EU birokracija in slovenski organi so zapovedali, da vam moramo povedati, da morate vedeti, da na naši spletni strani uporabljamo piškotke! Ja, imamo jih, pa tudi napolitanke in tiramisu. Lahko pa pridete tudi k nam na toplo mleko in Domačico ali pa mamin štrudl.

Če ostanete na naši strani, pomeni, da ste obveščeni in se s tem strinjate (če ne, pa si pojdite po piškotke drugam, v trgovino recimo).

Mimogrede, lačni otroci v Afriki nimajo piškotkov!!!!

Ugrizni in nadaljuj...
Članki   |   Jean Todt
Električna formula ena? Nemogoče!
Ross Brawn je v Kanadi v razpravo postavil temo o tem, da bi morali premisliti, ali naj se proizvodnja avtomobilov in formula ena pomikata v isto smer. Jean Todt, predsednik krovne organizacije FIA, mu odgovarja.
Bojan Vrbnjak
19. junij 2017 | 9:12:01

Nekoč sta tvorila jedro sanjske ekipe Ferrarija: Jean Todt kot šef ekipe, Ross Brawn pa kot tehnični direktor. Skupaj z Michaelom Schumacherjem za krmilom dirkalnika, je ta naveza osvojila pet naslovov zapored (2000 – 2004) in uprizorila zgodbo uspeha, ki je mogoče nikoli več ne bomo doživeli.

Danes pa Francoz Jean Todt in Britanec Ross Brawn sedita na sedežih, ki odločajo o formuli ena. Jean Todt je od leta 2009 predsednik krovne organizacija FIA in je spomladi letos napovedal, da bo kandidiral še za en mandat. Ross Brawn pa je pod novim večinskim lastnikom formule ena Liberty Medio zadolžen za prihodnost kraljevega razreda motošporta – kar se tiče tehnike in samih dirk.

V zadevi tehnike, je Brawn v okviru dirkaškega konca tedna VN Kanade v Montrealu povedal: "Čutim veliko voljo vseh udeležencev, da naš šport vodimo do boljše prihodnosti. In pri tem je motor ključnega pomena. Tačas potekajo razprave o tem, kako naj bil pogonska enota izgledala po letu 2020. Menim, da se tačas nahajamo na razcepu poti." Brawn namreč veliko govori tudi o elektriki.

Ross Brawn postane bolj precizen: "Elektrika in samovozni avtomobili, to sta v proizvodnji avtomobilov dve veliki temi, toda to ni formula ena. Potrebujemo zdravo uravnoteženost med tehničnim izzivom za proizvajalce avtomobilov in šovom. Tehnika ne sme biti na tako visoki ravni, da bo zaradi tega trpel šport. Ne nazadnje nam mora biti jasno, da smo zabavani posel. Toda naš šport mora biti tudi tehnično dovolj atraktiven, da bo vzpodbujal tudi proizvajalce avtomobilov, ki bi se udeležili tekmovanja v formuli ena."

Toda če hibridno tehniko in elektriko dosledno premislimo do konca, potem bi moral Grand Prix šport postati to, kar že imamo: formula E. Jean Todt je v pogovoru s kanadskimi novinarji povedal: "Lahko rečem, da je nemogoče, da bi formula ena nekega dne postala povsem električna. Formula ena je nekaj povsem drugega kot formula E, čeprav je bilo pravilno, da smo v Grand Prix šport uvedli hibridno tehniko. Za formulo ena korak k elektriki ni noben cilj, kajti gre za dirkaško kategorijo, ki je povsem drugačna in takšna naj tudi ostane."

Istočasno pa Francoz pove: "Imamo ducat proizvajalcev, ki se zanimajo za formulo E. Mnoga velika mesta sveta pa želijo organizirati dirko. Z Renaultom pa že imamo proizvajalca, ki je dejaven tako v formuli ena kot tudi v formuli E. Prepričan sem, da se bo nekega dne v formuli E pojavil tudi Ferrari." O posebnem položaju formule ena pa Todt pravi: "Tudi če nekega dne v cestnem prometu ne bomo imeli več motorjev z notranjim izgorevanjem, bi lahko ta obliko motoriziranja ostala v športu. Ne nazadnje se na cestah ne pomikamo več na konjih in kljub temu uživano v konjskem športu."

In kako bo izgledala naslednja generacija motorjev formule ena? V dialogu s proizvajalci motorjev se je pokazalo: Iz stroškovnih razlogov naj bi osnova ostala enaka – torej 1,6 litrski V6 turbo motor. Toda namesto sedanjih dveh hibridnih komponent, naj bi v bodoče zbirali le še kinetično energijo. Aktualna druga hibridna enota na turbo polnilniku (MGU-H), naj bi po letu 2020 odpadla. To bi botrovalo tudi k boljšemu zvoku. Poleg tega naj bi motorji imeli dva manjša turbo polnilca namesto enega velikega, kar bi prav tako izboljšalo zvok samega motorja.        

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
ripmork
"Tudi če nekega dne v cestnem prometu ne bomo imeli več motorjev z notranjim izgorevanjem, bi lahko ta obliko motoriziranja ostala v športu. Ne nazadnje se na cestah ne pomikamo več na konjih in kljub temu uživano v konjskem športu." - Evo, tu se pa popolnoma strinjam s Todt-om.
19.6.2017 21:01:06
matt0
Oba govorita smisel, popolne električnosti v F1 verjetno res ne bo nikdar, še vedno pa mora biti neka smernica s cestnimi avtomobili - proizvajalci tako vlagajo v šport in kasneje prodajajo te uspehe.
19.6.2017 22:56:25
matjazh
konjski šport
19.6.2017 23:59:54

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija