Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Bo F138 Ferrariju prinesel uspeh?
V Maranellu so predstavili F138, evolucijo lanskega dirkalnika, z napovedmi pa so zaenkrat previdni.
Boštjan Budna
2. februar 2013 | 7:37:58

Ferrari je lansko sezono pričel s težavnim in počasnim dirkalnikom, od F2012 pa so bili, če pod leto potegnemo črto, hitrejši vsaj trije bolidi konkurence. Zaradi zanesljivosti, taktike, izenačene sezone in izjemne vožnje Fernanda Alonsa so se v boju za naslov obdržali vse do konca, a jasno je, da želijo biti letos bolj konkurenčni. "Zagotovo si ne želimo ponovitve 2012, ko smo morali nadoknaditi zaostanek 1,6 sekunde," je jasen Stefano Domenicali, šef rdečih.

Zaradi boja za lanski naslov je moštvo že v zaostanku. "Lani smo morali F2012 razvijati vse do konca," pove glavni dizajner Nikolas Tombazis. "Zaradi spememb v strukturi moštva smo lahko lanski dirkalnik razvijali do konca, obenem pa precej pozornosti posvetili tudi letošnjemu," pa pravi tehnični direktor Pat Fry. "Največji izziv je na aerodinamičnem področju, saj smo z delom pričeli tri mesece kasneje kot ponavadi. Precej moramo nadoknaditi in nove dele boste videli že na drugih testiranjih, velika nadgradnja pa je v načrtu za zadnja, tretja testiranja."

Zaradi težav s korelacijo vetrovnika morajo pri Ferrariju uporabljati Toyotinega v Kolnu. "Vso aerodinamično delo letošnjega bolida bo opravljeno v Toyotinem vetrovniku v Nemčiji, medtem ko mi nadgrajujemo tistega v Maranellu, ki nam je služil 12 let in je že precej zastarel," pojasni Tombazis.

Pred letošnjo sezono v pravilniku ni bilo veliko sprememb. "Pri letošnjem dirkalniku gre za evolucijo, ne revolucijo," je dejal Fry. "Gre za podobne koncepte kot pri F2012, na vseh področjih, kjer se to da, pa smo poskušali najti izboljšave. Dirkalnik so doletele subtilne spremembe - na nekaterih delih večje, na nekaterih manjše, a v splošnem gre za razvoj lanskega dirkalnika."

Z napovedmi za letošnjo sezono pa so rdeči previdni: "Zadnja leta so me naučila, da ni pametno preveč govoriti prezgodaj," pravi Tombazis. "Tako da počakajmo in videli bomo, kaj se zgodi na progi. Menim, da smo opravili solidno delo. (...) Verjamem, da bomo imeli na zadnjih testiranjih in prvi dirki močan paket."

Alonso bo prva testiranja prihodnji teden izpustil, saj se raje osredotoča na fizično pripravo. En dan bo testiral Pedro de la Rosa, Ferrarijev novi testni dirkač. Felipe Massa pa upa, da lahko gradi na formi, ki jo je kazal na zadnjih dirkah sezone: "Lani sem imel zelo pozitivno drugo polovico sezone in zelo si želim nadaljevati delo, s katerim sem se zelo izboljšal. Moj cilj je vedno enak, dati vse od sebe od začetka sezone."

Pri Ferrariju v trenutni generaciji dirkalnikov, ki se je pričela leta 2009, letos pa se konča, niso osvojili nobenega naslova - konstruktorski prvaki so bili nazadnje leto poprej, dirkaški pa s Kimijem Raikkonenom leta 2007. V obdobju 2009-2013 zagotovo ne želijo ostati povsem praznih rok.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija