Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Predstavitve   |   Renault R30
Majhne razlike v primerjavi z R29
Renaultov novi dirkalnik se tako malo razlikuje od lanskega, da nam je vzel kar nekaj časa, preden smo ugotovili glavne razlike.
Dino Florjančič
31. januar 2010 | 21:33:54

Najprej je v oči padla nova barvna kombinacija, ki izvira iz originalne iz poznih sedemdesetih in osemdesetih in o kateri se je veliko govorilo že takoj po odhodu ING-ja kot glavnega sponzorja. Toda potem se je začelo iskanje razlik med R29 in tem, za kar so Francozi trdili, da je R30.

Presenetil je predvsem prednji konec, saj so francoski časopisi te dni že objavljali skice novega Renaulta, ki je imel nos zelo podoben lanskemu Toyotinemu, podobne obrise pa je bilo razbrati tudi iz Renaultove slike, na kateri je bil s črno tkanino prekrit dirkalnik.

Primerjava z lanskim R29 z lanske predstavitve je takoj pokazala številne razlike, toda ko smo za osnovo vzeli dirkalnik z zadnje dirke lanske sezone, so bile razlike vse manjše. Za dodatno zmedo so poskrbele še Renaultove ilustracije na spletni strani, kjer je bil dirkalnik znova povsem drugačen od predstavljenega.

Toda na koncu se je izkazalo, da je predstavljen dirkalnik vendarle nov, zato podrobno razlagamo novosti.

Prednje krilce je sicer podobno lanskemu, vendar manjka velik prečni element, ki je povezoval dve horizontalni plošči; drugačne in veliko bolj čiste so tudi stranice krilca, kar je presenečenje, saj so moštva do zdaj ta del dirkalnika vse bolj komplicirala, dolgo pa je veljal za enega ključnih delov, ki zrak usmerja okoli prednjih koles. Morda pa bo s prepovedjo pokrovov koles tudi ta zapletenost počasi izginila. Renault je na tem področju zagotovo pokazal nekaj novega.

R30 je prvi letošnji dirkalnik, ki nima izrazito dvignjenega nosu, saj je konica obrnjena celo bolj navzdol kot pri lanskem modelu, poleg tega pa je lepše zaobljena in manj oglata. Velik napredek na novem avtu vidimo pri zračnikih za zavore, ki so letos očitno pri vseh moštvih imele poseben pomen, ko se inženirji niso več ukvarjali s pokrovi koles. Zračnik je pri Renaultu spretno oblikovan v dodatno krilce.

Za nosilcema prednjega krilca še vedno najdemo dve prečni plošči, ki pod nosom ustvarjata tunel – tak pristop ima Renault še vedno edini in očtino so z njim zadovoljni kljub slabi lanski sezoni.

Da je spremenjeno prednje vpetje in prilagojeno večji masi dirkalnika, kažejo večje izbokline na vrhu nosu, kamor segajo na strani pritrjene poševne potisne palice.

Naslednja razlika sta vzvratni ogledali, ki sta zdaj pritrjeni nekoliko drugače, kar je bila na prvi pogled še najbolj opazna razlika med R29 in R30.

Stranske odprtine za zrak so sila podobne lanskim, vendar pa je zadek drugačen. Stranice se bolj ravno spuščajo proti zadku, kjer še vedno najdemo edinstveni odprtini za izpuh, ki ju je moč opaziti le z zadnjega konca, ne pa tudi s strani.

Medtem ko je plavut na pokrovu motorja enaka lanski, so odstranili manjše krilce pod kamero nad dirkačevo glavo, ki je v drugi polovici lanske sezone služilo za boljši pretok zraka.

Še en dokaz, da je Renault res predstavil nov dirkalnik, pa je pred fotografi skrbno skrit difuzor, ki ga na predstavitvi ni bilo mogoče videti.

Če se dotaknemo še motorja, je ta lani veljal za enega najbolj varčnih, govorice v paddocku pa pravijo, da ima najnovejša verzija celo najmanjšo porabo na štartni vrsti. Spomnimo, da je Red Bull lani želel zamenjati Renaultove motorje za Mercedesove, a je kasneje ostal pri Francozih, ko je McLaren blokiral Mercedesovo dobavo motorjev še enemu moštvu.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija