EU birokracija in slovenski organi so zapovedali, da vam moramo povedati, da morate vedeti, da na naši spletni strani uporabljamo piškotke! Ja, imamo jih, pa tudi napolitanke in tiramisu. Lahko pa pridete tudi k nam na toplo mleko in Domačico ali pa mamin štrudl.

Če ostanete na naši strani, pomeni, da ste obveščeni in se s tem strinjate (če ne, pa si pojdite po piškotke drugam, v trgovino recimo).

Mimogrede, lačni otroci v Afriki nimajo piškotkov!!!!

Ugrizni in nadaljuj...
Članki   |   Izstop Honde iz formule ena?
Odločitev v oktobru
Priča smo številnim govoricam okrog Honde, McLarna in Sauberja. Toda kaj je res in kaj ni? Kolegi iz auto motor und sport so se poglobili v to temo in izdali, kaj načrtujejo Japonci in kakšen učinek bi to lahko imelo na stranke v formuli ena.
Bojan Vrbnjak
14. julij 2017 | 8:38:55

Že mesece se špekulira o tem, s katerimi motorji naj bi McLaren nastopil v sezoni 2018. Govora je bilo o izstopni klavzuli, ker Honda ne dobavlja obljubljene kvalitete. Za nadomestilo Hondi je bilo v ponudbi skorajda vse. Najprej Mercedes, potem Renault in nazadnje celo Ferrari. Pretekli teden je v središče govoric vstopil še Sauber. V medijih se je poročalo, da Honda naj ne bi dobavljala svojih motorjev švicarski ekipi. Domnevno zaradi tega, ker je Hodna pogodbo sklenila s šefom ekipe, ki pa ni več na položaju. Iz paddocka formule ena lahko slišimo, da bi bil aktualni partner Ferrari logičen rešitelj stanja za ekipo iz Hinwilla.

Toda resnica izgleda povsem drugače. McLaren se ne more ločiti od Hodne, Sauber pa lahko. Pri McLarnu mora Honda prekiniti pogodbo. Odkar Japonci nosijo največji delež proračuna ekipe iz Wokinga, določajo tudi pogoje. Obratno pa je pri Sauberju. Tam obstajajo klavzule, ki Švicarjem očitno dovoljujejo, da izstopijo iz sklenjene pogodbe.

Sodeč po virih blizu Honde, naj bi se Japonci šele oktobra odločili glede svoje prihodnosti v formuli ena. Takrat naj bi na dirkališče pripeljali drugi del izboljšane pogonske enote, ki je v Avstriji debitirala z zmernim uspehom. Celoten paket naj bi prinesel okrog 35 do 40 dodatnih konjev. Če bo temu tako, bo Honda ostala v formuli ena. Če se bo izboljšava izkazala za zgrešeno potezo, potem se Japonci poslovijo.

S tem je postalo tudi jasno, zakaj je Fernando Alonso v Avstriji nenadoma omenil oktober kot termin za svojo odločitev glede prihodnosti. Do sedaj je vedno omenjal september. Sedaj tudi razumemo, zakaj je McLaren nenadoma prenehal s svojimi javnimi kritikami na račun motornega partnerja. Obstaja torej luč na koncu tunela. Ali bo Honda sama uspela popraviti zadevo, ali pa se bodo pri McLarnu osvobodili pasti Honde.

Toda, kdo bo pa ekipama McLaren in Sauber dobavljal motorje, če se bo Honda poslovila iz formule ena? McLaren lahko čaka do oktobra, Sauber pa ne. Za kratkoročno menjavo dobavitelja motorjev je ekipa premajhna. Na drugi strani pa lahko Sauber izstopi iz pogodbe s Hondo in si lahko že prej kot McLaren ogleda trg motorjev. Obe ekipi imata že pripravljeni pisali za morebitnega novega dobavitelja. Ostali proizvajalci Mercedes, Ferrari in Renault pa tačas poskušajo ustvariti dejstva, da bi pridobili stranke, ki si jih želijo. Drugače pa to določijo pravila ali pa celo FIA, kdo naj bi McLarnu in Sauberju pomagal iz zagate.

Ta pravila pa izgledajo takole: Če bo Honda izstopila, potem je stanje takšno, da Mercedes in Renault dobavljata svoje motorje trem ekipam, Ferrari pa dvema. Ferrari je tako prvi naslov, na katerega se morajo obrniti ekipe brez motorjev. Ker v Maranellu ne morejo zavrniti obeh ekip, lahko izbirajo. Verjetno bi v tem primeru prednost imel Sauber. S tem bi vsi trije proizvajalci imeli po tri ekipe. Če bi potem vsi trije zavračali dobavo svojih motorjev ekipi McLaren, bo odločal žreb. Toda iz dobro obveščenih virov lahko slišimo, da naj bi McLaren že opravil uspešne pogovore s francoskim proizvajalcem Renault.

Mercedes in Ferrari pa ne kažeta pretiranega zanimanja, da bi svoje motorje dobavljala McLarnu. Kajti s tem bi okrepili le dodatnega tekmeca. Zaradi tega je Sauber v udobnem položaju in lahko rečemo, da lahko Švicarji sami izberejo bodočega motornega partnerja. Mercedes in Ferrari bi se lahko ob sodelovanju s Sauberjem zaščitila proti McLarnu in svoje mlade dirkače namestila v dirkalnike ekipe iz Hinwila. Sauber ima torej zelo atraktivno vabo. Prosti sedež poleg Marcusa Ericssona. Honda bi kokpit Pascala Wehrleina zasedla z japonskim dirkačem Nobuharo Matsuhito. Ferrari ima v svoji ponudbi Antonia Giovinazzija in Charlesa Leclerca. Pri Mercedesu pa bi se zavzeli, da Wehrlein ostane v formuli ena, kajti drugače v sezoni 2018 skorajda ni več prostih mest.

Šef ekipe Mercedes Toto Wolff in novi šef moštva Sauber Frederic Vasseur  sta dobra prijatelja. Iz tega razloga ne gre izključiti, da bi se v primeru odhoda Honde dogovorili o sodelovanju na področju motorjev. Seveda bo podobno poskušal narediti tudi Ferrari, ker bi se drugače znašli v pasti McLarna. Pravila dovoljujejo maksimalno štiri odjemalce po proizvajalcu, brez da bi za to prosili krovno organizacijo FIA, toda v primeru že opisane situacije okrog Honde, bi moral v nujnem primeru vskočiti tisti proizvajalec, ki ima najmanj partnerskih ekip. To pa bi bil Ferrari, če bi se seveda Mercedes vnaprej dogovoril s Sauberjem.

Obstaja pa le ena težava. Uradno bi se lahko Mercedes in Ferrari pričela pogajati šele takrat, ko bo prekinitev pogodbe med Sauberjem in Hondo postala pravnomočna. Kajti noben proizvajalec avtomobilov se ne želi spuščati v pravni nebeški odred, kjer bi posegali v obstoječo pogodbo drugega proizvajalca.    

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
kimikaze
Super razložena situacija. Kot bi se v ozadju odvijalo popolnoma drugo prvenstvo
14.7.2017 10:09:10

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija