EU birokracija in slovenski organi so zapovedali, da vam moramo povedati, da morate vedeti, da na naši spletni strani uporabljamo piškotke! Ja, imamo jih, pa tudi napolitanke in tiramisu. Lahko pa pridete tudi k nam na toplo mleko in Domačico ali pa mamin štrudl.

Če ostanete na naši strani, pomeni, da ste obveščeni in se s tem strinjate (če ne, pa si pojdite po piškotke drugam, v trgovino recimo).

Mimogrede, lačni otroci v Afriki nimajo piškotkov!!!!

Ugrizni in nadaljuj...
Članki   |   Sergio Marchionne
Alfa Romeo 2018 z ekipo Haas?
Predsednik Ferrarija Sergio Marchionne že lep čas govori o tem, da bi blagovno znamko Alfa Romeo pripelja nazaj v formulo ena. Bo Alfa Romeo sedaj postala dobavitelj motorjev ameriški ekipi Haas?
Bojan Vrbnjak
12. julij 2017 | 6:44:39

Predsednik Ferrarija Sergio Marchionne je vedno znova govoril o tem, da bi v formulo ena nazaj pripeljal veliko blagovno znamko Alfa Romeo. V okviru božične zabave Ferrarija leta 2015, je Italijan kanadskih korenin menil: "Ustrezati morata kraj in čas. Ampak Alfa Romeo bi lahko postala inkubator mladih italijanskih dirkačev. Najboljši od njih, Antonio Giovinazzi, že ima pogodbo, ampak obstajajo še drugi. Mnogim od njih primanjkuje mest. Ta mesta bi pa lahko ustvarili preko Alfe Romea. O tem, kako naj bi to potekalo, sem že govoril s tehničnim šefom Mattio Binottom in šefom ekipe Mauriziom Arrivabenejem."

Giovinazzi je po dveh nastopih v ekipi Sauber, kjer je zamenjal poškodovanega Pascala Wehrleina, sedaj petkov dirkač pri partnerju Ferrarija, ekipi Haas. Že ta petek, bo na prostem treningu dirkaškega konca v Silverstoneu prvič sedel v dirkalniku ekipe Haas. Prav tako zrel za formulo ena je tudi mladi Monačan Charles Leclerc, prvak serije GP3 iz leta 2016, ki tačas dominira v formuli 2 in se približuje naslednjemu naslovu.

Marchionne nadaljuje: "Presenečen sem nad tem, kakšno mesto Alfa Romeo še vedno zaseda v srcih ljudi in navijačih formule ena. Zaradi tega razmišljamo o tem, kako bi Alfo Romeo pripeljali nazaj v formulo ena." In to naj bi medtem že bilo jasno. Iz krogov Ferrarija naj bi se izvedelo, da bi lahko ameriška ekipa Haas leta 2018 uporabila preizkušene motorje oziroma pogonske enote Ferrarija, toda ne več po imenom proizvajalca iz Maranella, temveč pod imenom Alfa Romeo.

Toda obstaja pa tudi želja Ferrarija, da bi pri ekipi Haas nastanili svoje mlade dirkače. Temu načrtu na poti stoji dejstvo, da je Kevin Magnussen pri ekipi Haas podpisal pogodbo do konca leta 2018. Pogodba z Romainom Grosjeanom pa je bila podpisana za leti 2016 in 2017, z opcijo za leto 2018. Slednji pa še vedno upa, da bo lahko pri Ferrariju prevzel dirkalnik Kimija Raikkonena.

Alfa Romeo je bila blagovna znamka začetka formule ena. Prva dva svetovna prvaka – Guiseppe Farina in Juan Manuel Fangio – sta v letih 1950 in 1951 sedela v dirkalnikih Alfa Romeo 158 in 159, ki so jih ljubkovalno imenovali Alfetta. In ta Alfetta je postala eden izmed najboljših dirkalnikov formule ena, kajti od 54 Grand Prix dirk, jih je osvojila kar 47 – z začetkom že leta 1938. Seveda moramo pri tem odbiti čas druge svetovne vojne. Alfa Romeo je v okviru svetovnega prvenstva formule ena odpeljala 112 Grand Prix dirk od tega jih je 10 dobila v svojo korist. Zadnje nastop Alfe Romeo je bil leta 1985 – kot Benetton Alfa Romeo -, ko sta za ekipo vozila Eddie Cheever in Riccardo Patrese. Ta sezona je bila prava katastrofa, saj niso osvojili nobene točke.

Smernice za vrnitev so bile postavljene pred več kot dvema letoma, ko se je na prekritju motorja dirkalnika Ferrari iz leta 2015 pojavil logotip Alfe Romeo – namesto logotipa Fiat. S tem se je zaključil krog, kajti konec 20-ih let se je na dirkalnikih Alfe Romeo pojavil znameniti konjiček takratnega tovarniškega dirkača Alfe Enza Ferrarija. Nekaj let pozneje je Ferrari prevzel dirkaške nastope od Alfe Romeo. Leta 2015 pa je bilo obratno: Na dirkalnikih Sebastian Vettla in Kimija Raikkonena je bil na prekritju motorja viden logotip Alfe Romeo.

Na tem mestu je potreben majhen pogled v zgodovino. Alfa od leta 1910 pomeni kot kratica za "Societa Anonima Lombarda Fabricca Automobili" – torej delniška družba Lombardijska tovarna avtomobilov), ime Romeo so dodali decembra 1915, ko je v tovarni oborožitve mladega podjetja glavno besedo prevzel Nicola Romeo.

Logotip je že dobrih sto let nespremenjen. Na levi strani grba je rdeči križ na beli podlagi (barve mesta Milano=, na desni pa je na modri podlagi zelena kača z zmajevo glavo in krono, tudi del grba mesta Milano. Kača z otrokom v gobcu je del legende iz časa križarjev, ko naj bi član milanske družine Visconti pri Rimu ubil saracenskega plemiča in od njega prevzel ščit z grbom, na katerem je bila naslikana prav kača z otrokom v gobcu.

In kaj dejansko počne logotip Alfe Romeo na dirkalniku Ferrarija? Dolga leta je Ferrarijev dirkalnik krasil napis koncerna Fiat, tore materinskega podjetja Ferrarija. Alfa Romeo pa se je na dirkalnikih Sebastiana Vettla in Kimija Raikkonena pojavila zaradi tega, ker želi Sergio Marchionne  okrepiti blagovno znamko proizvajalca avtomobilov iz Milana.           

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
zoki
Naj vzamejo Ferrarijev motor, ga predelajo za pravila LMP1 in tam nažgejo Toyoto in Porsche za 30 krogov
11.7.2017 15:58:42

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija