EU birokracija in slovenski organi so zapovedali, da vam moramo povedati, da morate vedeti, da na naši spletni strani uporabljamo piškotke! Ja, imamo jih, pa tudi napolitanke in tiramisu. Lahko pa pridete tudi k nam na toplo mleko in Domačico ali pa mamin štrudl.

Če ostanete na naši strani, pomeni, da ste obveščeni in se s tem strinjate (če ne, pa si pojdite po piškotke drugam, v trgovino recimo).

Mimogrede, lačni otroci v Afriki nimajo piškotkov!!!!

Ugrizni in nadaljuj...
Članki   |   Tehnika v formuli ena - T-krilca
Do dva odstotka večji podtlak
V formuli ena so v modo prišla tako imenovana T-krilca. V Monaku so jih imeli vsi in tudi v Kanadi je večina dirkalnikov vozila s temi obešalniki na koncu plavuti prekritja motorja. Postavlja se vprašanje, kaj sploh prinašajo ti izrastki?
Bojan Vrbnjak
23. junij 2017 | 8:49:12

Pravzaprav ta T-krilca sploh ne bi smela obstajati. Vendar pa je krovna organizacija FIA pri pisanju pravilnika za sezono 2017 spregledala, da je na področju zadnje osi 95 centimetrov nad referenčnim nivojem kot višek ostal 5 centimetrov globok in 80 centimetrov širok pas zelene cone. Povedano z drugimi besedami: na tem mestu so lahko inženirji aerodinamike namestili dele prekritja – poročajo kolegi iz auto motor und sport.

In inženirji so to zagrabili s hvaležnostjo. Mercedes, Ferrari, Williams in Haas so imeli ta T-krilca nameščena že na predstavitvah svojih novih dirkalnikov. Srebrne puščice so kot edina ekipa to novost montirale na tankem mostičku za tako imenovanim Airboxom. Ferrari in ostale ekipe so T-krilce povezali neposredno s plavutjo Airboxa. Ta krilca so izdelana tako filigransko, da je mora človek ob pogledu na celoten dirkalnik dvakrat pogledati, da jih sploh zaznaš. Potem ko je pri Mercedesu to krilce kar dvakrat odpadlo, je FIA na dirki za VN Španije sprejela ostrejša določila za togost teh pomagal za podtlak.

Ni trajalo dolgo, ko so te obešalnike začele kopirati vse ekipe. V Monte Carlo ni bilo dirkalnika, ki ne bi imel teh krilc. Obstajajo v različnih oblikah. Toro Rosso ima enostavna, Sauber, Williams, Red Bull, McLaren, Haas dvojna, Force India in Renault pa kar trojna. Mercedes, Ferrari in po novem tudi Force India pa sedaj, odvisno od posamezne steze, na dirkalnik namestijo enojno ali dvojno T-krilce.

Nekdanji Williamsov tehnični šef Pat Symonds, ki po slovesu iz tradicionalne ekipe sedaj kot strokovni komentator službuje na britanski televiziji Sky , je povedal: "Čudim se, da v tem T-krilcu še ni več elementov. V lanskem letu smo pri Williamsu preizkušali rešitev s celotno kaskado krilc."

V Montrealu so ekipe zaradi hitrega tlorisa steze na zadek dirkalnikov namestile T-krilce z enim elementom, ali pa so se te novosti povsem odrekle, kot je to storil Renault. Williams je pokazal rešitev, ki jo v principu poznamo od tako imenovanih loput prednjega krilca. V elemente so umestili zareze, toda ne po celotni širini. Tudi na končnih ploščah teh krilc ali povezavah številnih verzij na koncu smo lahko opazili različne rešitve. To naj bi preprečilo vrtinčenja, ki se negativno odražajo na zadnje krilce.

Toda kaj sploh prinaša to T-krilce? Merjeno glede na svoje skromne dimenzije presenetljivo veliko. Inženirji govorijo od dveh do šestih točk podtlaka, odvisno od izvedbe. Dve točki pri enem elementu krilca, šest pri treh elementih. Za pojasnilo naj povemo, da tri točke odgovarjajo približno enem odstotku podtlaka – ob navezovanju na celoten dirkalnik.

Povsem brez zračnega upora pa seveda ne gre. Če na primer dodamo zraven štiri točke podtlaka, potem to zračni upor poviša za dve točki. Ekipi Sauber in Williams sta mini krilca namestili tudi daleč spodaj na področju menjalnika. To mini krilce pa služi za to, da zrak usmeri na želena mesta, ne generira pa nobenega dodatnega podtlaka.

Toda na koncu je potrebno dodati, da je vse to delo in vloženo znanje inženirjev ekip kratkoročnega pomena. Kajti že v prihodnjem letu teh T-krilc, ki so si pridobila naziv obešalnikov in neestetičnih plavuti, ki kraljujejo na pokrovu motorja, več ne bo. Naj bodo ti izrastki še tako koristni, za očesa mnogih navijačev so prava grozota.             

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija