EU birokracija in slovenski organi so zapovedali, da vam moramo povedati, da morate vedeti, da na naši spletni strani uporabljamo piškotke! Ja, imamo jih, pa tudi napolitanke in tiramisu. Lahko pa pridete tudi k nam na toplo mleko in Domačico ali pa mamin štrudl.

Če ostanete na naši strani, pomeni, da ste obveščeni in se s tem strinjate (če ne, pa si pojdite po piškotke drugam, v trgovino recimo).

Mimogrede, lačni otroci v Afriki nimajo piškotkov!!!!

Ugrizni in nadaljuj...
Članki   |   Formula E
Nobena alternativa formuli ena
Audi, BMW, Mercedes, Porsche, Renault – Avtomobilski proizvajalci trumoma vstopajo v formulo E, toda po mnenju kolegov iz Motorsport-Magazin.com ne zaradi tega, ker je ta serija tako veličastna.
Bojan Vrbnjak
8. avgust 2017 | 8:59:09

Nazadnje smo bili priča pravi poplavi objav prihodov znanih proizvajalcev avtomobilov v formulo E. Audi in BMW, ki sta že od začetka deloma vpletena v to električno serijo, sta nazadnje objavila angažiranje v formuli E kot tovarniški ekipi. Pred kratkim je Mercedes napovedal izstop iz serije DTM (po koncu sezone 2018), kmalu zatem pa je Porsche objavil izstop iz serije WEC (po koncu letošnje sezone). Oba nemška proizvajalca sta to storila v korist angažiranja v formuli E.

Od takrat naprej je formula E glavna tema motošportnih vesti. Vendar pa formula E – samo zaradi tega, ker se ji priključuje vedno več proizvajalcev – še daleč ni nobena alternativa formuli ena in to tudi nikoli ne bo postala. Kaj šele, da bi odzvanjala konec kraljevega razreda motošporta. Prej bi lahko potrdili besede Rossa Brawna, ki je po odhodu Porscheja iz serije WEC dejal: "Razumem draž formule E, kajti gre za prireditev. Dirkalnika formule E si ne ogledaš zaradi tega, ker je razburljiv."

Kajti dirkalniki formule E so milo rečeno še neverjetno počasni v primerjavi s konvencionalnim motošportom. Seveda se serija nahaja šele na svojem začetku, toda s spektakularnim motošportom to nima nobenega opravka. Brez zadržka lahko rečemo, da formula E počne to, kar formula ena dolga leta ni počela. Namesto da bi padli v negativno spiralo, se tam v električni seriji gleda vse skozi rožnata ali bolje rečeno bio zelena očala. Pri tem pa k popularnosti veliko pripomore tudi sama serija, kajti steze so ekstremno ozke in zavite, tako da so počasni dirkalniki videti hitrejši. Poleg tega imamo tako ozke zavoje, ki kar provocirajo bližnja srečanja tekmecev.

Toda, zakaj je ta serija potem tako popularna, če ni zanimiva? Gledanost na televizijah je še zelo majhna, saj v najboljšem primeru doseže odstotek gledanosti in tržnega deleža. Pa še to zahvaljujoč dejstvu, da se dirke prenašajo na Eurosportu. V primeru formule ena pa je ta delež okrog 30 odstoten. Seveda bi lahko te vrednosti argumentirali s tem, da je formula E še nova. Toda kakšnega pozitivnega trenda pri gledalcih ni zaznati.

In zakaj se potem proizvajalci pridružujejo tej seriji? Po mnenju kolegov iz Motorsport-Magazin.com tukaj obstajata dva razloga. Prvi je zadnja afera Diesel-gate. Potem ko je postalo znano, da so v to afero v kakršni koli obliki vpleteni vsi nemški proizvajalci, je čas, da si nekoliko popravijo svoj ugled. In kako lahko to bolje narediš kot z okoljevarstvenim dirkalnim športom? Poleg tega je angažiranje v formuli E zelo ugodno, skorajda zastonj, če primerjamo zneske, ki se porabijo v motošportu. Porsche in Audi sta dolga leta v serijo WEC vlagala po 300 milijonov evrov na sezono. Mercedes naj bi z izstopom iz serije DTM privarčeval 50 milijonov evrov. V primerjavi s temi zneski je formula E smešno poceni. In povrhu je tudi veliko lepše, če izstop iz ene serije utemeljuješ z vstopom v drugo dirkalno serijo. In če je ta menjava dirkalne serije povezana še s prihranki, je to samo dobrodošla zadeva.  

Drugi razlog pa je prihodnost. Kajti proizvajalci tačas visijo v zraku. Še sami ne vedo, kako bo izgledala prihodnost avtomobilov. Torej ne vedo, kam jih bo vodila pot. Kvantni preskok v tehnologiji baterij, ki je tudi potreben, da bi električne avtomobile spravil na smiselni nivo, še ni na vidiku. Zaradi tega se želijo za vsak primer vsi postaviti v stanje pripravljenosti. In če se bo to še dobro ujemalo z marketingom, toliko boljše.

Toda formula E tačas iz športnega vidika še ni posebej dragocena in to velja tudi za področje tehnike. Kajti veliko komponent dirkalnika je standardiziranih. Prav zanimiva bo ta serija šele takrat, ko se bo vedno več komponent sprostilo v razvoj. Toda takrat pa grozijo tudi težave, ki so, kako drugače, povezane s stroški. In kot so že pokazale mnoge dirkalne serije, s proizvajalci težave ne bodo nič boljše.  

Na koncu lahko dodamo, da ima formula E potencial, toda ne takšnega, da bi konkurirala formuli ena. Tega ne more in verjamemo, da si odgovorni te električne serije tega tudi ne želijo. Serija tačas doživlja veliki bum – vsaj kar se tiče zanimanja pri proizvajalcih. Toda to nima nobenega opravka s tem, da je ta šport sijajen ali pa da je tradicionalni motošport sedaj mrtev.                 

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija