EU birokracija in slovenski organi so zapovedali, da vam moramo povedati, da morate vedeti, da na naši spletni strani uporabljamo piškotke! Ja, imamo jih, pa tudi napolitanke in tiramisu. Lahko pa pridete tudi k nam na toplo mleko in Domačico ali pa mamin štrudl.

Če ostanete na naši strani, pomeni, da ste obveščeni in se s tem strinjate (če ne, pa si pojdite po piškotke drugam, v trgovino recimo).

Mimogrede, lačni otroci v Afriki nimajo piškotkov!!!!

Ugrizni in nadaljuj...
Članki   |   Sebastian Vettel in strah z imenom turbo polnilnik
Ali prihaja kazen?
Nad Sebastianom Vettlom in ekipo Ferrari visi Damoklejev meč, ki nosi ime turbo polnilnik. Teoretično jim že v Kanadi grozi kazen, toda Scuderia še naprej načrtuje s štirimi enotami.
Bojan Vrbnjak
5. junij 2017 | 9:15:17

Sebastian Vettel se na prihodnjo dirko v Kanadi odpravlja s prednostjo 25 točk pred neposrednim tekmecem Lewisom Hamiltonom. Nemec je letos dobil tri od šestih odpeljanih dirk. Ostale tri pa je končal na drugem mestu. Navezi Ferrari-Vettel tačas gre kot po maslu. Ampak, če tukaj ne bi bilo turbo polnilnik. V nasprotju od Mercedesa, Ferrari letos še ni beležil okvare motorja, zato pa so v samem vrhu, ko gre za posege v pogonsko enoto. Ferrari je namreč že na peti dirki sezone v Barcelono v Vettelov dirkalnik vgradil že četrti turbo polnilnik.

Naj spomnimo, da ima vsak dirkač v letošnji sezoni na razpolago štiri te enote. Koledar formule ena pa zajema 20 dirk. Če bo katera ekipa v dirkalnik vgradila peti turbo polnilnik, bo dirkač prejel kazen pribitka desetih mest. "Na prvih dirkah smo imeli nekaj težav," je že na dirki v Rusiji priznal šef motornega oddelka Luigi Fabroni, ko so morali uporabiti že tretji turbo polnilnik. "Menjava teh komponent je le previdnostni ukrep, ker se nahajamo v strateško pomembni fazi sezone in ne želimo narediti nobene napake," je takrat pojasnil Italijan.

Istočasno pa Fabroni doda: "Od tega, kar smo do sedaj videli, bi lahko do konca sezone prišli v povprečju s štirimi enotami." Toda v Španiji smo morali nenačrtovano vgraditi že četrto enoto turbo polnilnika. Kljub temu pa Ferrari trdno ostaja pri zastavljenem cilju, da sezono konča s štirimi enotami. Da so že uporabili štiri turbo polnilnike to ne pomeni, da so ostali trije v okvari. Ferrari ima tudi vse svoboščine pri tako imenovanem Mix and Match. To pomeni, da lahko Ferrari te štiri turbo polnilnike poljubno kombinira z obstoječimi motorji z notranjim izgorevanjem in drugimi komponentami motorja.

Vendar pa tukaj grozi ena nevarnost: V letošnji sezoni je namreč nadaljnji razvoj motorjev povsem odprt, kajti pravilnik žetonov je bi odpravljen. Z vsako komponento, ki se na novo uvede v uporabo, lahko teoretično pride tudi izboljšava na področju performance. To pa lahko na drugi strani tudi pomeni, da se komponente ne ujemajo več. Na primer bi lahko prišlo do tega, da se stari turbo polnilnik ne bi ujemal s predelanim motorjem z notranjim izgorevanjem.

Potem za Ferrari obstajata dve možnosti. Na eni strani bi lahko tempo razvoja drugih komponent motorja diktiralo mesto prereza s turbo polnilnikom, ali pa bi na dirko prinesli tudi predelan turbo in v zakup vzeli odgovarjajočo kazen pribitka desetih mest. Toda tudi brez izboljšav na drugih komponentah motorja je vprašljivo, kako bo Ferrari z uporabljenimi turbo polnilniki prišel skozi sezono. Ne nazadnje niso zaradi razvojnih razlogov uporabili že četrti turbo polnilnik na peti dirki. Zamenjava teh enot kaže na težave z zanesljivostjo in tukaj Ferrari tvega, da na kakšni dirki ne bo videl ciljne zastavice. Potem raje kazen kot pa popolna ničla.

Čeprav si je Ferrari zastavil cilj, da bo sezono končal s štirimi turbo polnilniki, pa nihče od strokovnjakov formule ena ni prepričan, da jo bo Vettel letos odnesel brez kazni pribitka mest. Celo Lewis Hamilton, veliki pesimist za dosego cilja, verjame v kazen Ferrarija. "Ferrai ni neprebojen, mogoče bo pri njih prišlo nekaj s turbo polnilniki, ki so jih že uporabili ali pa jih bodo še potrebovali. Videli bomo."

Potem se postavlja le vprašanje, kdaj bi bilo taktično pametno, da se vgradijo novi deli. Na naslednji dirki v Kanadi je prehitevanje mogoče, na dirki zatem, v Bakuju pa nekoliko težje. Prav tako je vprašljivo, ali bo Ferrari v primeru kazni zamenjal kar celotno pogonsko enoto, ali pa dejansko res samo turbo polnilnik. Če Ferrari tudi pri motorju z notranjim izgorevanjem in njegov periferijo špekulira na peti komplet, bi bil Montreal za to neugoden. Kajti od drugih komponent motorja je Vettel uporabil šele dve oziroma tri enote. Če bi potem na drugem dirkaškem koncu tedna uporabili nadaljnjo peto enoto, bi ponovno sledila kazen, kar pa ni smiselno. Raje vzeti v zakup eno kazen pribitka 25 ali 30 mest kot pa dvakrat po 15.

Pri moštvenem kolegi Vettla, Kimiju Raikkonenu, je položaj nekoliko boljši. Finec ima v svojem dirkalniku še tretji turbo polnilnik. Še boljša pa je slika pri neposrednih tekmecih. Oba dirkača srebrnih puščic Lewis Hamilton in Valtteri Bottas, sta do sedaj uporabila šele po dve enoti od vseh komponent pogonske enote.

Seznam že uporabljenih komponent pogonske enote treh najboljših ekip

Legenda:

ICE – Internal Combustion Engine

TC – Turbo Charger

MGU-K – Motor Generation Unit – Kinetic

MGU-H – Motor Generation Unit – Heat

ES – Energy Store

CE – Control Electronics

Dirkač / ICE / TC / MGU-H / MGU-K / ES / CE

Lewis Hamilton / 2 / 2 / 2 / 2 / 2 / 2

Valtteri Bottas / 2 / 2 / 2 / 2 / 2 / 2

Daniel Ricciardo / 2 / 2 / 2 / 2 / 1 / 2

Max Verstappen / 2 / 2 / 2 / 2 / 1 / 2

Sebastian Vettel / 2 / 4 / 3 / 2 / 2 / 2

Kimi Raikkonen / 2 / 3 / 2 / 2 / 2 / 2

                

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
David112
V vsakem primeru tudi ce z zadnjega starta mora priti do 4mesta oz ce ga kimi spusti naprej 3 mesta
5.6.2017 11:34:08
springfield
Ce ze pisete o tem, se malo bolj pozanimajte o situaciji, ne samo stevilk pogledat. TC 4 so uporabili, ker ni bilo casa premonitrat TC 3. Tako je Vettel v Barceloni vozil na kvalifikacijah in dirki z ICE 1 in TC 4. TC 3 je pa povsem uporaben z malo oz skoraj nic kilometri. TC 2 ima malo vec kilometrov, a bi moral zdrzat se vsaj 3 dirke. Za TC 1 nisem preprican. Tako da ne racunat na kake kazni v naslednjih dirkah. Verjetno bodo po kazenskih elementih posegli v Monzi, Spaju, kjer se da prehitevat, ce bo to seveda potrebno.
5.6.2017 11:54:55
hubertfast
Skratka to bo še zanimivo, dejte napisat raje koliko je kdo porabil pri vseh komponentah, in kolikšna je kazen za vsako. Samo za M in F, ostali so očitno že out.
5.6.2017 12:28:46
hubertfast
Na italijanski tv je tip zadnjič izračunal, da bo Vettel vsaj 2 dirki če ne celo 3 startal zadnji. V Monzi pa ziher ne. Mercedesu pa kaže vse po planu.
5.6.2017 12:32:10
newsman
@hubertfast - samo zate
5.6.2017 13:12:27
zdravcg
Pa roko na srce a bi Senna tole razumel Dirkač / ICE / TC / MGU-H / MGU-K / ES / CE lp
5.6.2017 22:04:42

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija