Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Predstavitve   |   MP4/25
Evolucija idej
Pri McLarnu so na MP4/25 uporabili nekaj uspešnih rešitev lanskega dirkalnika Red Bulla, katere so uspešno nadgradili.
Peter Žmak
29. januar 2010 | 13:12:38

McLarnov MP4/25 je presenetil s svojim radikalnim videzom, ki je po besedah Martina Whitmarsha plod tesnega sodelovanja med aerodinamičnim in mehaničnim oddelkom, pri čemer je dvonadstropni difuzor vodilo in jedro dizajna.

Dirkalnik se ponaša z visoko dvignjenim nosom, ki je tudi širši od nosu na lanskem dirkalniku. Nizek nos in s tem nizko težišče je bilo eden izmed ključev do lanskega uspeha Brawn GP,  a ožje prednje gume na letošnjih dirkalnikih dopuščajo višje težišče na prednjem delu, višji nos pa omogoča »čistejši« tok zraka preko dirkalnika. Pod nosom se nahaja majhen delilec zračnega toka, ki se začne že sredi nosilcev prenjega krilca. Ta usmerja zračni tok na zračnike hladilnikov, ki so na ta račun lahko višji in manjši.

Prednje krilce je zelo napredna evolucija ene izmed lanskih verzij, katero so uporabljali na nekaterih dirkah, še vedno pa je na dirkalniku prisotno stransko krilce oziroma »barge board«, kot smo ga lahko videli tudi na Ferrariju F10.

Pri stranicah so McLarnovi inženirji ubrali agresiven pristop. Te so precej bolj kompaktne, saj v dirkalniku ni sistema KERS. Vstopne odprtine za hlajenje se nahajajo visoko nad tlemi in so skoraj pravokotne oblike. Zadnji del stranic odstopa od oblikovalskih trendov. Zadek u bistvu spominja na Red Bulla, le da so McLarnovi inženirji očitno zbrali vse najboljše ideje Adirana Neweya in jih izboljšali. Stranice s strmim zaključkom na zadnjem delu spominjajo na Red Bullov RB5, presenetljivo pa je, da je veljalo, da takšna rešitev ni primerna za dirkalnik z dvonadstropnim difuzorjem, a pri McLarnu so očitno našli rešitev za pomanjkanje prostora, ki je pestilo Red Bullov hibridni dirkalnik.

Zaradi večjega rezervoarja za gorivo so premestili postavitev sistemov pod pokrovom motorja. Del hlajenja se zdaj nahaja na sredi dirkalnika, "shark fin" pa v spodnjem delu skriva odvodni kanal tega hladilnega sistema. Podaljšan pokrov motorja, ki je povezan na zadnje krilce smo že videli pri Red Bullu, vendar je tam opravljala le funkcijo aerodinamičnega elementa, ki pošilja več zraka na zgornji element zadnjega krilca, kar poveča njegove zmogljivosti. Gre za preprosti a učinkoviti rešitvi, ki so ju pri McLarnu združili.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija