EU birokracija in slovenski organi so zapovedali, da vam moramo povedati, da morate vedeti, da na naši spletni strani uporabljamo piškotke! Ja, imamo jih, pa tudi napolitanke in tiramisu. Lahko pa pridete tudi k nam na toplo mleko in Domačico ali pa mamin štrudl.

Če ostanete na naši strani, pomeni, da ste obveščeni in se s tem strinjate (če ne, pa si pojdite po piškotke drugam, v trgovino recimo).

Mimogrede, lačni otroci v Afriki nimajo piškotkov!!!!

Ugrizni in nadaljuj...
Članki   |   V ponedeljek
Kaj lahko doleti Vettla?
V ponedeljek bo Seb prav na svoj 30. rojstni dan doživljal enega najtežjih trenutkov kariere.
Artur Švarc
30. junij 2017 | 20:16:41

Zaslišanje v Parizu je del preiskave, ki jo je FIA uvedla proti Sebastianu Vettlu, da se preveri, če je 10-sekundna kazen med samo dirko sploh dovolj. Vettla lahko čakajo nove, precej hujše sankcije. O tem bo odoločal Fijin Tribunal, sestvljen iz 36 neodvisnih sodnikov.

Kaj lahko doleti Vettla?

Najprej denarna kazen, pri čemer se tako FIA ne bi vmešala v prvenstvo, a kazen za enega najbolje plačanih dirkačev v očeh mnogih sploh ne bi bila kazen.

Vettel lahko računa tudi na kazen treh mest na štartu ali štartu z začelja, kar zanj ne bi bilo idealno, a še vedno v relativno zanj neškodljivem delu.

Vettel bi lahko dobil še dodatno kazen časovnega pribitka (tako pravilnik), vendar je to malo verjetno, saj je podobno kazen dobil že med samo dirko. Dodatnih 10 sekund bi pomenilo, da v rezultatih Bakuja Hamilton in Vettel le zamenjata mesti.

Možna je tudi naknadna diskvalifikacija z dirke, če se to zgodi, bosta Vettel in Hamilton v drugo polovico sezone štartala z enakim izkupičkom točk.

Glede na podobno početje njegovega vzornika pred 20 leti v Jerezu, je ena od kazni, ki lahko doletijo Vettla, odvzem točk, delni ali v celoti. S tem bi bilo prvenstvo seveda že odločeno, zato v tako odločitev dvomimo.

Spet, sodniki lahko odločijo in Vettlu prepovedo nastop na eni ali več dirkah, zadnji tak primer je bil Romain Grosjean, ko se je v Belgiji 2012 šel »carmageddon«.

Še huje za Vettla bi bilo, spet vezano na Jerez 1997, da Vettla diskvalificirajo iz prvenstva. Prepoved dirk do konca sezone in odvzem točk bi bila zelo drakonska in za F1 ne prav dobra kazen.

Vettel bi jo najbolje odnesel, če bi dobil pogojno kazen, a fant do zdaj še ni pokazal obžalovanja ali prevzel odgovornosti za trčenje, del krivde bo tako nosil tudi Ferrarijev PR.

FIA ima poseben program Road Safety za izboljašnje varnosti na cestah in bi Vettel lahko obžaloval svoj »road rage« in podobno kot Schumacher po Jerezu 1997 osveščal o nevarnosti cestnega besnila.

Mogoče bi sodniki lahko celo rekli, da je bila kazen v Bakuju dovolj, a Vettla večkrat tepe tudi svoj jezik, nazadnje je konec lanske sezone po radijski zvezi grdo žalil Whitinga.

V ponedeljek torej bo še kako zanimivo.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
Soling
10s kazen je kazen primerna za voznika, ki prevozi polno črto pri izvozu iz boksov in ne kazen naklepnega zaletavanja. Zato pa bo tribunal zasedal, kar je posmeh komisarjem, ki so mu dodelili smešno kazen na sami dirki.
30.6.2017 21:43:57
leonardo
Ha HA me zanima kaj bi rekli nogometni navdušenci če bi po štirinajstih dneh dosodili streljanje enajsmetrovke, ki jo sodnik ni dosodil. Da ne bo pomote. Ja navijam za Ferrari in se strinjam, da je Vettel naredil napako, ker je reagiral kot je. Ampak pravila in komisarji na dirki morajo biti toliko kompetentni, da določijo kazen takoj. Če je to črna zastava pa naj bo. Seveda bi verjetno norel in prekljinjal komisarje ampak po dirki bi bila stvar zaključena. Ta sojenja po štrnajstih dneh nikakor niso dobra za F1.
30.6.2017 22:11:39
hubertfast
Dejstvo je, da je kazen bila premila. Če bi tako ostalo, bi to bil uporaben precedens tudi za ostale.
30.6.2017 23:51:45
blebar
ne glede na vse skrbi hamiltona in ostalih menim, da se ne glede na kazen mladi vozniki ter mladi dirkači zaradi tega incindenta ne bodo začeli vsepovprek zaletavati med sabo... Med drugim je tudi Schumacher pred leti želel fizično obračunati z drugim dirkačem, pa se ne spomnim, da bi bil po tistem priča kakšnemu dobremu dirkaškemu pretepu med/po dirki...
1.7.2017 5:30:18
hubertfast
@blebar, ne gre se zato, da se bodo sedaj zabijali med sabo. Ampak da bo nizka kazen, ker je tako bila tudi pri Vettlu. Sicer je zdaj itak vse prepozno, tudi meni ta šarada ni všeč.
1.7.2017 6:48:16
matjazh
Kdo bo pa kaznoval komisarje in FIA ker so nesposobni opravljat svoje delo?
1.7.2017 10:51:30
matjazh
Za vettla pa pomoje pigojna kazen prepovedi nastopa....+ Mogoce se denarna kazen za unicevanje ugleda sporta. Tudi leta 2007 so vsi govorili da bo mclaren diskvalificiran, pa sodniki niso posegli v prvenstvo.
1.7.2017 10:54:00
Gazibo2
Mclaren je dobil 100 milijonov kazni in pobrali so jim vse konstruktorske toče.
1.7.2017 12:12:28
Navijac
blebar, govoriš o obračunu sch-cou ko je cou v močno namočeni stezi močno zaviral in s tem se je sch z nosom dirkalnika nehote zabil vanj? ali govorim o incidentu z vil? obračuni ki so bili tazga tipa vidš sam na ruskih cestah. kakorkoli mislim da bo tribunal pustu vse tako kot je in vettla samo opomnil, njihov namen je zastraševanje kar jim nemalo uspeva.
1.7.2017 19:42:09
matjazh
Gazibo2: kot receno, FIA ni posegla v boj za naslov svetovnega prvaka. Mclaren pa je na koncu placal 52 mio USD kazni...
2.7.2017 11:56:16
Dynisco
Od kje ti teh 52. Prvič slišim, da je cifra drugačna od sto. In pa pobrali so jim vse pike. V kaj so se s tem vmešali naj vsak pač sam presodi.
2.7.2017 12:15:31
matjazh
Dynisco: http://autoweek.com/article/formula-one/mclaren-gets-tax-deduction-ferrari-spygate-scandal-2007 V kaj so se vmešali? Mclaren so pustili da dirka do konca sezone in njihovim dirkačem pustili možnost v boju za svetovnega prvaka. Na mizi je bila takojšnja diskvalifikacija iz prvenstva...torej predčasen konec sezone za mclaren. Na koncu vedno pride v takih primerih do neke rešitve, ko denar reši vse.....vsaj v primeru ko so akterji v boju za naslov prvaka. Še en tak primer je npr benetton v letu 1994 in njihovo mešetarjenje z napravami za dolivanje goriva.
2.7.2017 22:31:28
tadejkrze
A ti res verjameš, da sta se dirkača lahko borila za naslov?
2.7.2017 22:54:34
Dynisco
Čaki mal, kazen je bila 100 MIO in toliko so tudi plačali. Denar, ki so ga dobili od TV pravic ne moreš kar odbijati od kazni, saj bi ta denar dobili tudi v primeru, da ne bi bili izključeni. V stroške pa jasno, da so si dali kazen in kot piše, je šlo celo skozi. Davčnih olajšav pa tudi ne moreš šteti kot znižanje kazni. Plačali so polno stotko, če jim je pa ratalo potem napalamudit dacarje pa nima s kaznijo neke direktne veze.
2.7.2017 23:00:57
ASUSfan
@Tadej A to mislis sezono 07, ko sta si Fenando pa Lewis delila 2 mesto v skupnem, oba po eno tocko za Kimijem, ki je takrat zmagal?
3.7.2017 0:43:21
Senna4Ever
"Vettel bi jo najbolje odnesel, če bi dobil pogojno kazen, a fant do zdaj še ni pokazal obžalovanja ali prevzel odgovornosti za trčenje, del krivde bo tako nosil tudi Ferrarijev PR." A bo VET v stilu naših južnih sosedov in še enega politika pred tem rekel: Ne priznajem ovaj sud!
3.7.2017 9:44:02
Tadejkrze
@ASUSfan, takrat ja. Ko je Hamilton cudežno zletel ven v boksih in ko se je v Braziliji restartal dirkalnik. Sej sicer ne verjamem v teorije zarot, ampak mislim, da je od zgoraj prišel ukaz, da nihče od Mclarnovcev ne sme osvojiti vozniški naslov. Kar bi bilo logično ker bi bil image, da je zmagal nekdo z domnevno skopiranim dirkalnikom, prehud šok za F1 ugled.
3.7.2017 11:01:09
Tadejkrze
Sicer pa o tisti sezoni naj si vsak misli kar si hoče
3.7.2017 11:01:49
hubertfast
Danes bo odločitev, ki pa jo bo potrebno spoštovati. Tudi Hrvati bodo prej ali slej kleknili.
3.7.2017 11:30:33

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija