Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Predstavitve   |   Napad na velike
Novi Renault R31
Kot zadnja, dan pred prvimi uradnimi testiranji, je v Valencii svoj novi dirkalnik R31 predstavila tudi ekipa Lotus Renault GP. Nov, za nekatere tudi presenetljiv, pa je še en član številne ekipe testnih in rezervnih voznikov in sicer Bruno Senna.
Jure Božič
31. januar 2011 | 13:10:19

Tretja predstavitev današnjega dne in drugi Lotus – tokrat v navezi z Renaultom oziroma Genii Capital Gerarda Lopeza in Lotus Group oziroma Protona. Medtem, ko je prvi aspirant na ime Lotus, Tony Fernandes, svoj dirkalnik že predstavil, so to storili sedaj tudi pri Lotus Renaultu.

Novi dirkalnik R31, črno-zlata zunanja podoba in veliko upanje ekipe za letošnjo sezono. V stilu klasične zunanje podobe legendarnega John Player Special Lotusa, so odgovorni ekipe skupaj s stalnima voznikoma javnosti odkrili svoje novo orožje, s katerim naj bi napadli velike. Pri tem naj bi jim bila v pomoč tudi zelo številna ekipa testnih in rezervnih voznikov.

"To je zelo poseben trenutek, saj čutim pravo tremo," je pred odkritjem dirkalnika povedal šef moštva Eric Boullier. Nekdanje tovarniško moštvo Renault, ki je sedaj v lasti Lotusa in Genii Capitals Gerarda Lopeza, se podaja v novo obdobje. "Zelo je razburljivo," pravi Lopez. "Osnova ekipe je skoraj v celoti ostala nespremenjena. Ustvarili smo samo nove temelje, poskrbeli za določene svoboščine, da bi delo potekalo kar se da najbolje."

Novo obdobje naj bi se zrcalilo tudi v novi barvni podobi dirkalnika. R31 se je javnosti predstavil v prelepi črno-zlati barvni shemi, ki ima vzor v legendarnem JPS-Lotusu. "To je bil za nas zelo dolgi premor po dobrem letu 2010," je povedal prvi voznik ekipe Robert Kubica. "Veselim se testiranj z novim dirkalnikom, ki je videti zelo dober. Toda za voznike je bolj pomembno, da je tudi hiter in upam, da temu je tako."

Točno ob 12.36 uri je Poljak skupaj z moštvenim kolegom Vitalijem Petrovom odkril njuno delovno orodje letošnje sezone. Številni gostje, zbrani pred njihovo garažo, so to nagradili s spontanim aplavzom. "Sijajno, da bo lahko ostal še nadaljnji dve leti. Seveda je nekaj posebnega, če imaš v imenu moštva naziv Lotus. Ti dirkalniki so legendarni, toda poznam jih le iz video posnetkov. Sedaj vidim naš dirkalnik kot prvi iz Lotusove vrste," je povedal Rus Petrov.

Dirkalnik navdušuje zaradi svoje barvne sheme, na stranskih zabojih vidimo veliki napis Genii, kar jasno pove, kdo ima glavno besedo v ekipi. Prednje krilce dirkalnika R31 je dokaj zajetno, visok nos pa sledi letošnjemu trendu. Kajti aerodinamiki so očitno pogruntali, da je to edini način, da se pod dirkalnik spravi čim več zraka, katerega bodo usmerili v enojni difuzor, ki pa je pri Renaultu ekstremno širok.   

"Ponosen sem na ta lep dirkalnik," je povedal šef tehnikov James Allison. "Toda lepota ni zagotovilo za hitrost. Na drugi strani moram povedati, da sem redko videl hiter dirkalnik, ki je bil tudi grd. Toda zanimivo bo šele potem, ko bo R31 zapeljal na stezo." Jutri bo kot prvi testiral Vitalij Petrov.

"Jutri gre zares. Pred nami je intenziven razvojni program. Tehniki bodo dirkalnik do uvodne dirke letošnje sezone v Bahrajnu dodatno izboljšali," je povedal šef ekipe Boullier. Za voznika ni na sporedu le običajno testiranje, temveč tudi učenje. "Letos smo priča številnim spremembam. Običajno so to tehnične spremembe, ki na nas voznike ne vplivajo. Sedaj imamo sistem KERS in nastavljivo zadnje krilce – dva gumba več na volanu. Na to se moramo privaditi, toda po kratkem času se bomo navadili tudi tega."

Dokaj neobičajna pa je bila na predstavitvi dolga vrsta Renaultovi voznikov, ki so fotografe primorali, da uporabijo širokokotne objektive. Številni opazovalci so bili najverjetneje najbolj presenečeni, ko so v tej dolgi vrsti zagledali tudi Bruna Senno, ki pri ekipi HRT ni dobil sedeža. "Erica poznam še dlje časa," tako Brazilec, ki izdaja, da je v zelo dobrem odnosu s šefom ekipe. "Res je sijajno, da sem lahko zraven." Senna je postal član testne ekipe, h kateri spadajo tudi Jan Charouz, Ho Pin Tung kakor tudi že pred tem potrjena Romain Grosjean in Fairuz Fauzy.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija