EU birokracija in slovenski organi so zapovedali, da vam moramo povedati, da morate vedeti, da na naši spletni strani uporabljamo piškotke! Ja, imamo jih, pa tudi napolitanke in tiramisu. Lahko pa pridete tudi k nam na toplo mleko in Domačico ali pa mamin štrudl.

Če ostanete na naši strani, pomeni, da ste obveščeni in se s tem strinjate (če ne, pa si pojdite po piškotke drugam, v trgovino recimo).

Mimogrede, lačni otroci v Afriki nimajo piškotkov!!!!

Ugrizni in nadaljuj...
Članki   |   Odločitev še ta mesec
Vstop Porscheja v formulo ena?
Ali bo Porsche kot dobavitelj motorjev vstopil v formulo ena? Zaradi negotove prihodnosti LMP1, Nemci pravkar razpravljajo svoj program v motošportu. Poleg formule ena naj bi bila tudi formula E alternativa seriji WEC – ali pa oboje, kot oročajo kolegi iz auto motor und sport.
Bojan Vrbnjak
13. julij 2017 | 9:23:01

4. julija je zasedala skupina motorjev formule ena. Tam so bili prisotni štirje aktivni proizvajalci v Grand Prix športu in sicer Mercedes, Ferrari, Renault in Honda. Poleg omenjenih so temu sestanku prisostvovali še zastopniki Aston Martina (kot namestnik Red Bulla), Lamborghinija, Ilmorja in Coswortha. Tokrat pa je bil prisoten tudi novi gost in sicer Porsche, ki je prvič sodeloval na tem sestanku, kjer je tekla beseda o prihodnosti novega motorja formule ena. Najpozneje leta 2021 bi dirkalniki v zadku imeli nove pogonske enote. V primeru soglasja vseh udeležencev že leto prej.

Porsche pravkar preverja svoj športni program. Proizvajalec iz Zuffenhausena od leta 2014 dirka v seriji WEC. S tremi zmagami zapored na legendarni dirki 24 ur Le Mansa in dvema naslovoma prvakov (2015 in 2016), se lahko Nemci pohvalijo s sijajno bilanco. Iz tega razloga bi lahko celo trdili, da je Porsche v tej seriji osvojil kar se je dalo in da bi se lahko spogledovali z novimi izzivi.

Še v tem mesecu bo uprava Porscheja odločila o prihodnji usmeritvi strategije motošporta za prihodnja leta. Pri tem obstaja kar nekaj opcij. Nadaljevanje v seriji WEC, vstop v formulo ena kot dobavitelj motorjev ali pa udeležba v formuli E. Mogoča je tudi kombinacija.

Dejstva ležijo na mizi. V prvenstvu športnih avtomobilov sta organizaciji ACO in FIA že spustili mačka iz žaklja. Kajti osnutek pravilnika za čas po letu 2020 je sprejet. Le Mans bo ostal zvest aktualni tehniki z dvema hibridnima sistemoma, dodali bodo še tako imenovano Plugin tehnologijo, znižali pa naj bi stroške in sicer z omejitvijo orodij, testiranj in obsega razvoja.

Formula ena pa še razpravlja o času od leta 2021 naprej. Najprej mora biti dorečen koncept motorja, preden bi od leta 2019 poenostavili pravila za aerodinamiko in šasijo. Glede arhitekture motorja so stvari že jasne. Imeli bi 1,6 litrski V6-Biturbo motor s povečani pretokom goriva in s hibridnim sistemom, ki bo kinetično energijo pretvarjal v električno. Protagonisti se prepirajo še o obsegu standardiziranih komponent. Tukaj ne gre le za zniževanje stroškov, temveč tudi za to, da se neodvisnim proizvajalcem kot je Ilmor nudi priložnost, da lahko izdela takšen motor. FIA in FOM bi pod standardizirane komponente uvrstila turbo polnilec, elektro motor, baterijo in elektroniko. Proizvajalci pa bi si želeli na tem področju več svoboščin.

Od 4. julija naprej v debatah o prihodnosti motorja formule ena sodeluje torej tudi Porsche, ki naj bi že ta mesec postavil smernice, kam jih bo vodila pot. Prvo vprašanje, ki se pri tem postavlja, je sledeče: Ali bodo ostali v seriji WEC in če, kako dolgo? Porsche se pri svoji odločitvi ne bo oziral na tekmece Toyote ali Peugeota. Odločitev bo sprejeta neodvisno od tega, kaj načrtujeta omenjena proizvajalca. Če bo Porsche izstopil iz serije WEC, je ta v aktualni obliki dobesedno mrtva.

Kajti Toyota ne bo nadaljevala dirkanja brez konkurence in čakala na Peugeot, ki naj bi se vrnil leta 2020. Francozi bi želeli sodelovati le z manjšim programom s 50 milijoni evrov na leto, kar pa ni združljivo s tehniko v WEC. Pod temi pogoji in s tremi zmagami na dirki v Le Mansu je nadaljevanje Porscheja v seriji WEC prej neverjetno. Prav mogoče je, da se bodo Nemci iz serije WEC poslovili že leta 2018, čeprav je bil njihov športni proračun že sprejet. Toda po seriji uspehov brez primere v Le Mansu, lahko Porsche pravzaprav samo še izgubi. Morebitna četrta zmaga zapored v pogledu trženja prav tako ne bi bila več nek veliki hit.

Za čas od leta 2020 naprej ima Porsche na listi predlogov očitno le še dve temi: Ali se bodo v bližnji prihodnosti lotili s pripravo izdelave motorja formule ena za morebiten vstop v Grand Prix prvenstvo leta 2020 ali 2021 – odvisno od tega, kako hitro bo prišlo do dogovora v komisiji za motorje. Tehnologija je zelo podobna in Porscheju še kako znana.

Kot dopolnitev in premostitev do časa vstopa v formulo ena, Porsche razmišlja tudi o udeležbi v formuli E. Kakšno vlogo pri tem igra uradna objava Audija o vstopu v formulo E, tačas še ni jasno. Odločitve o prihodnosti Porscheja naj bi bile uradno objavljene še pred dirko serije WEC v Mehiki, ki je na sporedu v začetku septembra.         

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
zoki
Toyota še menda ne bi zmagala če bi bla sama na dirki Porsche lahko v F1 naredi kaj samo v partnerstvu z RB. Sam motor bi rekel, da ne bo več imel tako odločilne vloge kot jo ima zdaj. Formule E pa je totalna bedarija v takšni obliki kot je zdaj... zadnjič sem gledal eno dirko in se komaj držal po koncu da nisem zaspal.
13.7.2017 9:38:00
rovokopac
To preseravanje s spremembami motorjev ne prinašajo nič dobrega. Še vedno je bilo potem še več stroškov kot prej. Ne vem, zakaj je treba vedno gledat na socialne probleme. F1 naj bi bila višek tehnologije. Dela se pa vse v smeri, da je dirkanje socialnih problemov. Če se že grejo spremembe, naj se z letom 2020 prepove motorje z notranjim izgorevanjem. Tako se bo največ privarčevalo. Pa še konkurenca bo lažja in manj sestavnih delov. Formula E je v trenutnem stanju preveč sterilna. Samohodi bi morali biti širši, širše gume... , da bi se bolj slišalo cviljenje gum. Trenutne škatle se mi pa zdijo kot neke lahke igračke.
13.7.2017 10:55:17
macolar
Kako se bo privarčevalo z ukinitvijo motorja na notranje izgorevanje? Ravno uvedba hibridne tehnologije je povzročila skok stroškov v nebo in povzročitev "socialne" F1. Toliko finančne škode še dolgo nebo pokrite. Da pa bo elektrika zares postala uporabna bo pa potrebno požgati še par milijard, kajti zdajšnja tehnologija baterij je nedopustna za zares masovno uporabo.
13.7.2017 18:05:10
xrenaultx
@rovokopac, je to še bilo potrebno, da bi bila samo elektro motorji. Boljše, da vržejo vstran to hibridno s***** in vrnejo nazaj klasične motorje. Če gre enkrat F1 na elektriko, sigurno pade gledanost za 80%.
13.7.2017 20:46:17
König
@rovokopac, da bi se bolj slišalo cviljenje gum? Ti to resno? Dirka v tišini E motorjev in konstantno cviljenje gum? Ne se hecat, ljudje si bojo ob tem še začeli rezati žile. Čeprav, če masovno hodijo na Modrijane, bi pri Slovencih to mogoče šlo skoz
14.7.2017 6:04:32

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija