EU birokracija in slovenski organi so zapovedali, da vam moramo povedati, da morate vedeti, da na naši spletni strani uporabljamo piškotke! Ja, imamo jih, pa tudi napolitanke in tiramisu. Lahko pa pridete tudi k nam na toplo mleko in Domačico ali pa mamin štrudl.

Če ostanete na naši strani, pomeni, da ste obveščeni in se s tem strinjate (če ne, pa si pojdite po piškotke drugam, v trgovino recimo).

Mimogrede, lačni otroci v Afriki nimajo piškotkov!!!!

Ugrizni in nadaljuj...
Članki   |   Formula ena in denar
940 milijonov za ekipe, 180 za Ferrari
V letošnji sezoni formule ena bo med deset ekip razdeljeno okrog 940 milijonov dolarjev. Na podlagi posebnega dogovora bo levji delež dobila ekipa Ferrari in sicer mastnih 180 milijonov.
Bojan Vrbnjak
9. maj 2017 | 9:41:24

Formula One Management (FOM) se o sledečih številkah še ni opredelila, toda kolegi iz Autosport so prepričani, da bo tako potekala porazdelitev denarja med ekipami v letošnji sezoni. Najbolj bode v oči sledeče: Med ekipe bo razdeljenih 940 milijonov dolarjev, samo Ferrari pa bo prejel 180 milijonov.

Gledano v celoti, dohodki FOM-a prihajajo iz treh področij: Pristojbin različnih organizatorjev dirk, prodaje medijskih pravic (televizija in radio), poleg tega pa so tukaj še prejemki iz oddajanj v najem različnih področij za goste in seveda reklam znotraj dirkališč. Skupen promet FOM-a se po mnenju Autosporta ocenjuje na 1,83 milijarde dolarjev. Od dobička v višini 1,38 milijarde dolarjev, FOM med ekipe razdeli 68 odstotkov, kar znaša okrog 940 milijonov dolarjev. Če bi vseh deset ekip letošnjega prvenstva dobilo enak delež, bi Mercedes in Ferrari prejela po 94 milijonov – kot Sauber in Haas. Ampak ključ razdelitve ne deluje na ta način.

Omenjeni ključ razdelitve je namreč sestavljen iz kompleksnega sistema, kjer pomembno vlogo igrajo uvrstitve ekipe v zadnjih treh letih, prav tako pa tudi lestvica ekip lanske sezone. Poleg tega se upoštevajo tudi pretekli uspehi (kot na primer naslovi) ali pa posebni sporazumi oziroma dogovori, katere je sklenil dolgoletni šef formule ena Bernie Ecclestone.

V posebnih izplačilih ekipa Ferrari na podlagi dolgoletnega angažiranja v formuli ena prejema bonus v višini 68 milijonov dolarjev, kot zmagovalec številnih konstruktorskih naslovov nadaljnjih 35 milijonov. Tako skupaj z dosežki pridemo na znesek 180 milijonov dolarjev.

Bonus za osvojene naslove prvaka dobivajo tudi ekipe Mercedes (39 milijonov), Red Bull (39 milijonov) in McLaren (30 milijonov). Mercedes in Red Bull prejmeta še dodatnih 35 milijonov – za zvestobo formuli ena do leta 2020. Williams na podlagi svoje dolge zgodovine v formuli ena prejme bonus v višini 10 milijonov dolarjev.

In seveda to najbolj jezi ekipe iz sredine polja. Poglejmo primer: Ferrari torej dobi mastnih 180 milijonov dolarjev, Force India, ki je v lanskem letu zasedla četrto mesto, torej tik za Ferrarijem, pa bo prejela samo 72 milijonov.

Denar se običajno med ekipe izplačuje v devetih obrokih, z začetkom aprila meseca. Ker je pri nekaterih ekipah v zadnjih letih prihajalo do finančnih težav, smo bili priča tudi vnaprejšnjim izplačilom.

Zneski, ki jih bodo ekipe prejele v letu 2017

1. Ferrari 180 milijonov dolarjev
2. Mercedes-Benz 171
3. Red Bull Racing 161
4. McLaren 97
5. Williams 79
6. Force India 72
7. Toro Rosso 59
8. Renault 52
9. Sauber 49
10. Haas 19

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
head19
Upam da bodo novi lastniki Formule 1 kej spremenili glede tega....Tisti ko je zmagal v sezoni naj dobi največ denarja, najmanjše ekipe naj dobijo več denarja + več podpore novim ekipam. Tale Bernie je sam za Ferrari delal ( iz finančnega vidika da nebo pomote).
9.5.2017 15:22:05
hubertfast
Dobro ime gor ali dol, porazdelitev vsekakor ni pravična. Ok, Haas je dobil najmanj ker nima nobene preteklosti. Med prvim in zadnjim bi moralo biti kvečjemu 50 milijonov razlike ali pa še manj. Itak ta bogati še vsaj enkrat toliko priložijo samo tako ali drugače.
9.5.2017 17:11:51
tadejkrze
More like 3x toliko Se strinjam, 50 milijonov razlike, mogoče kakšna pomoč šibkejšim in testiranja ekipam, ki so se prejšne leto uvrstila na 5. ali slabše mesto, tako kot je bilo včasih. Ne rabimo vsega izenačiti, lahko pa malo bolje stabiliziramo situacijo.
9.5.2017 21:02:34
rovokopac
Preveč ste se učili socializma. Formulo se gleda zaradi Ferrarija, Mercedesa, McLarna... Zato morajo tudi dobiti nekaj več. F1 naj bi bila višek tehnologije in sociale res ni treba zganjat. Če en ni sposoben preživet, naj da prošnjo za socialno pomoč. Pa upam, da mu ni odobrena. Ne vem, če bi šel kdo gledat npr. Force India, Sauber... Ne moreš zaradi par socialcev zavirat razvoj. Če je pa treba šparat, naj se pa takoj uvede elektro motor. Tako bo polno konkurence pri izdelavi motorja. Še pri nas bi ga znali skup spackat.
10.5.2017 1:08:24
dbench
rovokopac, mislim da imajo predhodniki bolj v mislih nekaj podobnega, kot je recimo NBA ali NHL draft. Tam slabše uvrščene ekipe (tiste ki se niso uvrstile v playoff) dobijo prednost pred dobro uvrščenimi ekipami, da lahko prve izbirajo najboljše novince, in sicer tako, da so prve tri izbire dodeljene preko žrebanja, potem pa se gleda razmerje zmage-porazi, torej uvrstitev na lestvici. No, malo sem zašel, a vendar bi se strinjal, da bi F1 bila bolj stabilna, če bi se denar malo drugače delil in bi imeli finančno bolj trdne ekipe iz ozadja.
10.5.2017 8:00:48
dbench
Aja, no pozabil sem dokončati NBA štorijo na nek smiseln način.. torej fora sistema drafta je to, da so vse ekipe vsaj približno konkurenčne, čeprav vemo da se potem zgodijo razne kupčije in se prodaja tudi zaporedne številke izbora.
10.5.2017 8:03:34
tadejkrze
@rovokopac, če bi govorili o socializmu bi govorili o enakem deležu, jaz in @huberfast pa sva govorila samo o malo bolj izenačeni delitvi, ne pa da je med prvim in zadnjim 160.000.000$ ! Pa ja, gledamo F1 večinoma zaradi naštetih moštev, ampak to še ne pomeni, da nas ne briga za ostale...me zanima kaj bi FI delala z nekoliko več denarja, ali Sauber naprimer? Res, da nekateri ne znajo ravnati z denarjem in jim tudi to ne bi pomagalo, a vendar...a ni bolje, da stremimo k bolj izenačeni formuli, namesto, da gledamo samo dvoboje dveh ekip? Pa četudi sem navijač Ferrarija, menim, da ekipam, ki ob vsakem problemu jamrajo, da bodo zapustili šport, ne bi dodeljeval 'posebnih' bonusov. Žal.
10.5.2017 9:27:46
hubertfast
Moj predlog nima veze z socializmom, saj bi drugače predlagal vsem enako. Naj prvi dobi recimo 120 m, zadnji pa recimo 70 m. Ostali pa vmes. 70 m za Sauber ali Haas bi bilo recimo dovolj, plus kar sami dodajo. Top ekipe pa naj ruknejo pač kolikor še lahko.
10.5.2017 12:00:14
ASUSfan
Pa mislim da imajo @tadej, @rovokopac in @hubi vsi po malem prav. Denar za uvrstitve bi res lahko malo bolj enakomerno delili (dejansko lahko das ekipam kot so RB, Ferrari ali Mercedes eno figo, pa bojo vse pokrili s strani sponzorjev). Po drugi strani se pa strinjam da je nek dodatek za stalnost. Veteranske ekipe (kot na primer Ferrari in McLaren) imajo ponavadi veliko bolj zveste navijace in v formulo prinesejo vec denarja kot muhe enodnevnice. Edino malo drugace bi lahko delili (na primer po log krivulji, z zacetkom na 5 ali 10 letih).
10.5.2017 19:30:52
hubertfast
Pa vsak naj dobi recimo še pol milijona za vsako leto nastopanja.
11.5.2017 10:54:49

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija