EU birokracija in slovenski organi so zapovedali, da vam moramo povedati, da morate vedeti, da na naši spletni strani uporabljamo piškotke! Ja, imamo jih, pa tudi napolitanke in tiramisu. Lahko pa pridete tudi k nam na toplo mleko in Domačico ali pa mamin štrudl.

Če ostanete na naši strani, pomeni, da ste obveščeni in se s tem strinjate (če ne, pa si pojdite po piškotke drugam, v trgovino recimo).

Mimogrede, lačni otroci v Afriki nimajo piškotkov!!!!

Ugrizni in nadaljuj...
Članki   |   Novi obsežnejši koledar dirk
Bomo priča 25 dirkam na sezono?
Prvi mož formule ena Chase Carey v igro prinaša razširitev koledarja formule ena na 25 dirk. Takoj so se pojavili kritiki, toda na drugi strani smo priča tudi zagovornikom.
Bojan Vrbnjak
30. avgust 2017 | 11:31:58

Do konca letošnje sezone 2017 je na sporedu še osem dirk, v Abu Dhabiju, kjer bo finale, bodo dirkači odpeljali skupaj 20 dirk. Da letos ni 21 dirk, kot je to bil primer v lanskem letu, je botrovalo dejstvo, da je odpadla dirka v Nemčiji, ki pa bo v prihodnjem letu znova na sporedu. Za leto 2018 se tako znova načrtuje 21 dirk, Francija, ki se vrača na koledar formule ena, pa bo zamenjala Malezijo, ki je odstopila od organizacije Grand Prix dirke.

Teh 21 dirk je za mnoge udeležence formule ena skorajda že preveč. Toda v prihodnjih letih naj bi se koledar dirk samo še okrepil. Chase Carey je namreč omenil razširitev koledarja formule ena na 25 dirk. Novi večinski lastniki formule ena namreč želijo povečati popularnost kraljevega razreda motošporta, predvsem z dirkami v Severni Ameriki. Poleg tega naj bi dirkaški konci tedna dobili okrepljen karakter prireditve.

Čeprav tačas ne obstajajo še nobeni konkretni načrti, kako naj bi se izvedla ta razširitev koledarja dirk, pa ta tema že deli paddock formule ena. Šef ekipe Red Bull, Christian Horner, spada med kritike. "Če se ozremo na prihodnje leto, imamo kar tri dirke zapored, katerim sledita dve zaporedni in to samo z enim koncem tedna premora.  Po moji oceni je 21 dirk absoluten limit," tako Britanec, ki se pri tem omeni predvsem obsežen program poletja 2018. Dirke za VN Francije, Avstrije in Velike Britanije so sledijo ena za drugo, po tednu dni premora pa sta zapored na vrsti dirki v Nemčiji in na Madžarskem. To se pravi pet dirk v šestih tednih. Horner pri tem omeni tudi finančne obremenitve ekip. "Tukaj gre za velik pritisk na ekipe, inženirje in vso ostalo osebje. To pomeni, da bomo potrebovali zamenjave. In ko to storiš, potem se enormno povišajo stroški."

Tačas koledar dirk formule ena sledi dokaj strogem vzorcu. Začetek sezone je v zadnji nedelji marca, finale pa v zadnjem tednu novembra. To pomeni, da zimski premor traja uradno štiri mesece, čeprav se februarja že pričnejo testiranja. Med sezono pa smo priča poletnem premoru, ki traja štiri tedne. Pri morebitni širitvi koledarja morajo odgovorni spremeniti to strukturo, drugače bo prišlo še do več zaporednih dirk. Verjetno tako, da bi se štart v sezono pričel prej ali pa da se sezona konča pozneje.

Šef ekipe Haas, Günther Steiner, ki je zagovornik širitve koledarja, verjame, da se bodo morale ekipe v tem primeru prilagoditi na obe varianti. "Obstajalo bo oboje, kajti drugače ne bo delovalo. Torej sezono prej začeti in jo pozneje končati. Drugače bomo imeli le še Back-to-Back dirke in to je nemogoče. Da bi imeli 25 dirk na sezono je to edina možnost." Steiner pri tem v igro prinaša novo obliko dirkaških koncev tedna, da bi s tem zmanjšali obremenit ekip. "Mogoče bi morali skrajšati dirkaški konec tedna, zmanjšati čas, ko postavljamo naše garaže."

V osnovi Steiner ne nasprotuje širitvi koledarja, vendar pa opozarja, da Carey o tem še ni govoril z nobeno ekipo. "Rekel je le, da si želi to narediti. Toda preden bo to storil, sem prepričan, da se bo priključil debati v strateški skupini, kjer bo dobil realne odgovore, kaj ekipe zmorejo in kaj ne. Verjamem, da ne bo ničesar organiziral, kar mi ne bi mogli izvesti." Nekaj je gotovo: z vsako nadaljnjo dirko se povečajo prejemki za lastnika komercialnih pravic formule ena, to je Liberty Medio. Iz gospodarskega vidika je torej razumljivo, da imajo Američani zanimanje za to, da se koledar dirk razširi.

Toda šef ekipe Renault, Cyril Abiteboul, omeni jedro problema tega pristopa. "Menim, da bi morala biti kvaliteta nad kvantiteto. Prav tako menim, da potrebujemo ikonske, velike dirke, nekaj zares velikega, ki bi netilo zanimanje in pričakovanje za dirko." Zaradi tega ne vidi nobene potrebe po širitvi koledarja – kot sredstvo za povišanje atraktivnosti formule ena. "Če se ozremo v preteklost, potem ni bilo potrebno izvesti veliko dirk, da bi formulo ena naredili popularno." Francoz še doda, da v primeri širitve koledarja grozi prenasičenost, kar bi lahko navijače vodilo do tega, da formuli ena obrnejo hrbet.

Christian Horner poskusi še z metaforo. "To je kot dobra knjiga. Mnoga različna poglavja naredijo dobro knjigo, toda vsako poglavje ni ravno napeto in zanimivo.  Toda prišli bi lahko do točka, kjer bi že pretiravali," meni Britanec, ki se priključi stališču Abiteboula. "Izberite velike prireditve in jih naredite fantastične. Kvaliteta mora biti in ostati nad kvantiteto." Steiner pa tudi tukaj zastopa nekoliko drugačen pogled. Za njega je prenasičenost tudi vprašanje definicije. "Nekateri ljudje želijo več dirk, drugi so srečni s tem kar je, spet drugi pa bi želeli manj dirk. Tukaj je potrebna uravnoteženost. Dobra plat povečanja dirk je v tem, da se lahko sam odločiš, da si nekaterih dirk ne ogledaš. Če pa jih ni, se tudi ne moreš odločiti, ker jih pač enostavno ni," tako Steiner s svojo argumentacijo in s tem lastno odgovornostjo navijačev.

Relativna enotnost pa obstaja pri vprašanju, ali bi dodatne dirke predstavljale obremenitev za dirkače. "Tako kot vsi drugi športniki, tudi dirkači potrebujejo čas za regeneracijo. Toda v teh Back-to-Back dirkah ne vidim nobene posebne težave. Ali gre za 21 ali 25 dirk, tukaj ni razlike," je povedal Abiteboul.           

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
Fero
Če bo toliko dirk, potem si v bodoče lahko obetamo nekoga ki bo imel najmanj 120zmag.
30.8.2017 12:32:42
hubertfast
Ne samo 120 zmag, tudi število motorjev naj dajo na 6 recimo.
30.8.2017 15:36:44
sr1
Sam bi raje videl 25 dirk. 4 mesece premora mi je preveč.
30.8.2017 20:28:04
Navijac
sr1, z vidika gledalca je 4mesece premora preveč vendar se postavi v vlogo ekipe, ki morajo dirkalnike testirat in pripravljat na dirko! že logistika je megalomanska. nimam predstave kak je bolide razstavljat in jih spet sestavljat, ampak če bi bile dirke vsak teden to je velik pritisk na inžinirje in mehanike ter vodstvo.
31.8.2017 12:58:33

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija