Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Članki   |   Maria Teresa de Filippis
Umrla najstarejša voznica Formule 1
Včeraj je v 90. letu starosti umrla Maria Teresa de Filippis.
Artur Švarc
9. januar 2016 | 12:05:29

Kot prva ženska voznica v formuli 1 je de Filippisova odpeljala nekaj dirk brez vidnejšega uspeha.

Maria Teresa se je rodila 11. Novembra 1926 v Neaplju. Pri 22 letih je začela z dirkanje na pobudo njenih bratov in osvojila že prvi dirko s Fiatom 500 na desetkilometrski dirki med Salernom in Cavo de Tirreni. V petdesetih je bil Maserati zelo uspešen proizvajalec šasij in ko je po naslovu 1957 s Fangiom Maserati odšel iz formule 1, so dirkalnike prevzela privatna moštva. 18. Maja 1958 je imela de Filippisova priložnost odpeljati VN Monaka, a se je le polovici od 31 prijavljenih uspelo kvalificirati na dirko po času. Med njimi ni bilo de Filippisove in še enega debitanta v formuli 1, Bernija Ecclestona. Dirka v Belgiji ni imela omejitev, de Filippisova pa je začela dirko 44 sekund za pole positionom Tonyja Brooksa. V 24 krogih so jo prehiteli za krog dvakrat, končala pa je kot deseta in na zadnjem mestu,  to pa je bil tudi njen edini cilj. Na naslednji dirki v Reimsu v Franciji so ji šovinistični šefi dirke prepovedali sodelovati, ker je bila ženska. Na VN Portugalske se je kvalificirala kot zadnja s 15 sekundami zaostanka, po šestih krogih pa ji je odpovedal motor. Odpeljala je tudi domačo dirko v Monzi, a odstopila v 57. Krogu zaradi okvare motorja. Njen zadnji nastop je bil leto zatem v Monte Carlu, ko se prav tako ni uspela kvalificirati na dirko.

De Filippisova se je zatem poročila in posvtila družini, do leta 1979 pa je živela stran od dirkanja, potem pa se je pridružila klubu nekdanjih dirkačev F1 in 1997 prevzela vlogo podpredsednice, bila a je tudi med ustanovitelji Maserati Cluba 2004.

De Filippisova je bila pionirka v Formuli 1 in šele 15 let po njej je v tem športu, rezerviranem za moške, spet nastopila ženska – Lella Lombardi je dirkala med 1974 in 1976 in kot edina ženska osvojila točko na dirki.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija