EU birokracija in slovenski organi so zapovedali, da vam moramo povedati, da morate vedeti, da na naši spletni strani uporabljamo piškotke! Ja, imamo jih, pa tudi napolitanke in tiramisu. Lahko pa pridete tudi k nam na toplo mleko in Domačico ali pa mamin štrudl.

Če ostanete na naši strani, pomeni, da ste obveščeni in se s tem strinjate (če ne, pa si pojdite po piškotke drugam, v trgovino recimo).

Mimogrede, lačni otroci v Afriki nimajo piškotkov!!!!

Ugrizni in nadaljuj...
Članki   |   Pravilnik motorjev sezone 2021
Novi motor dobiva prvo obliko
Novi motor, ki naj bi v formulo ena prišel v sezoni 2021, dobiva prvo obliko. Kolegi iz auto motor und sport nam izdajo, kako naj bi najverjetneje izgledal novi agregat. V6-turbo z elektro motorjem, veliko standardiziranih delov in brez štirikolesnega pogona.
Bojan Vrbnjak
4. julij 2017 | 10:49:45

Rok za odločitev o novem motorju je sicer 31. december in do takrat naj bi FIA, novi lastniki formule ena, proizvajalci motorjev in ekipe dosegli dogovor o prihodnjem motorju formule ena. Odločitev, kam bo vodila pot, pa bi lahko padla že pred letošnjim poletnim premorom. Temelj novega motorja pa naj bi že bil dorečen oziroma sprejet.

Formula ena ne želi narediti napake športnih dirkalnikov serije LMP1 in staviti na visoko tehnologijo. Še posebej, ker so tačas vedno glasnejši kritiki, ki dvomijo v to, da celotna elektrifikacija pogonske enote predstavlja najbolj čisto pot za prihodnost. Celotna bilanca energije elektro motorjev pa spričo proizvodnje in odstranjevanja baterij ni tako zelena, kot se predstavlja v javnosti.

Formula ena stavi na dober šov, ozko konkurenčnost in zniževanje stroškov. To bo privedlo gledalce tako pred televizijske sprejemnike kot na tribune dirkališč. Vse kaže na 1,6 litrski šestvaljni motor z dvema turbo polnilcema. Za dvig zmogljivosti pa bodo zvišali pretok goriva. S tem bodo lahko proizvajalci, zastopani v formuli ena, gradili na aktualnih motorjih in jim ne bo treba na novo odkrivati tople vode.

Učinkovitost pa še naprej ostaja pereča tema. Tačas od vseh proizvajalcev uporabljen vžig v predkomori za varčno ravnanje z gorivom bi lahko še naprej ostal sestavni del motorne tehnologije. Mehansko gledano je ta koncept zelo enostaven. Komplikacije nastanejo šele s programiranjem vžiga in vbrizgavanja.

V bodoče na bi imeli le še električno enoto, kajti MGU-H bo odpadla. Usklajevanje z motorjem z notranjim izgorevanjem in turbo polnilcem se je za mnoge proizvajalce izkazalo kot nekakšna zanka. Predlog, da bi na prednji osi namestili še drugi kinetični vir, so zavrnili. "Iz dirkalnika želimo odstraniti dodatno težo. Štirikolesni pogon bi botroval k temu, da bi dirkalniki postali težji," je povedal neimenovani vir iz krogov proizvajalcev motorjev. Cilj, da bi zmanjšali težo dirkalnika, omejuje tudi velikost in zmogljivost baterije. Iz tega razloga bo tako imenovani elektro boot prinašal maksimalno 150 do 200 dodatnih konjev.

Največje prizadevanje voditeljev formule ena je to, da se zmanjšata kompleksnost formule ena in seveda stroški. Tudi neodvisni proizvajalci motorjev kot so Ilmor, Coswoth ali AER naj bi bili v stanju narediti takšen motor za sprejemljive stroške razvoja. Zato naj bi največje komponente, ki botrujejo visokim stroškom, standardizirali. Vsi elementi, do katerih gledalci in navijači nimajo neke čustvene povezave, bodo dobavljeni s strani zunanjih virov. K temu spadajo baterija, elektro motor in tudi turbo polnilec. Pri večini komponent večini navijačev sploh ni znano, kdo jih proizvaja. Proizvajalci motorjev namreč svoje dobavitelje skrivajo kot državno skrivnost ali pa te komponente razvijajo sami za velike denarje.

Razpisi za pomembne elemente bodo s strani krovne organizacije FIA objavljeni še to leto. Načrt je sledeč, da se podjetja pravočasno privabi k sodelovanju in jim nato ob uspešni izbiri omogoči dovolj časa za razvoj. Izbran bo ta, kdo bo nudil najboljšo učinkovitost za najnižjo ceno. Na področjih, kjer se tehnologija razvija s svetlobno hitrostjo, bo v krajših časovnih obdobjih prišlo do razpisov, da bi formula ena ostala v predvidenem času. Monopol posameznega dobavitelja lahko – odvisno od elementa – traja od dveh do petih let.

Aktualni sporazum Concorde dovoljuje menjavo pravilnika motorjev šele v letu 2021. Toda pri novem lastniku formule ena Liberty Media so trdno odločeni, da novi motor uvedejo že leto prej. Domnevno naj bi njihov prizadevanje podpirali tudi štirje proizvajalci motorjev formule ena. Kajti s tem bi prihranili eno leto razvojnih stroškov za aktualni motor. Leto 2020 pa bi bilo tudi za nove proizvajalce sprejemljivo oziroma izvedljivo.

Tudi na področju aerodinamike in šasije gre za poenostavitev. Še pred poletnim premorom naj bi se za mizo usedli predstavniki FIA, Ross Brawn in ekipe, da bi se pogovorili o pravilih za leto 2019. Brawn se zavzema za čim prejšnji dogovor, da ne bi potem morali pet minut pred dvanajsto v hektiki sprejemati slabih odločitev. "Pri dirkalniku imamo časa do aprila leta 2018, da razmislimo o spremembi. Ta čas bi morali dobro izkoristiti, da sprejmemo dober tehnični paket," tako Brawn.                 

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
ripmork
Lepo slišat, da so Cosworth in podobni zainteresirani za sodelovanje. Peljat evolucijo sedanjih motorjev je najbolj varna pot. Absolutno je standardizacija korak v pravo smer (kot je bila npr. standardizacija elektronike). Jasno, ključni deli dirkalnika še vedno ostanejo domena posameznih ekip.
4.7.2017 11:09:24
Matic001
Evo nova možnost za Hondo haha. Do leta 2021 bojo pa menda sposobni končat dirko.
4.7.2017 22:34:28
qualia_magik
Celotna elektrifikacija ja. Kaj bo prej? Zmanjkal nafte al šla F1 zegrunt?
5.7.2017 16:18:17

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija