EU birokracija in slovenski organi so zapovedali, da vam moramo povedati, da morate vedeti, da na naši spletni strani uporabljamo piškotke! Ja, imamo jih, pa tudi napolitanke in tiramisu. Lahko pa pridete tudi k nam na toplo mleko in Domačico ali pa mamin štrudl.

Če ostanete na naši strani, pomeni, da ste obveščeni in se s tem strinjate (če ne, pa si pojdite po piškotke drugam, v trgovino recimo).

Mimogrede, lačni otroci v Afriki nimajo piškotkov!!!!

Ugrizni in nadaljuj...
Članki   |   Renault in test Kubice v Valencii
Kaj tiči v ozadju?
Robert Kubica se je vrnil v dirkalnik formule ena. Poljak je za ekipo Renault v dirkalniku E20 opravil testni dan. Zakaj? Kubica in Renault odgovarjata.
Bojan Vrbnjak
7. junij 2017 | 12:54:27

Presenečenje je bilo veliko. Včeraj je namreč Robert Kubica opravil test formule ena in sicer v Lotusu E20. Poljak je na dirkališču Circuit Ricardo Tormo v Valencii v dirkalniku letnika 2012 odpeljal 115 krogov, kar je poldruga razdalja Grand Prix dirke. Postavlja se le vprašanje, zakaj je Kubica sploh opravil ta test z Renaultom?

"Šlo je le za enkratno prireditev," je pojasnil Renaultov športni direktor Alan Permane. "Robertov čas z Renaultom je bil zaradi nesreče nenadno skrajšan, pri čemer smo se z njim veselili lepe prihodnosti. Ekipa je v Valencii testirala s Sergejem Sirotkinom, tako da je bila to perfektna priložnost, da Robertu za en dan ponudimo dirkalnik in da na svoj način pripomoremo njegovemu okrevanju."

Torej ne obstajajo nobene večje ambicije za nekdanjega super talenta formule ena? "Zame je bil to iz čustvenega vidika zelo pomemben dan," je povedal Robert Kubica. "Dolgo časa sem bil daleč vstran od paddocka in sem preživljal težke čase, toda kljub temu sem naprej trdo delal in še pred nekaj leti menil, da je bilo to nemogoče."

Kubica je bil omejen predvsem zaradi gibljivosti poškodovane roke, vožnja z dirkalnikom formule ena skozi ozke zavoje in tako imenovane lasnice je bila skorajda misija nemogoče. Toda na včerajšnjem testu v ozkih zavojih dirkališča očitno ni imel težav. Testna ekipa Renaulta je poskušala izpeljati program celotnega dirkaškega konca tedna v samo enem dnevu.

"Dan je potekal brez težav," se glasi bilanca Permanea, ki v siti sapi pohvali Poljaka: "Robert se je nekoliko spremenil, sedaj je bolj zrel in ni bil tako zahteven kot nekoč, ko je v vprašanju nastavitve dirkalnika spraševal po vsakem detajlu. Njegovi komentarji in povratne informacije so bile za vse nas takšne, kot da bi se čas zavrtel nazaj. Težko je, da po šestih letih znova vstopiš v dirkalnik formule ena in lahko rečem, da je Robert pokazal sijajno predstavo."

Kubica je bil po končanem testnem dnevu zelo čustven. "Sedaj imam mešane občutke. Na eni strani sem ponosen na to, kar sem dosegel danes, na drugi strani pa mi to kaže, kar sem izgubil. Ne vem, kaj bo prinesla prihodnost, toda eno stvar pa vem: Potem ko sem se na ta test pripravljal leto dni, sem lahko v težkih pogojih odpeljal dobro in konstantno hitrost. Po šestih letih to ni enostavno, toda vedel sem, da lahko opravim to delo in zaradi tega sem zadovoljen."

Nekdanji dirkač formule ena je bil zelo hvaležen za to ponujeno priložnost. "Rad bi se zahvalil vsem, ki so mi to omogočili. Upam, da je bil za vse dober dan in mogoče so lahko videli tudi nekaj od starega Roberta iz leta 2010. zelo cenim to priložnost, hvaležen sem Renaultu, ki mi je že leta 2005 omogočil testiranje dirkalnika formule ena."

Ali je torej zares šlo le za enkratno zadevo, kot je povedal Alan Permane? Joylon Palmer se pri Renaultu nahaja pod pritiskom, kajti letos še ni osvojil nobene točke, v primerjavi z moštvenim kolegom Hülkenbergom pa je nenehno v zaostanku. Toda, ali bi bil Kubica pripravljen na pravi nastop v formuli ena? Prej neverjetno, kajti Poljak tačas sploh nima super licence. Toda na drugi strani se lahko vprašamo, ali je Robert tako trdo delal za ta test le iz zabave?

Kubica je že na začetku letošnjega leta testiral dirkalnika serije GP3 in formule E. Pravzaprav je želel v letošnji sezoni slaviti svojo dirkaško vrnitev in sicer v kategoriji LMP1 za ekipo Team ByKolles v prvenstvu WEC. Nastopiti je želel tudi na legendarni dirki 24 ur Le Mansa. Toda potem je vse skupaj odpovedal.

Na koncu si je potrebno zastaviti zanimivo vprašanje, zakaj je Renault testiral s Sirotkinom. Rus je moštveni rezervni dirkač in ima veljavno super licenco – torej bi lahko brez težav nadomestil Palmerja. Test je po pravilniku dovoljen, ker je v tem primeru šlo za tako imenovani TPC (Testing of Privous Cars). Gre za dirkalnike, ki so starejši od treh let in ti so izvzeti iz prepovedi testiranj.     

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija