Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Z novima dirkačema po še boljšo sezono
Pri Sauberju so predstavili dirkalnik C32, s katerim želijo nadaljevati napredek.
Boštjan Budna
2. februar 2013 | 15:46:20

Za Sauberjem je uspešna sezona 2012, saj sta dirkača kar štirikrat stala na stopničkah - največkrat v samostojni zgodovini moštva, dirkalnik C31 pa je bil večkrat med najhitrejšimi. Švicarsko moštvo letos praznuje 20 let od debija v formuli ena, danes pa so predstavili bolid C32 z zelo spremenjeno barvno shemo.

Povsem drugačna je tudi dirkaška zasedba. Sergio Perez je odšel k McLarnu, Kamui Kobajaši pa je izgubil sedež. K moštvu se je preselil Nico Hulkenberg, v svojo prvo sezono formule ena pa bo vstopil Mehičan Esteban Gutierrez. Z izbiro je zelo zadovoljna šefinja moštva, Monisha Kaltenborn: "Esteban je z moštvom že od leta 2010, ko smo mu predstavili formulo ena. Zdaj je pripravljen na zadnji korak. Pričakujemo, da se bo hitro učil in svoj ogromen talent pretvoril v dobre rezultate. Nico nas je že večkrat navdušil s svojo hitrostjo in predvsem s svojo učinkovitostjo. Na to učinkovitost upamo tudi letos. Poleg tega od njega pričakujemo močan prispevek tehničnega znanja in izkušenj. Brez dvoma gre za močno dirkaško zasedbo." Testni in rezervni dirkač bo Nizozemec Robin Frijns, lanski prvak serije Formula Renault 3.5.

Moštvo je lani zasedlo šesto mesto v konstruktorskem prvenstvu, pri letošnjih napovedih pa so previdni. "Na uvrstitev imajo vpliv tudi okoliščine, na katere ne moremo vplivati," pravi Kaltenbornova. "Smo zelo dobro pripravljeni, dirkalnik je bil končan pravočasno in uresničili smo vse cilje, ki smo si jih zadali sami. (...) Jasno je, da si želimo nadaljevati z napredkom."

Na dirkalniku najbolj izstopajo ozki stranski zaboji, s katerimi želijo izboljšati aerodinamiko na zadku dirkalnika. Idejo za to so dobili pred dvema letoma v Monaku, kot pojasni glavni dizajner Matt Morris: "Checo (Perez) je imel v Monaku precej grdo nesrečo in ko smo dirkalnik dobili nazaj, so bili stranski zaboji povsem potlačeni navznoter in vprašali smo se, če je to možno izvesti. Gre za pogumen dizajn, a smo precej optimistični."

Zadnja dva dirkalnika sta dobro ohranjala Pirellijeve pnevmatike, kar je bilo zelo koristno na dirkah, a jih je to pogosto stalo v kvalifikacijah, ko jih niso mogli ogreti na primerno temperaturo. Morris pravi, da so opravili potrebne izboljšave, da bodo v tem elementu letos boljši. Poleg tega je optimističen, da bo dirkalnik nasploh precej boljši od predhodnika: "C31 je bil ekstremno konkurenčen dirkalnik z veliko prednostmi. Naš cilj je bil, da letos še izboljšamo prednosti in odpravimo nekatere slabosti."

Nico Hulkenberg je lani dirkal za Force Indijo, od moštva pa se je skorajda poslovil sanjsko - na zadnji dirki sezone se je do trčenja s Hamiltonom boril celo za zmago. S prestopom k Sauberju je nemški talent marsikoga presenetil. Za njim je odlična sezona, letos cilja na še boljšo: "Kot dirkač želim narediti naslednji korak in skozi celotno leto konstantno voziti po svojih najboljših zmožnostih." Pa moštveni cilji? "Graditi na temeljih, ki si jih je ekipa postavila v zelo uspešni sezoni 2012," je še dejal 25-letni Nemec.

Svojo prvo sezono v kraljevskem razredu motošporta pa bo opravil Esteban Gutierrez. "To je zame velika priložnost, da lahko dirkam v formuli ena," je navdušen 21-letni Mehičan. Njegov glavni cilj pa je "konstantnost na konkurenčnem nivoju."

Dirkalnik C32 bo prvič preizkušen v torek, ko se v Jerezu pričnejo prva predsezonska testiranja. Prva dva dni bo testiral Hulkenberg, v četrtek in petek pa Gutierrez.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija