EU birokracija in slovenski organi so zapovedali, da vam moramo povedati, da morate vedeti, da na naši spletni strani uporabljamo piškotke! Ja, imamo jih, pa tudi napolitanke in tiramisu. Lahko pa pridete tudi k nam na toplo mleko in Domačico ali pa mamin štrudl.

Če ostanete na naši strani, pomeni, da ste obveščeni in se s tem strinjate (če ne, pa si pojdite po piškotke drugam, v trgovino recimo).

Mimogrede, lačni otroci v Afriki nimajo piškotkov!!!!

Ugrizni in nadaljuj...
Članki   |   Kljub zmagi v Belgiji, Hamilton opozarja
Ferrari je bil v Spaju hitrejši od Mercedesa
Lewis Hamilton je sicer zmagal na dirki za VN Belgije, toda pravi zmagovalci so bili Sebastian Vettel in Ferrari. Pred Mercedesom se v borbi za naslov sedaj nahajajo steze, ki jim ne odgovarjajo.
Bojan Vrbnjak
28. avgust 2017 | 12:08:26

Čeprav je Lewis Hamilton bo napetem dvoboju s Sebastianom Vettlom dobil zadnjo dirko v Belgiji, pa zvezdnik ekipe Mercedes ni bil povsem srečen. Za Hamiltona je bila to zmaga s priokusom. Na drugi strani je Vettel, kljub drugemu mestu, kazal bolj zadovoljen obraz. Razlog za obratno porazdeljeno vlogo je jasen, kajti nogi so pričakovali, da bo Mercedes na izjemno hitri stezi Spa-Francorchampsa dominiral.

Toda zadeva se je pokazala drugače. Hamilton se je moral 44 krogov braniti pred Vettlom. Po dominantni predstavi na dirki v Silverstoneu, na stezi, kjer se prav tako zahteva moč motorja in učinkovita aerodinamika, je bila dirka v Spaju trezno spoznanje. "Težko je spoznati nek vzorec, katere steze odgovarjajo določenemu dirkalniku, to smo lahko videli. Meniš, da si dober, toda to nisi – ali pa obratno," se glasi analiza šefa ekipe Mercedes Tota Wolffa. Toda Lewis Hamilton je bil za kolege iz Motorsport-Magazin.com bolj jasen: "Pole je bil ključ do zmage. Če ne bi bil v vodstvu, dirke ne bi dobil. Ferrari je bil hitrejši in zagotovo nisem zmagal zaradi dirkalne hitrosti."

Če kdo meni, da je Hamilton nadziral dirko pred Vettlom, ta se hudo moti. Britanec je od štarta do cilja dirkal s polnim plinom. "In Sebastian je bil v stanju, da mi tesno sledi. Celo na hitri krogih je bil v stanju, da zaostane največ za desetinko sekunde. Na tej dirki ni bilo prostora za nobeno majhno napako," tako Hamilton.

Tudi Vettel je bil presenečen, kako blizu je bil Ferrari Mercedesu na dirki v Spaju – v pogledu hitrosti seveda. "V primerjavi s Silverstoneom nismo veliko spremenili. To na eni strani kaže, da je bil Silverstone le slab dirkaški konec tedna in na drugi strani, da smo izboljšali naš dirkalnik. Predvsem v pogledu dirkalne hitrosti. Tam smo v povprečju zaostajali za sekundo na krog, zaradi česar je to za nas veliki korak naprej. Lahko povem, da sem zelo srečen."

In tukaj je še dejstvo, ki je za Mercedes zelo zaskrbljujoče. Kajti srebrne puščice so žrtvovale svojo dodatno zmogljivost na kvalifikacijah za nedeljsko dirko. Na kvalifikacijah si lahko dejansko privoščiš malce višje postavljena krilca, ker lahko dirkači poljubno uporabljajo DRS. Večji podtlak pa koristi v srednjem sektorju steze. Na dirki pa je DRS dovoljen samo na dveh mestih in tako bi bil posledično dober srednji sektor povezan s slabšimi časi prvega in tretjega sektorja.

"Odrekli smo se zmogljivosti v drugem sektorju, da bi lahko na dirki imeli prednost," priznava Wolff. Sicer je je hitrost pomagala Hamiltonu, da se ubrani pred Vettlom, toda hitrost srebrnih puščic ni bila ravno navdušujoča. "Dirkalnik je bil na kvalifikacijah izjemen, toda na dirki smo se borili. Na zadnjih dirkah nismo bili dobri na kvalifikacijah, toda močni na dirki. To je dokaj nenavadno in se spreminja iz dirke v dirko," tako Hamilton.

In zaradi tega je Hamilton dal znak za preplah. "Čeprav smo imeli soliden in dober dirkaški konec tedna, je bilo ravno dovolj, da smo bili na vrhu." Če na stezah, ki dejansko odgovarjajo Mercedesu, gre ravno dovolj, potem jim bo na drugih stezah zelo težko. Na počasnih stezah, kot Monako in Hungaroring, je imel Mercedes vsakič velike težave.

Po Monzi je na sporedu Singapur in s tem naslednji veliki kamen spotike za Hamiltona. "Njihov dirkalnik je v takšnih pogojih zelo dober," se zaveda Britanec. Tudi Wolffu je ta problematika še kako jasna. "Na stezah, ki zahtevajo veliko podtlaka, nismo bili dobri. To moramo do Singapurja izboljšati." Na drugi strani pa Vettel na preostalih osem dirk do konca sezone gleda zelo sproščeno. "Smo na pravi poti in pred nami ni več stez, ki nam ne odgovarjajo."

Hamilton zaradi tega v dirkalniku Ferrari, ki je dober na vseh stezah, vidi prednost v boju za naslov prvaka. "Obstaja toliko zgodb, da je naš dirkalnik najboljši in najhitrejši. Vendar pa je težko reči, da obstajajo prednosti in pomanjkljivosti pri obeh dirkalnikih, področjih, v katerih smo mi hitrejši in področjih, kjer so hitrejši oni. To se spreminja iz dirke v dirko, toda do sedaj so opravili bolj konstantno sezono in zaradi tega vodijo."

Vendar pa je Hamilton nazadnje vedno znova hvalil svojo ekipo, zato nikakor ni mnenja, da bi morebiti izgubil letošnji naslov – prej nasprotno: "Kar se tiče razvoja, smo tako močni kot Ferrari. Vendar pa gre tudi za uravnoteženost, koliko investiraš v novi dirkalnik. Ne želimo biti zadnji, ki bi pričeli z izdelavo novega dirkalnika sezone 2018. Menim, da se tukaj odvija dirka, ko moraš odtehtati, koliko časa bomo investirali v nadaljnji razvoj tega dirkalnika, da dokončamo delo in koliko časa bomo investirali za prihodnje leto."

Zaradi tega Britanec se ne bo boril le na stezi, temveč tudi izven nje. "Premišljujem, kako bi lahko svojim fantom poslal pozitivno energijo in jih ohrabril, da na naslednjo dirko prinesejo še več magičnih stvari, da bi lahko zmagali. Kajti vsak v ekipi bo moral dati vse od sebe, da bomo na koncu stali povsem na vrhu."

Vendar pa je pri Mercedesu po dirki v Spaju zavladal preplah. V nasprotju od Ferrarija, so srebrne puščice v Belgijo pripeljale svojo zadnjo izboljšavo motorja. Ferrari bo lahko na tem področju naredil še en korak, torej še ima vsaj enega asa v rokavu – po vsej verjetnosti za domačo dirko v Monzi. Vse kaže, da pri Mercedesu ni/ne bo več pravih dodatnih moči - le še morebitne slabosti.                    

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
abt
Eh hamle,wolf in ostali nimajo pojma,naj raje nasega veleuma hubija vprasajo,ki je ze itak napisal da je hamle vozil po potrebi z malo vec kot pol gasa
28.8.2017 15:33:03
Soling
Oba sta odfurala natančno, brez napak. Moč motorja je presenetljivo izenačujoča in ne napamet govorit, da ima merc prednost v moči motorja, ker je več nima. Razlika pa je seveda v nastavitvah. Mercedes bi naj imel prednost dolgih zavojih z veliko brzine, Ferari pa v kratkih zaprtih zavojih z manjšo brzino. Razlika je očitna v medosnih razdaljah. Toda, rdeči so presenetili tudi v hitrih zavojih, tako da pri mercu ne vidim več neke prednosti.
28.8.2017 18:24:14
hubertfast
Drži abt, to so samo izjave za rajo. Mi poznavalci imamo drugačne informacije.
29.8.2017 5:29:40
Fero
Glede na to, da je po varnostnem avtu prišel Vettel že vzporedno od Ham. in se je potem začel Ham. oddaljevat, mislim da kaže na to kako močan je Mercedesov motor.
29.8.2017 6:30:11

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija