EU birokracija in slovenski organi so zapovedali, da vam moramo povedati, da morate vedeti, da na naši spletni strani uporabljamo piškotke! Ja, imamo jih, pa tudi napolitanke in tiramisu. Lahko pa pridete tudi k nam na toplo mleko in Domačico ali pa mamin štrudl.

Če ostanete na naši strani, pomeni, da ste obveščeni in se s tem strinjate (če ne, pa si pojdite po piškotke drugam, v trgovino recimo).

Mimogrede, lačni otroci v Afriki nimajo piškotkov!!!!

Ugrizni in nadaljuj...
Članki   |   Eric Broadley 1928 – 2017
Slovo britanskega pionirja
Včeraj je v starosti 88 let preminil Eric Broadley, britanski podjetnik, inženir in ustanovitelj Lola Cars.
Artur Švarc
30. maj 2017 | 9:17:16

Bradley se je z dirkanjem srečal že zgodaj v življenju, ko je konec 40ih ob delu večino časa preždel v klubu 750 Motor Club. Svoj prvi dirkalni avto je naredil na šasiji Austina 7. Broadley Special je luč sveta ugledal 1956 in je postal uspešnica po celem Otoku. Dirkači so od njega kmalu želeli nov avto, ki bi lahko sprejel močnejši Convetry Climaxov motor s 1098 cm3. Rodil se je avto z imenom Lola Mk1, ime Lola pa izhaja iz besedila musicala Damn Yankees (»Whatever Lola Wants, Lola gets«).

Z njim je bil Broadley prvi, ki je Brands Hatch prevozil v manj kot minuti, avto pa je povsem pokoril Chapmanovega Lotusa XI. 1958 je Broadley ustanovil podjetje Lola Inc, ostalo pa je zgodovina. Od 1960 je Lola proizvajala prvi odprti dirkalnik Mk2 za Formulo Junior, a avto s spredaj postavljenim motorjem ni bil pretirano uspešen, niti ni to uspevalo nasledniku Mk3 s sredinsko nameščenim motorjem.

Mk4 je bil prvi dirkalnik za F1, narejen 1962. Radikalna zasnova z inovativnim sprednjim vpetjem, rešitev, ki so jo v F1 uporabljali še v 70ih. Na prvi dirki 1962 je John Surtees z njim osvojil pole, vseeno pa cilja ni videl, bil pa je drugi na VN V. Britanije in Nemčije.

Broadley je z Lolo v š estdesetih in sedemdesetih tesno sodeloval tudi s Fordom in Mk6 je postal celo osnova za legendarnega GT-40, nastali so znameniti T60 in T70 in ostali podobni modeli za ameriški Indy in  Can Am serijo. A v sedemdesetih je Broadleyevo tehnično znanje vse bolj zaostajalo za konkurenco in uspešni dirkalniki so padli v sivo povprečje v vseh serijah, v katerih so z njimi nastopali.

Tudi znamenita Hondola ali Honda RA300, s katero so Japonci osvojili svojo prvo zmago v F1, je bila v bistvu Lola T150. Broadley je Hondi pomagal z razvojem šasije, potem ko so Japonci svojo zavrgli, saj je bila daleč pretežka, da bi bila konkurenčna.

V osemdesetih se je ime Lola pojavilo v Formuli 1 pod okriljem ekipe Haas Lola (razen imena nima nič skupnega z današnjim Haasom), spoznorski denar pa je prispeval ameriški industrijski konglomerat Beatrice Ford. Vloga Broadleya pri razvoju je bila le neznatna. Za 1985 so iz pokoja zvabili Alana Jonesa, 1986 se mu je pridružil še Patrick Tambay, a je ekipa konec 1986 propadla, ostanke pa je kupil Bernie Ecclestone.

Naslednje vpletanje v formulo 1 je prišlo z ekipo Larrousse, dirkalnik pa je bil narejen kar na osnovi Lolinega bolida za F3000. 1989 je dirkalnike poganjal Lamborghinijev V12, Eric Bernard in Aguri Suzuki pa sta 1990 z njim dosegla šesto mesto v konstruktorskem prvenstvu. Zaradi zapletov z imenom in Fijinimi pravilniki je ekipa ostala brez točk v konstruktorskem prvenstvu in s tem brez potrebnega denarja. Sledile so še posamične točke v naslednjih letih, dokler se ekipa ni sesula. Še en tak izlet v formuli 1 je za Broadleya pomenila BMS Scuderia Italia, ki je Lolino šasijo uporabljala 1993, najboljši rezultat pa je s sedmim mestom privozil Badoer v Imoli. Ekipa ni dočakala konca sezone.

Napočil je tudi čas, da se Lola samostojno pojavi v F1. Načrtovana premierna sezona 1998 je bila zaradi sponzorja Mastercard prestavljena na leto prej, 1997. Vse skupaj je bila katastrofa v malem, dirkalnik ni videl vetrovnika, kar je bilo 1997 že nezaslišano. Že v osnovi počasen dirkalnik s Fordovim V8 je šepal tudi v aerodinamiki. Že po VN Avstralije 1997 se je Mastercard umaknil, Lola se je sicer pojavila v Braziliji na naslednji dirki, a niso pokukali iz garaže, posledično je šel v stečaj tudi Lola Car Company, 1999 je podjetje od Broadleya odkupil Martin Birrane.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija