sezone.
Peter Žmak
20. januar 2009 | 11:06:29

Na stezi v španski Valenciji sta Robert Kubica in Nick Heidfeld medijem razkrila dolgo pričakovani F1.09.

Bavarci letos ciljajo na boj za naslov svetovnega prvaka. »Želimo se še naprej izboljševati v razmerju na ostale ekipe. Dvojna zmaga v Kanadi in skupno enajst uvrstitev na stopničke so začrtali pot po kateri moramo nadaljevati. V letošnji sezoni želimo nadaljevati z izjemno zanesljivostjo dirkalnikov istočasno pa se želimo izboljšati, tako da bomo redno vozili v ospredju. Zavedamo se visokih ciljev. To je najvišja stopnička v razvoju in ta je najtežja,« je po predstavitvi povedal Mario Theissen.

Nova pravila so predstavljala izziv pri ustvarjanju dirkalnika, je dejal tehnični šef ekipe Willy Rampf: »Razvoj novega dirkalnika vedno predstavlja izziv, tokrat pa je bilo pri vsem skupaj nekaj posebnosti. Gume brez profila dajo več oprijema, pri tem pa povzročijo da je dirkalnik nekoliko bolj prekrmarjen. Prednje gume brez utorov imajo večjo površino v stiku s podlago, nudijo pa tudi več oprijema kot zadnje. Ker se dirkalnik tako močno razlikuje od predhodnika, samo z delom prvih prototipov začeli že februarja, torej dva meseca prej, kot ponavadi in celo preden je F1.08 prvič nastopil na dirki.
Želeli smo izdelati čimbolj aerodinamično učinkovit dirkalnik, da bi zmanjšali vpliv novih pravil, katera so stopnjo oprijema precej zmanjšale.«

Po besedah Walterja Riedla, upravnega direktorja ekipe, so se osredotočili na tri ključne komponente: »Aerodinamika, čim boljši izkoristek pnevmatik in vgradnja sistema KERS. Na ta področja smo se osredotočili že na samem začetku in na teh področjih smo izrabili veliko znanja, katerega smo nabrali tekom lanske sezone. F1.09 je plod zelo motivirane ekipe, ki bo v četrtem letu našega nastopanja v formuli 1, odstranila vse prepreke na poti do naših ambicioznih ciljev.«

Robert Kubica je po končani predstavitvi odpeljal še inštalacijski krog, z resnejšim testiranjem pa bodo nadaljevali danes popoldan.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija