Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Članki   |   Ali po zmagi Bottasa grozi nova vojna zvezd?
Tačas je še vse mirno…
Valtteri Bottas je na dirki v Sočiju izstopil iz sence Nica Rosberga. Ali z zmago mladega Finca v ekipi Mercedes grozi naslednji vroči dvoboj, ki bi lahko prerasel v naslednjo vojno zvezd?
Bojan Vrbnjak
3. maj 2017 | 10:19:07

Sezona formule ena 2017 ni več dvoboj med Sebastianom Vettlom in Lewisom Hamiltonom, ki sta si razdelila zmage na prvih treh dirkah. Sedaj se je v borbo za naslov prvaka oglasil še Valtteri Bottas, ki je rutinirano dobil dirko za VN Rusije in ubranil vse napade Sebastiana Vettla, svojega moštvenega kolega Lewisa Hamiltona pa je zasenčil skozi celoten dirkaški konec tedna.

Po prvih treh dirkah smo že dobili občutek, da je Finec pri Mercedesu že prevzel vlogo oprode Lewisa Hamiltona, torek kvazi dirkača številka dve. Sploh če upoštevamo njegove napake in tehnične težave. V Bahrajnu se je moral celo ukloniti ukazu ekipe in pustiti moštvenega kolega, da ga prehiti. Pred dirko v Sočiju je Mercedes potrdil, da bodo v prihodnje pogosto uporabili moštvene ukaze, če bo eden izmed njihovih dirkačev bistveno hitrejši in če bo zaradi tega ogrožena zmaga. To naj bi veljalo tako za Hamiltona kot tudi za Bottasa, pri čem so mnogi podvomili, da bi Hamilton poslušno ubogal in pred sebe spustil novega moštvenega kolega.

Po drugi strani pa si mnogi po prvih treh dirkah niso mogli predstavljati, kako bi se lahko Bottas sploh znašel v položaju, da bi bil občutno hitrejši od trikratnega svetovnega prvaka. Toda po Rusiji je znano: Verjetnost je dokaj velika. Medtem ko se je Hamilton iz Rusije odpravil z velikimi vprašaji, je Bottas na svoji 81. dirki kariere končno osvojil svojo prvo zmago in to v presenetljivi maniri. Po dirki je Hamilton pridno čestital svojemu moštvenemu kolegu, toda obstaja vprašanje, kako dolgo bo še tako ostalo.

V preteklih treh letih je Mercedes poljubno dominiral nad konkurenti, edine napete trenutke smo videvali le v dvobojih med Hamiltonom in nekdanjim moštvenim kolegom Rosbergom. Višek njunega dvoboja smo doživeli v lanski sezoni, ko sta si večkrat prišla preblizu. V Barceloni sta trčila in oba odstopila, v Avstriji so zapravili pomembne točke in med njima je zavladala tišina, priča smo bili vojni zvezd, ki se je zrcalila tudi preko medijev. Ampak na koncu je Mercedes med letoma 2014 in 2016 suvereno osvojil oba naslova.

Letos pa je to nekoliko drugače. Ferrari je postal močan in enakovreden tekmec, kraljevi razred motošporta pa se veseli dvoboja med dvema ekipama in ne več le dvoboja med moštvenima kolegama srebrnih puščic. Če bo še naprej tako tesno, bodo na koncu odločale malenkosti, kdo si bo v Abu Dhabiju nadel krono prvenstva. Interna moštvena napaka v obliki trčenja ali pa neizvedena menjava položajev na dirki bi lahko predstavljali te malenkosti. Pravzaprav so se pri Mercedesu z angažiranjem Bottasa nadejali, da bo v ekipi po treh intenzivnih letih zavladal mir. Toda Bottas je v Rusiji okusil kri in sedaj se mnogi sprašujejo, kako naprej?

"Če ne verjameš v svoje sposobnosti, potem si v formuli ena na napačnem mestu," je po svoji premierni zmagi povedal mladi Finec. Bottas je letos vedno znova poudarjal, da ima blagor ekipe prednost pred ostalim – torej osebnimi cilji in željami. A sedaj ima Finec tudi lastne zahteve. Skoraj mimogrede je Bottas na odru za zmagovalce formuliral svoj lasten cilj, ko ga je Eddie Jordan vprašal, ali lahko postane naslednji svetovni prvak. "To je moj edini cilj v karieri in za to dajem vse od sebe."

Seveda Bottas dobro ve, da ni veliko ekip, s katerimi bi lahko dosegel ta cilj. Prestop v Mercedes je njegova velika, verjetno tudi edina priložnost. Njegova pogodba s srebrnimi puščicami velja le eno leto. Morebitno podaljšanje je tudi po zmagi v Rusiji negotovo. Argumente za podaljšanje pa lahko nabira le z dobrimi rezultati. Strmenje po perfektnem rezultatu pa pomeni tudi, da mora pogosto izzvati Lewisa Hamiltona. In to bi lahko na drugi strani vodilo do novi trenj, katerih pa Mercedes ne želi več videti. Dilema za Bottasa.

Toda v ekipi tačas še zdaleč niso v položaju, ki bi bil primerljiv z bližnjo preteklostjo, kar pove tudi šef ekipe Toto Wolff. "Odnos med njima je v redu, Lewis je bil eden izmed prvih, ki mu je čestital. In sam menim, da to kaže na spoštovanje, ki ga gojita drug do drugega," tako Avstrijec, ki se zaveda ambicij obeh dirkačev. "Toda oba sta borca, ki želita zmagovati in se boriti za naslov prvaka. Vendar pa ne verjamem, da bo to imelo vpliv na njun odnos, kot je to bil primer med Lewisom in Nicom. To je povsem drugačen odnos," verjame Wolff. Podobno vidi tudi Niki Lauda. "Med njima ni nobenih trenj, kot smo jih videvali v lanskem letu. Lewis je profesionalec kot tudi Bottas. Tukaj ne vidim nobenih težav. Oba se spoštujeta in to je najbolj pomembno." Sicer pa mora Bottas najprej dokazati, da lahko konstantno dirka na nivoju Hamiltona. "Lewis je izjemen talent, svetovni prvak. Vse je odvisno od pogojev in od posamezne dirke. Tokrat je zmagal Bottas in Lewis bo morda zmagal na naslednjih treh," še doda Lauda.

Pri Mercedesu je še vse mirno, alarmni zvonci molčijo. Toda interni dvoboj nima le pomanjkljivosti, lahko ima tudi prednosti. Hamilton na primer od Rusije naprej dobro ve, da njegov moštveni kolega ni Barrichello v srebrni opravi, ki bi se videl kot dirkač številka dve. "Vsa ta vprašanja, špekulacije, dirkači številka dve in tako dalje me ne zanimajo in s tem se ne obremenjujem, zato mi je vseeno, " je pojasnil Bottas. Da mu je Hamilton takoj po dirki čestital, je Bottas vzel na znanje. "Če stoji pred menoj, mu povem, da je opravil dobro delo in enako velja v obratni smeri. Lepo je, da to vidiš od trikratnega svetovnega prvaka," tako Bottas, ki pa je sam napovedal, da bi lahko prišlo do spremembe v njunem odnosu. "Če bo prišlo do boja za naslov prvaka, bi se vsekakor lahko zgodilo, da bova manj govorila in se več borila."

Hamilton bi moral biti opozorjen in zato mora poskusiti, da na športen način podkrepi svoj status številke ena v ekipi. Ta pozitiven boj znotraj ekipe je bil tudi ključ za uspeh Mercedesa v preteklih letih, ko sta se oba dirkača gnala do limita. Če neželeni pripetljaji izostanejo, bi lahko zmaga Bottasa v Rusiji predstavljala tudi mejnik v boju proti Ferrariju. Kajti tam je hierarhija dokaj jasna in interni dvoboj znotraj moštva iz Maranella sploh ne obstaja. Če se bo pa šefom Mercedesa ponovil položaj iz lanskega leta, se lahko v Maranellu le veselijo.                                  

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
Fero
Kakšno vojno zvezd, kdaj je pa bila?
3.5.2017 10:43:35
GTI
Bottas bo po mojem še bolj hladnokrven kot Rosberg in to zna načet Hamiltonovo samozavest. Takrat začne delat napakice. Znan je, da zna vozit perfektno, če je vse okoli njega perfektno. In če bo Bottas ponavljal dobre rezultate, ga bo vrgel iz tira perfektnosti. Moje mišljenje.
3.5.2017 12:16:35
Senna4Ever
Kadar bo vmes kak Ferrari ali kar oba kot v Sočiju, potem itak ne more biti trenj. Problem zna nastati, ko bosta en za drugim, sploh če bo HAM tisti zadaj. Takrat pa sem siguren, da bomo slišali kak komentar po radijski zvezi v stilu:"I could race faster... he is slowing me down..." ipd. In me zanima, če bo potem Bottas dobil kako povratno sporočilo od moštva: "Lewis is faster than you..." Ampak za navijače kakor tudi za celotno F1 bo to dobra popestritev.
3.5.2017 14:20:05
mare.
GTI se strinjam s tabo. Vetel bo pa naslov vzel
3.5.2017 21:24:20

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija