Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Predstavitve   |   Tehnični pogled: F10
Glavna smernica: dvojni difuzor
Glavna značilnost novega Ferrarija je zaenkrat dvignjen nos, a bomo že na prvih testiranjih videli več novosti.
Dino Florjančič
28. januar 2010 | 11:55:10

Avto, ki smo ga videli na odru v Maranellu, je imel nameščeno lansko prednje krilce, ki bo verjetno drugačno že na prvem pravem testiranju v Valencii v ponedeljek. Največja sprememba na prednjem delu je dvignjen nos, ki so ga mnogi že označili za kopijo Red Bullovega iz lanske sezone. Ferrari je tak koncept nosu preizkušal že na petkovih treningih v drugi polovici lanskega leta. Ker je srednji del prednjega krilca standarden za vsa moštva, so lahko kljub novemu nosu za predstavitev nanj namestili kar staro krilce.

Prednje vzmetenje je nekoliko dodelano, predvsem zaradi večjih obremenitev, ki jih bo moralo prenesti, ker bo dirkalnik na začetku dirke zaradi goriva tehtal približno 100 kilogramov več kot v lanski sezoni. V skladu z večjo maso (tudi suha masa se poveča na s 605 na 620kg) so priredili tudi zavorni sistem, kar bodo v naslednjih dneh poudarjala vsa moštva.

Nova pravila letos velevajo tudi prepoved pokrovov koles, ki so imeli pomemben vpliv na usmerjanje zraka okoli dirkalnika. Ferrari vseeno ni namestil običajnih platišč, pač pa je na sredini viden zaobljen dodatek, ki po njihovem mnenju vsaj malo umirja turbulence prednjih koles.

Če se pomaknemo nazaj do stranic, so te na prvi pogled nekoliko obilnejše, saj se v sredini nahaja veliko večji rezervoar za gorivo, na drugi strani pa seveda v dirkalniku ni več akumulatorjev, ki jih je lani zahteval KERS. Stranice se proti zadku hitro zožajo in niso nič širše kot lani, Aldo Costa, oče dirkalnika, pa je poudaril, da je bila glavna naloga inženirjev prilagoditev na dvojni difuzor.

To je bil tudi razlog, da je Ferrari lani tako hitro prenehal z razvojem F60, ki je bil v osnovi veliko manj primeren za dvojni difuzor, kot na primer McLaren MP4-24, ki se je zato razvijal do konca leta. Costa je poudaril, da so naredili ožji menjalnik in spremenili postavitev motorja, hidravlike in vzmetenja, da so pridobili prostor za dvojni difuzor: »Ta je zdaj večji in ima več prostora, zato pa boljše zmogljivosti, ki jih je konkurenca lahko imela že lani,« pravi Costa.

Pomemben dejavnik letošnjega dirkalnika bo tudi motor, ki je imel lani največjo porabo goriva na štartni listi. Govorice v svetu formule 1 pravijo, a je med zimo FIA iz Maranella prejela kar nekaj prošenj za modifikacije motorja na podlagi vzdržljivostnih skrbi, kar je stalna praksa moštev v zadnjih letih, kako kljub zamrznitvi razvoja izboljšati motorje. Če bi poraba goriva ostala taka kot v lanski sezoni, bi moral Ferrari dirko začeti z desetimi kilogrami goriva več kot dirkalniki z Mercedesovimi in Renaultovimi motorji, kar bi na večini dirkališč pomenilo tri desetinke na krog za prvo tretjino dirke.

V želji po zmanjšanju porabe goriva so pri Ferrariju povsem prenovili tudi izpušni sistem. Luca Marmorini, ki je bil v Maranello vrnjen iz Toyote ravno zaradi zmogljivosti motorjev, je potrdil, da je "izpušni sistem zelo nenavaden."

Če bo danes vreme dovoljevalo Felipeju Massi, da preizkusi dirkalnik na stezi v Fioranu, bo to v prvi vrsti preizkušanje osnovnega delovanja motorja, menjalnika, hidravlike in ne testiranje aerodinamičnih sposobnosti in lastnosti pnevmatik.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija