EU birokracija in slovenski organi so zapovedali, da vam moramo povedati, da morate vedeti, da na naši spletni strani uporabljamo piškotke! Ja, imamo jih, pa tudi napolitanke in tiramisu. Lahko pa pridete tudi k nam na toplo mleko in Domačico ali pa mamin štrudl.

Če ostanete na naši strani, pomeni, da ste obveščeni in se s tem strinjate (če ne, pa si pojdite po piškotke drugam, v trgovino recimo).

Mimogrede, lačni otroci v Afriki nimajo piškotkov!!!!

Ugrizni in nadaljuj...
Članki   |   Berger o Vettlu proti Hamiltonu
To potrebuje naš šport
Spor med Sebastianom Vettlom in Lewisom Hamiltonom skrbi za vznemirjenje v formuli ena. Gerhard Berger meni, da je razprava okrog škandala iz dirke v Bakuju super za kraljevi razred motošporta in odlična reklama.
Bojan Vrbnjak
3. julij 2017 | 8:29:39

Kontroverzna scena na dirki v Bakuju že dober teden skrbi za številne razprave. Lewis Hamilton in Sebastian Vettel sta se nahajala za varnostnim avtom, ko je bil dirkač Ferrarija presenečen nad ravnanjem Hamiltona, nakar je zapeljal vzporedno z dirkačem Mercedesa in zavil v njega. Vettel je od komisarjev dirke prejel kazen desetih sekund postanka v boksih, poleg tega je dobil tudi nove kazenske točke. Tačas jih ima že devet. Če bo dobil še tri točke, to pomeni kazen "počitka" za eno dirko.

Toda FIA je proti Vettlu sprožila preiskavo. Danes, ravno na njegov 30. rojstni dan, se bo v Parizu odločilo, ali bo Vettel prejel še kakšno dodatno kazen. Mogoče se bo moral trenutno vodilni v prvenstvu zagovarjati pred športnim sodiščem. Seveda ima o tej temi vsak svoje mnenje. Gerhard Berger, nekdanji dirkač formule ena, meni, da je ta razprava "super, kajti vsak navijač ima svoje mnenje. In ravno to potrebuje naš šport. To je odlična reklama. Kaj nam je to pokazalo? Da sta dva dirkača s čustvi pri svojem delu," meni Avstrijec za avstrijski časnik Kurier.

Berger vso to zadevo vidi veliko manj dramatično kot mnogi ostali navijači in tudi strokovnjaki. "Saj tukaj ni šlo za nobeno nevarno akcijo. Oba sta provocirala, oba sta bila kaznovana – Vettel s strani komisarjev, Hamilton pa s strani boga motošporta. S tem bi se morala ta tema zaključiti." Hamilton je moral po tem pripetljaju zaradi zrahljane zaščite glave opraviti nenačrtovani postanek v boksih in je zaradi tega dirko končal na petem mestu – za Vettlom, ki je ciljno črto prečkal kot četrti.

In kako bi Berger sam reagiral v času svoje aktivne kariere? "Enako, vendar se takrat noben ne bi razburjal. Takrat smo si nenehno vozili v kolesa, to je bil naš vsakdan. Toda prej takšne akcije ne bi mogli razrešiti brez podatkov telemetrije in kamer, nameščenih na dirkalnikih," še doda 59-letnik.

Najbolj zanimiv je odziv mnogih navijačev v socialnih omrežjih, ki pa veliko pove glede tega spora med obema najboljšima dirkačema letošnje sezone. Postavlja se namreč vprašanje: Kako bi na primer reagirala krovna organizacija FIA, če bi se ta pripetljaj v Bakuju na primer zgodil med Marcusom Ericssonom in Kevinom Magnussenom? In kakšne bi bile takrat reakcije navijačev, ki na eni strani na križ pribijajo Vettla, na drugi strani pa Hamiltonu očitajo nešportno vedenje?

Brez slabe vesti se lahko vprašamo, kaj se je po Bakuju zgodilo s tistimi navijači, ki so si srčno želeli borb kolo ob kolesu, napetosti med dirkači in s tem razburljivost – tako na stezi kot tudi izven nje. Sedaj, ko smo to dobili postreženo na pladnju, pa so postali košarkarski sodniki in za vsak minimalni prekršek izrekajo osebne napake. Spomnimo se preteklosti, kako je bila formula ena zanimiva, ker sta se dva dirkača dajala tako na stezah kot tudi izven njih. Bili smo prav nostalgični in si želeli takšnih časov in primerov. Tudi zaradi razprav, ki smo jim priča sedaj po dirki v Bakuju.  

Lahko mirne duše rečemo, da bo imela FIA na današnjem zaslišanju Vettla težko delo. Odgovorni krovne organizacije bodo morali namreč najti salomonsko rešitev, brez da bi se potem soočali z očitki, da bi z odločitvijo vplivali na razplet prvenstva ali pa pomagali oziroma skozi prste pogledali Ferrariju. Lahko pa se na koncu zgodi tisto, kar bi formuli ena najbolj škodovalo: Da bi odločitev vplivala na sijajen dvoboj med Hamiltonom in Vettlom in bi se formula ena znova vrnila v dolgočasje zadnjih treh let.                

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
Senna4Ever
Eno je rivalstvo ter borba kolo ob kolesu v času, ko se dirka in kot tako je to najboljša reklama za F1, tudi če kdaj pa kdaj pride do kakega dotika ali incidenta. Lep primer tega je bila letošnja dirka v Barceloni. Drugo pa je road rage v stilu, ki ga vidiš kvečjemu na kakih ruskih cestah na YT. In tudi če VET ni namerno zapeljal v HAM, potem je edina razlaga zgolj še ta, da se mu je tako stemnilo pred očmi, da je izgubil razsodnost in s tem tudi oblast nad avtom. Tega pa F1 ne rabi, podobno kakor tudi Moto GP ni potreboval brcanja v nasprotnika. Na ta način se lahko izjemna sezona sprevrže v farso medsebojnih obtoževanj in reševanja prvenstva za zeleno mizo. Tega si pa verjetno ne želimo ne v enem, ne v drugem taboru, še najmanj pa nevtralni navijači.
3.7.2017 8:50:19
Fero
Še vedno ni nihče dokazal da je Vettel namerno zavil v Mercedesa. Kot drugo ne razumem kaj jočeš, imaš nadimek Senna4Ever in če si že navijal za Senno potem dobro veš kako je sam Senna obljubil da se bo zaletel in to tudi storil....
3.7.2017 9:46:31
hubertfast
Vsak naj poskusi z avtom na ravnem zaviti v levo ter spustiti volan, ziher te ne bo tako obrnilo v desno kot Vettla? Nalijmo si čistega vina, Vettel je pač ustrelil kozla. Z desno roko ga je pač potegnilo v desno s tem ko se je sprostila sila leve roke.
3.7.2017 10:54:14
Tadejkrze
Si kdaj konkretno pospešil z avtomobilom na zadnji pogon?
3.7.2017 10:56:38
hubertfast
Dirko prepovedi po moje sicer ne bo dobil po moje ene 10 mest na štartni vrsti.
3.7.2017 10:57:40
matt0
huberfast, 1000 konjev z elektro motorjem in pogonom zadaj.. o ja, bo zavil na eno ali drugo stran.. pa ja ne vozijo 75-konjskih enoprostorcev... senna4ever - ironično
3.7.2017 11:30:51
hubertfast
@matt0, kolikor vem so vozili nekaj čez 50 na uro, drugo je če bi tipi furali ene 250 , potem bi bila oba dirklanika že zaradi prvega trga raztreščena na prafaktorje......
3.7.2017 12:28:06
2fast4y
sena piše neumnosti,ali pa ima nadimek brez,da bi vedel zakaj...morda se mu zdi kul? nedvomno pa je Senna počel hujše svinjarije...Jaz sem imel to srečo,da sem to videl ti pa lahko pogledaš na Y.T. hoteli smo spektakel kot včasih sedaj ga imamo.
3.7.2017 12:38:30
Tadejkrze
2fast4y, a ti povem kjer izgovor boš slišal v odgovor? Da je šlo pri Senni za dotik med prehitevanjem - dirkaška nesreča
3.7.2017 12:59:29
newsman
Največja nebuloza je debata o tem, kako bi lahko ta pripetljaj vplival na varnost v prometu. Poglejte samo to našo neumno državo. Kazni so visoke do neba, toda tudi te ne morejo preprečiti bedakom, da se ne bi pobijali na cestah. A bo sedaj Vettel kriv, če bo v prihodnjih dneh prišlo do nesreče na eni izmed evropskih cest? Prosim vas lepo. To je dirkanje in v preteklosti smo bili priča temu, da so največji zvezdniki počenjali še bolj neumne zadeve. Zadeva je takšna, da ima sedaj Todt težko delo: na eni strani si želi novi mandat predsednika FIA in ker je zagovornik varnosti v prometu (le kaj ima to opraviti z dirkanjem???), na drugi strani pa bi lahko s hujšo kaznijo močno vplival na letošnje prvenstvo. Kakorkoli že, ta pripetljaj skrbi za bipolarnost tako med navijači kot med strokovnjaki. In zame je to vsekakor boljša reklama za formulo ena, kot pa postavljanje na rdečih preprogah in elitnih lokalih med ljudmi, ki imajo o formuli ena toliko pojma, kot ja o cepljenju atomov v švicarskem Cernu.
3.7.2017 13:31:12
matt0
huberfast, če pri 50 pohodiš plin, se kolesa zavrtijo bolj,kot če to narediš pri 250
3.7.2017 14:39:30
hubertfast
Katerikoli kazen Vettlu itak ne bo rešila varnosti v prometu,to je dejstvo. Lahko pa vpliva na prvenstvo, vendar si bo Vettel na koncu sam kriv.
3.7.2017 14:42:33
hubertfast
@matt0,ok ti voziš pa veš. F1 ni karjola ko kar sama nekam gre ko spustiš volan. Navsezadnje bo Ferrari lahko to dokazal, da imajo kanto, ki je po zavijanju v levo, šla sama noro v desno. To kaznovanje postfestum tudi sam ne podpiram. Očitno so nova dejstva katera ne vemo pripeljala do dodatne obravnave. Tipi vejo več kot mi. Kot pravim, dirke prepovedi ne bo fasal, zna pa dobit kakih 10 mest pribitka na startu, kar ni tako huda tragedija glede na dogajanje.
3.7.2017 14:50:05
matt0
Saj ne komentiram direktno trčenja v Bakuju - lahko da je tudi zavil zanalašč, to se bodo že odločili. Razložit ti samo hočem, da če pri 50kmh v formuli pritisneš gas, avto ne bo šel naravnost. Lahko pogledaš tudi kak onboard kateregakoli štarta, avto ne gre ravno kot puščica
3.7.2017 16:19:02
Cosword99
Go Vetel go vetel. Forza Ferrari.
3.7.2017 16:25:07
Senna4Ever
@Fero in @2fast4y, dajta malo zajet sapo in si še enkrat prebrat, kaj sem sploh napisal, ker sta vidva tista, ki jočeta in pišeta neumnosti. Sicer pa sem pričakoval vrženo kost glede primerjave iz leta 90. Edina skupna stvar je namera pa še ta odpade v kolikor VET ni namenoma zavil v HAM - to je pa v bistvu tista teza, ki jo zagovarjate v rdečem taboru in katere sam nisem nikjer niti zanikal, niti ne potrdil - opisal sem zgolj 2 možni opciji. Ali morda obstaja še kakšna, da so mu, ne vem, vesoljci zasukal volan v desno?! Vse ostalo pa je tako zelo drugačno, s povsem drugačnimi okoliščinami, časom in zgodbo, ki nima "v" od veze z Bakujem, da sploh ni vredno razlagat.
3.7.2017 19:52:29
Fero
Vsekakor če si bil navijač Senne, potem jokanja od tebe ne pričakujemo.
3.7.2017 21:08:00
Senna4Ever
Pa kje ti vidiš kako jokanje?!? Povedal sem svoje mnenje in ne vem, očitno imaš s tem probleme?! In ni mi jasno odkod razmišljanje, da če sem nekoč navijal za Senno, da prvič odobravam vse kar je počel in drugič, da moram avtomatsko tudi v sedanjosti odobravat vse take in drugačne poteze, jim morda celo ploskat, čeprav imajo povsem druge okoliščine, drugačno zgodbo, časi pa so se v 30 letih tudi precej spremenili?! Včasih so se pač zadeve reševale tudi na ta način, predvsem, če so k temu botrovale okoliščine. K sreči danes predsednik FIE ni goreč navijač enega dirkača, kakor tudi nima absolutne moči odločanja koga bo diskvalificiral in komu bo na drugi strani podelil naslov za zeleno mizo. Zadeve se rešujejo bolj transparentno in pravično. Zato pravim, primerja se neprimerljivo!
4.7.2017 8:08:07
Fero
Ma ti kar naprej neki cincaš okol tega dogodka.
4.7.2017 10:27:51
Senna4Ever
Nič ne cincam, imam jasno mnenje, ki sem ga večkrat ponovil, niti ga nisem vmes spreminjal. Razsodba je padla, Vettel ni bil kaznovan - s čimer nimam problema in gremo dalje, preveč je bilo že razpravljanja okoli tega.
4.7.2017 11:02:34
Dynisco
No pa še meni pojasnite, zakaj avto z zadnjim pogonom zavije sam od sebe, ko pohodiš gas? Dva avta imam z zadnjim pogonom in precej težko nogo pa se mi še ni zgodilo, da bi kadarkoli zavijalo samo od sebe?!?
4.7.2017 13:52:54
hubertfast
@Dynisco, saj je vse jasno. Vettel je lepo prosil odpuščanja in
4.7.2017 15:12:26
Dynisco
Saj nima veze, kaj je bilo z Vettlom. A je butnil namerno, je bil bulast asfalt ali pa je morda z desno roko po nesreči tapnil volan. Branjenje in zagovarjanje svojega prav za vsako ceno je tisto na kar sem ciljal. Ko ti enkrat zmanjka vseh smiselnih idej pa začnejo avti kar sami zavijati po svoje?!?
4.7.2017 20:46:59
raptile
Dynisco ti primerjaš nevem kolko maš recimo 200km z 1000km?
4.7.2017 20:57:47
matt0
Dynsco, saj ni bilo to pisano v branjenje Vettlu, pač ena od opcij, ki je mogoča. Vsi imajo na startu dirke nečloveške korekcije na volanu, zakaj?
4.7.2017 21:29:04
Dynisco
Ja Reptile, res jih nimam 1000. Pa mi vseeno pojasni mehaniko za tem, da ti zadnji par koles zasuče taprve. In Matto, če se tudi tebi zdi to ena od opcij, mi pa še ti pojasni, kako je to izvedljivo po tvoje. Konec koncev sem jaz in meni podobni s tazadnjimi pogoni povsem nevede hudičevo nevarni za vse, kar je na naši desni. Tisti s tisoč konji lahko snamejo tudi kako mamco z vrta, mi z okrog 200 pa očitno kakega kolesarja ali pešca z lahkoto. Ker zadnji pogon je kot kaže od hudiča nepredvidljiva stvar. Tistega z nečloveškimi korekcijami pa sploh ne kapiram, kaj misliš.
4.7.2017 21:45:21
raptile
A ni nekdo ekrat iz FIA-e probal renaultov bolid par let nazaj in se po par metrih raztreščil? Ko mu je zavijugalo levo desno
4.7.2017 21:48:18
raptile
enkrat*
4.7.2017 21:49:12
Dynisco
Reptile, sama ušesa so me. Tipu iz FIAe je, ko je pohodil gas obrnilo volan?? Res je bolj pozna ura, ampak tole mi pa še daj razsvetli.
4.7.2017 22:30:03
raptile
Ja nimam kaj razsvetlit.. BIl je posnetek na yt vendar ga ne najdem. Vem da je bilo celo na 24ur ko so še imeli rubriko formula 1. V članku je bilo nekaj kot v smislu da ni tako lahko voziti f1 dirkalnik
4.7.2017 22:37:26
Dynisco
Reptile, ni nobene debate glede tega ali je dirkalnik F1 lahko voziti. Le izgovori, da je tisoč konjev na zadnjih kolesih lahko povzročilo Vettlov manever v Hamiltona so mi tako bebasti, da me je prav zanimalo, če obstaja kdo izmed njihovih avtorjev, ki mi jih zna smiselno pojasnit. Vettel je, ko se je butnil v Hamiltona pohodil gas. Že takrat se ni sprostilo tisoč konjev, sicer bi se vse skupaj takoj končalo drugače. Potem se mu je pripeljal v štric in mu med vožnjo z enako hitrostjo z rokami razlagal najverjetneje nekaj okrog psa in mame. In šele ko je pospravljal desno roko je avto butnil v Hamiltonovega. Je ruknil nalašč ali po nesreči, ne ve nobeden. Da pa mu ni 1000 konjev na zadnjem pogonu obrnilo volana pa lahko ve vsak, ki ne išče karkoli, le, da ima on prav.
4.7.2017 22:59:42
matt0
dynsco, še enkrat, to ni v bran vettlu, teža gre nazaj, sprednja kolesa so bolj občutljiva na neravnine. ne rabim omenit ESP-ja, ki ga ni. pač ni enako, kot 116i na dunajski, ko se prižge zelena, kar pa ne pomeni, da ni možno
4.7.2017 23:11:40
bojci1
Na provokacijo Hama je Vetel odgovori z provokacijo......in kaj je tu sporno ???
6.7.2017 8:12:58

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija