EU birokracija in slovenski organi so zapovedali, da vam moramo povedati, da morate vedeti, da na naši spletni strani uporabljamo piškotke! Ja, imamo jih, pa tudi napolitanke in tiramisu. Lahko pa pridete tudi k nam na toplo mleko in Domačico ali pa mamin štrudl.

Če ostanete na naši strani, pomeni, da ste obveščeni in se s tem strinjate (če ne, pa si pojdite po piškotke drugam, v trgovino recimo).

Mimogrede, lačni otroci v Afriki nimajo piškotkov!!!!

Ugrizni in nadaljuj...
Članki   |   Zaradi tega Bottas ni prehitro štartal
Tako deluje štartni senzor
Sebastian Vettel je bil še po dirki prepričan, da je Valtteri Bottas prehitro štartal. Toda štartni senzor kaže nasprotno. Dirkalnik Bottasa se je premaknil 0,06 sekunde pred ugasnitvijo rdečih luči na semaforju. Toda v legalnem področju – tako poročajo kolegi iz auto motor und sport.
Bojan Vrbnjak
10. julij 2017 | 10:12:42

Med in po dirki smo bili priča vročim debatam o tem, ali je Valtteri Bottas na dirki v Avstriji prehitro štartal ali ne. Finec je govoril o štartu svojega življenja, Vettel pa v to dvomi. Že v kokpitu je Nemec svojemu komandnemu pultu sporočil, da naj bi Bottas uprizoril tako imenovani "jump start". Vodstvo dirke je ta primer preiskalo in po 31 minutah po štartu sporočilo "No further action". Vettel tudi po dirki ni želel verjeti: "Menim, da je Bottas prehitro trznil." Tudi ko so Vettla soočili z reakcijskim časom Bottasa, je Nemec ostal pri svojem mnenju. "Tega ne verjamem." Niki Lauda je takoj udaril nazaj: "Če bi šlo za prehiter štart, bi to senzor zaznal. Vendar pa ni. Zato je nesmiselno o tem razpravljati."

Reakcijska časa Bottasa in Vettla sta bila prikazana tudi živo na televiziji in monitorjih na dirkališču. Pri Bottasu naj bi bil ta čas 0,201 sekunde, pri Vettlu pa 0,369 sekunde. Kdo je izmeril te reakcijske čase, ni jasno. Zagotovo pa to ni bila FIA, kajti njo reakcijski časi ne zanimajo. Verjetno je te čase objavil FOM, torej lastniki formule ena. In ti so te reakcijske čase izračunali na podlagi televizijskih slik ali senzorjev.

Reakcijski časi so pri vprašanju, ali je šlo za prehiter štart ali ne, nepomembni. Teoretično bi bil legalen tudi reakcijski čas 0,0 sekunde, čeprav to noben človek ni v stanju izpeljati. O prehitrem štartu odloča le signal med oddajnikom v dirkalniku in v asfaltno površino nameščenim senzorjem gibanja. Če bi nek dirkač tvegal in z mesta speljal v času, ko se luči na semaforju ugašajo, bi to bilo še vedno v legalnem področju.

Zadnji dokumentirani prehiter štart sega nazaj v leto 2012, ko je na dirki za VN Belgije z mesta prehitro speljal Pastor Maldonado. Kolumbijec se je pred ugasnitvijo luči na semaforju pomaknil preko dovoljene tolerančne razdalje. In to tolerančno razdaljo FIA skriva kot državno skrivnost. Če bi bila znana, bi ekipe to uporabile za optimiranje svojih štartov. Ta tolerančna razdalja pa naj bi po mnenju dobro obveščenih virov znašala okrog 3-6 centimetrov. Zaradi tega je majhno gibanje dovoljeno, ker se dirkalniki ob prestavljanju v prvo prestavo radi pomaknejo naprej.

Direktor dirk Charlie Whiting je pojasnil to štartno tehniko: "Uporabljamo jo že dvajset let in nikoli še ni odpovedala. In to v noben smeri." Ko se dirkalnik nahaja na svojem štartnem mestu, se izmeri moč signala med oddajnikom in senzorjem na štartnem mestu. Ta moč lahko niha, ker ti oddajniki zaradi različnih dolžin dirkalnikov niso vedno postavljeni na enakem mestu in ker dirkalniki niso postavljeni do centimetra natančno na svojem štartnem mestu. Oddajnik pa se v vsakem primeru vedno nahaja za senzorjem, nameščenim na asfaltni površini.

V trenutku, ko se na semaforju pojavi peta rdeča luč, se vključi časovna linija. Tukaj se govori o rdeči liniji. Ko se semafor ugasne, potem računalnik zabeleži drugo časovno os, imenovano zelena linija. Ti dve liniji sta na xy-osi označeni z dvema vertikalnima črtama. Ena horizontalna linija preko nulte črte pa označi prevoženo razdaljo. Torej tisto skrivnostno toleranco. Pri vsakem gibu v tem časovnem intervalu, se meri jakost signala med oddajnikom in senzorjem. Ko dirkalnik spelje, postane signal močnejši, ker se oddajnik pomika bližje senzorju. V tem trenutku, ko se oddajnik in senzor nahajata v isti višini, je signal najmočnejši. Potem se graf, ki kaže jakost signala, znova postavi na ničlo.

Računalnik pa potem na podlagi jakosti signala pred ugasnitvijo semaforja izračuna pot, ki jo je dirkalnik opravil v "prepovedanem" področju med rdečo in zeleno časovno osjo. Če je ta pot nad dovoljeno razdaljo, potem govorimo o prehitrem štartu. Na tem diagramu bi lahko to videli v tem, da je graf premikanja horizontalno linijo presegel pred dosegom zelene vertikalne linije. Reakcijski čas pa se lahko izmeri od začetka vzpona grafa do njegovega najvišjega doseženega mesta.

In kaj je bilo pri Valtteriju Bottasu? Finec je dejansko speljal 0,06 sekunde pred ugasnitvijo semaforja. Graf njegove prevožene razdalje, omenjeno zeleno časovno linijo prečka pod horizontalno linijo tolerance. In zakaj je FIA potrebovala pol ure, da je sporočila svojo odločitev? Ker se je medtem sesula računalniška mreža. Bottas bi ob prehitrem štartu prejel kazen vožnje skozi bokse in bi pri tem izgubil okrog 14,5 sekunde. To bi Finca po dirki vrglo nazaj na četrto mesto. Ker tudi pri Mercedesu niso bili gotovi, ali je bil njegov štart legalen ali ne, so Bottasu naročili, da si privozi kar se daj največjo prednost.

Ob vsem povedanem in razloženem, pa se seveda postavlja veliko vprašanj. Mnogi si postavljajo vprašanje: Dirkalnik se torej pomika še preden se ugasnejo luči na semaforju, toda FIA verjame svojim senzorjem, ki še nikoli niso odpovedali? Če senzorje preverjaš proti sebi, potem ti sploh ne morejo odpovedati….                   

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
kimikaze
Torej v čisti osnovi(to kažejo tudi videi, če so seveda slike sinhronizirane in niso namerno zavajajoče) je to bil prehiter štart. Po pravilih in po načinu izvajanja senzorike pa je bilo vse v mejah. Torej konec zgodbe, gre za legalen štart, čeravno v osnovi ne vspopada z naravno definicijo prehitrega štarta.
10.7.2017 10:30:04
delfy
če je to tako, potem lahko FIA pokaže screenshot tega grafa, da bomo tudi navadni ljudje razumel. Za ljudi, ki spremljajo to pred ekrani, pa ne spremeni ničesar. Bottas se je začel premikat preden so luči ugasnile. Kot je nekdo rekel pod eno drugo novico - "božji start"... kot nekoč Maradonina "božja roka" v nogometu.
10.7.2017 10:36:32
baneslo
Če se avto premakne preden so vse luči ugasnjene je prehiter štart nevem zakaj neko zavijanje v toleranco. Dejstvo je da ta formula nima enakih pravil za vse. Mogoče če bi "prehitro štartal" nekdo drug ne mercedes bi bilo drugače.
10.7.2017 10:38:28
abt
Malo cudno vse skupaj,je pa 100% bottas startal na pamet in imel sreco da ima fia neka cudna pravila.. je pa z tem zaje... hamleta,ce so mogoce imeli pri mercedesu taktiko da bi bottas upocasnil dirkace za njim,da bi hamle lazje prisel naprej..
10.7.2017 10:52:55
kimikaze
baneslo: Kot je opisano v besedilu toleranca ravno zaradi tega ker se dirkalnik rad premakne ob prestavljanju v prvo
10.7.2017 11:40:41
hubertfast
Meni čisto jasno, da imajo neko res minimalno toleranco. Očitno drugače ne gre, je pa to tako malo, da če bi Bottas pričel premik tistih 0.06 kasneje bi vseeno imel najhitrejši start oz vsaj od Vettla.
10.7.2017 11:52:26
dbench
Meni je pa to čudno, ali ni dirkalnik v 1. prestavi že v fazi prižiganja rdečih luči in se nima kaj naknadno premikat za 3-6 cm potem ko že vse rdeče svetijo.. itak imajo sklopko zato mi ni glih logično? Kot je rekel @kimikaze, po definiciji je vsekakor bil prehiter štart. A očitno glede na pravila (in spet neke tolerance) od FIE, to ni bil, torej je štart bil čist. Lewis je lahko zadovoljen z razpletom, drugače bi Seba privozil še večjo točkovno razliko v skupnem seštevku.
10.7.2017 15:52:12
doc
F1 se vedno bolj zgublja in potaplja v takileh "pravilih" ... tole s 1.prestavo so bučke prvega reda. Za vsakogar, ki si je ogledal start iz Botovega kokpita je zadeva jasna. Kaj se ima avto za premikat predčasno???!!! Se pravi "majćkeno" pa lahko štarta prej, blabla. Kot je napisal dbench, larifari. Zgleda da temu športu ni več pomoči, kot da bi se trudili, da izgubijo staro publiko in odženejo mlado. Slabo se jim piše, ko bodo šli še sponzorji / cigaretarje so že odgnali, bodo lahko "komisarji" FIA samo še luč ugasnit, pa vrata zaprt šefi. LP
10.7.2017 16:29:51
leteci_kranjec
čisti jump start...
10.7.2017 17:42:50
Dynisco
A pa je čas od tazadnje rdeče luči pa do takrat, ko ugasnejo fiksen, ali je še vedno v domeni Charlieja? Ker, če luči še vedno ugaša Charlie, je šel tule Bottas popolnoma na srečo. Dvomim, da ima Valteri reakcijski čas v par stotink sekunde. Nebi bil pa prav presenečen, če bi Mercedesarji pogruntali kak sivo legalni sistem, ki spremlja luči in fantom malo pomaga štartati
10.7.2017 18:54:09
raptile
Mogoče pa celo letošnjo sezono vsako dirko čisto isto do stotinke natančno prižigajo luči in je to opazil pa si je štel v glavi :P
10.7.2017 19:11:03
liferow
Kako je lahko pri rdečih lučeh BILOKATERI ŠTART IN PREMIKANJE DIRKALNIKA NAPREJ legalen/o, kako lahko pri tem obstajajo neke tolerance? Pizda če štartaš 1 tisočinko ali pa se premakneš za 1mm ko še gorijo rdeče luči je to jump start. Vetlu so vzeli dodatne štiri točke napram Hamu.
10.7.2017 20:54:42
Dynisco
Ja, Reptile, prav to me zanima, kako deluje. Enkrat davno je bil prispevek na TV o prižiganju teh luči in če se spomnim prav, je Charlie dal dvakrat komando za štart. Prvič so se začele prižigati luči v enakomernih intervalih in ko so gorele vse se niso ugasnile, ampak jih je ugasnil on. Čas, koliko dolgo bo pustil goreti luči pa je bil odvisen samo od njega. V takem primeru ga ni frajerja, ki bi zadel toleranco v 6 stotink. Če pa je tudi zadnji interval določen, se pa že da nadrkat, da štartaš v piko.
10.7.2017 20:55:27
Senna4Ever
Že ko sem gledal v živo, se mi je zdel čisti jump start, posnetki in sedaj še objava o teh 0,06 sek. so to samo potrdili. Ampak za FIO so očitno merodajni samo senzorji in pa ta skrivnostna toleranca za katero naj ne bi nihče vedel. Me res zanima kakšno tehnologijo imajo pri MotoGP, ker kot rečeno je zadnjič nekdo startal prehitro pa se je na oko težje videlo kot sedaj. Pa še črno zastavo je dobil, ker ni reagiral na kazen.
10.7.2017 21:52:40
laik
Ne razumem... Enkrat pišete, kako FIA komplicira in spreminja nova pravila, kako je radodarna s podelitvijo kazni... Sedaj, ki je blo vse v okviru tolerance (na skrajnem robu), bi pa mogli spreminjati pravila in sistem star 20let? Zakaj? Najboljše, da štartajo iz kletke, kot na konjskih dirkah. Če pač toliko razkiraš lahko nekaj malega pridobiš ali veliko izgubiš. Pogumne spremlja sreča in tokrat bila na Bottasovi strani! Sem za ferrari in predvsem za dobro dirko in sem vesel, da ni bilo potrebne dodatne vožnje skozi bokse!!! Drugače se pa v Spielbergu ni ne videlo in ne govorilo o tem .
10.7.2017 21:56:38
xrenaultx
@liferow, ne piši neumnost. Vettlu niso vzeli nobene točke proti Hamiltonu. So mu jih pa precej podarili, ker če bi bilo kaj pravice, Vettla na tej dirki sploh nebi smelo biti.
10.7.2017 22:05:58
raptile
xrenault vzami tableto pred spanjem ker te ta vettel že razjeda
10.7.2017 22:08:53
ewzkgx
Čisto enostavno je vse skupaj, dokler gorijo rdeče luči se moraš pač nahajat za črto, ker noben ne stoji točno milimeter za črto pač lahko trzneš tudi kakšno stotinko preden se luči vgasnejo, če imaš veliko srečo in ti seveda uspe...
10.7.2017 22:23:23
Senna4Ever
Povsem enostavno, pohvaliti je treba stvari, ki so dobre in grajati tiste, ki so slabe oz. bi lahko bile boljše. In tako je tudi v F1, ni vse dobro, ni pa tudi vse slabo. Ne moreš pa dat vsega v isti lonec ter vedno samo hvalit ali pa samo grajat. Samo podatek, da se enaka štartna tehnika uporablja že 20 let (!) in da se nanjo tako zelo zanašajo (beri: verjamejo v nezmotljivost le te), v meni vzbudi določene dvome. In čeprav nisem za Ferrari, še manj pa za Vettla menim, da je tokrat imel prav, kar nenazadnje pokažejo tako posnetki, kakor tudi uradna (?) objava o 0,06s prehitrem startu. Je pa to tisto kar fanatični navijači (ali pa hejterji nekoga) niso sposobni dojet oz. ne zmorejo prek samih sebe, ko si je na neki točki potrebno natočit čistega vina in, jebiga, priznat tisto kar je res. Vemo a ne, da bi s kaznovanjem Bottasa bil na izgubi tudi Hamilton...
10.7.2017 22:31:41
byrkus
Mogoče velja spomnit, na kake načine so nekoč startali. Najprej so dirke začenjali z zamahom državne zastave (nekaj podobnega še dandanes videvamo v Le Mansu); zatem je šla tehnika naprej, in so se pojavili semaforji. Najprej je zasvetila rdeča luč, zatem pa še zelena. Ampak tu in tam je prihajalo do precej nenamernih prehitrih startov - in to iz enostavnega razloga, ker se zelena luč ni prižgala v istem hipu, kot je ugasnila rdeča, ampak je lahko vmes minilo tudi pol sekunde ali sekunda. Vozniki so takrat priznavali, da v bistvu niso čakali na zeleno luč, ampak so reagirali na moment, ko je ugasnila rdeča - in če zatem zelene nekaj časa ni bilo, je jasno prišlo do prehitrega starta. Ki pa je svoje čase prinašal kazen pribitka kazenskih 60 sekund! Pred sezono 1996 so sistem končno spravili v način, kot ga poznamo danes - sekvenčno prižiganje rdečih luči, start pa naznani trenutek, ko luči ugasnejo. Kdaj točno pa se je zgodilo oz. spremenilo, da je povsem legalno mogoče speljati še preden luč ugasne, pa je tudi meni povsem neznano...
10.7.2017 22:41:09
blebar
ampak če je tehnika stara že 20 let tudi nekaj pove, sploh v športu, kjer se tehnika razvija iz dirke v dirko. Mogoče je pametno sistem tu in tam izboljšati/nadgraditi? Še bolj hecna pa je tale državna skrivnost FIE glede tolerance... sicer razumem, da to skrivajo, da moštva tega nebi izkoriščala, po drugi strani pa pravila, ki obstajajo, vendar pa večina ne ve točno kakšna so, so malo tako tako
11.7.2017 8:24:03

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija