Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Članki   |   Nova formula ena pod Liberty Medio
Ustava namesto sporazuma Concorde
Sporazum Concorde v formuli ena bi lahko kmalu spadal v preteklost, kajti novi večinski lastnik formule ena načrtuje uvedbo nove, časovno neomejene ustave.
Bojan Vrbnjak
18. maj 2017 | 12:01:27

Majhen navijač Kimija Raikkonena, ki so ga s tribune privedli v Ferrarijev bivalnik, kjer je lahko srečal svojega idola – razburljiv tematski park, ki pri navijačih na licu mesta poskrbi za bolj doživet dirkaški konec tedna formule ena – več svoboščin in video posnetki na socialnih omrežjih – in še bi lahko naštevali: Novi večinski lastnik formule ena Liberty Media si že sedaj z majhnimi in pomembnimi koraki prizadeva, da izboljša svoj produkt in da bolje koristi neizkoriščen potencial kraljevega razreda motošporta.

Toda v zakulisju se novi lastniki ukvarjajo tudi že z velikimi temami, čeprav v javnosti o tem še ni veliko govora. In te velike teme so razdelitev prihodkov FOM-a in strukturne reforme pogodb, na katerih temelji formula ena. Po poročanju kolegov iz Motorsport-Total.com, obstaja vizija – sicer v grobi obliki -, kako si Liberty Media predstavlja te teme.

Tako naj bi na primer klasičen sporazum Concorde, kot je tačas poznan, v prihodnosti odpravili. Sporazum Condorde je bil v preteklosti sporazum treh strank in sicer lastnikov komercialnih pravic, krovne organizacije FIA in ekip. Od leta 2013 naprej (z veljavnostjo do konca leta 2020) pa obstajajo le še individualne pogodbe Concorde in sicer na bilateralni osnovi med lastnikom komercialnih pravic in krovne organizacije FIA, kakor tudi med lastniki komercialnih pravic in vsake posamezne ekipe. Ampak temu naj bi sedaj naredili konec.

Konkretno naj bi Liberty Media razmišljala o temeljnem zakonu po vzoru ustave ZDA. Kajti pogodbe v sporazumu Concorde iz vidika lastnikov komercialnih pravic skrivajo temeljno težavo: Bližje je datum izteka veljavnosti pogodbe, toliko negotov je nadaljnji obstoj formule ena, toliko večja je verjetnost, da bodo investitorji postali nervozni. To je za podjetje, ki se nahaja na borzi, ogromno tveganje, ki ga velja seveda odpraviti.

Zato naj bi aktualne bilateralne pogodbe Concorde v bodoče zamenjali z ustavo, ki bi bila časovno neomejena. Ustava naj bi od dneva nastopa oziroma veljavnosti ostala nedotaknjena.  Vendar pa obstaja možnost, da bi naknadno sprejeli dodaten člen, če bi to bilo seveda potrebno.

Osnovni princip nove ustave formule ena naj bi izgledal takole: Vse, kar je do sedaj delovalo dobro, bo prevzeto. K temu na primer spadajo tehnične in športne delovne skupine, komisija formule ena in ratificiranje vseh zaključkov s strani sveta FIA. Kar do sedaj ni dobro delovalo, se bo odpravilo. Na primer sporna strateška skupina in predvsem neenaka porazdelitev prihodkov med ekipe.

Verjamemo, da se manjše in srednje ekipe formule ena temu ne bodo upirale. Tudi za ekipe, ki so deležne bonusov (McLaren in Williams), bi bilo niveliranje delitve prihodkov pri istočasnem znižanju stroškov dokaj smiselno. Ampak, kaj bo pa z ekipami kot so Mercedes ali Red Bull, ki dobivajo bistveno več? Ali pa - še bolj ekstremni primer – na primer s Ferrarijem? Moštvo iz Maranella dobiva 68 milijonov dolarjev dodatnega denarja samo za to, ker so najstarejša ekipa formule ena.

Kaj bi lahko vodilo ekipo Ferrari, da soglaša z novo ustavo, v kateri pa bi odpadli vsi dosedanji bonusi, je celo za dobro obveščene vire blizu ekipe velika uganka. Toda kot kaže ima Liberty Media tudi za ta primer ustrezen odgovor: odvisno od izgube zaslužka, bi lahko bile velike ekipe z delnicami udeležene pri formuli ena. To bi povečalo tudi njihovo pripravljenost, da se dolgoročno vežejo in da okrepljeno ravnajo v interesu športa.

Kdaj bi lahko bila ratificirana nova ustava formule ena, je tačas še nejasno. V pogovoru med predstavniki Liberty Medie in ekipami formule ena je bila ta ideja že večkrat debatirana. Očitno je naletela na pretežno pozitiven odziv. Če se bodo pa Ferrari, Mercedes in Red Bull postavili proti, potem pred letom 2021 nove ustave ne bo. Toda Liberty Media se zavzema, da bi ta ustava pričela veljati prej in to bi lahko bilo izvedljivo le s soglasjem komisije formule ena. In v njej so zastopane vse ekipe. 

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
byrkus
Samo da še privatnikom spet dovolijo vstop... Ali dovolijo možnost nastopa kaki manjši privatni ekipi samo na kakem posamičnem dirkaškem vikendu, namesto kompletni sezoni... Pa bo moje navdušenje na vrhuncu.
19.5.2017 13:14:25

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija