EU birokracija in slovenski organi so zapovedali, da vam moramo povedati, da morate vedeti, da na naši spletni strani uporabljamo piškotke! Ja, imamo jih, pa tudi napolitanke in tiramisu. Lahko pa pridete tudi k nam na toplo mleko in Domačico ali pa mamin štrudl.

Če ostanete na naši strani, pomeni, da ste obveščeni in se s tem strinjate (če ne, pa si pojdite po piškotke drugam, v trgovino recimo).

Mimogrede, lačni otroci v Afriki nimajo piškotkov!!!!

Ugrizni in nadaljuj...
Članki   |   Sedaj postaja zelo resno
Se bo McLaren vendarle ločil od Honde?
Naveza McLaren-Honda bi lahko bila v prihodnjem letu že zgodovina, Odločitev, ali bodo pri McLarnu zamenjali dobavitelja motorjev, je tik pred vrati.
Bojan Vrbnjak
2. september 2017 | 11:17:47

Pravzaprav bi to morala biti sanjska zakonska naveza – McLaren in Honda. Kar se je leta 2015 napovedovalo z besedami kot "bodoča dominanca", se je po treh letih sodelovanja izkazalo za klavrno sodelovanje, ki ni obrodilo niti enih stopničk. McLaren sedaj povsem javno razmišlja o tem, da za prihodnje leto zamenja dobavitelja motorjev in če se bo to zgodilo, bo odločitev kmalu sprejeta.

"Zelo zgodaj v tem mesecu," meni šef McLarna Zak Brown, ki je bil nagovorjen na čas njihove odločitve. Pred nekaj tedni so pri McLarnu še kategorično izključevali, da bi se v prihodnje leto odpravili z drugim partnerjem, toda sedaj se je vse skupaj obrnilo na glavo in skupna prihodnost z Japonci visi na zelo tanki nitki. "V letošnji sezoni imamo vrhunsko šasijo, toda ne moremo dosegati rezultatov, ker nimamo dovolj zmogljivosti," tako Brown. Tri leta je tradicionalna ekipa trpela s partnerjem Hondo, toda sedaj želi McLaren končno ukrepati.

Toda, če bi bilo to tako enostavno, bi McLaren verjetno ukrepal že prej. Njihova težava je namreč alternativa, kajti Ferrari in Mercedes ne želita svojih motorjev dobavljati potencialnemu tekmecu. Tako da za McLaren ostaja le še Renault. Glede konkurenčnosti francoske pogonske enote bi se dalo razpravljati, čeprav so analize FIA drugačne. O tem bi lahko veliko povedali pri Red Bullu. "Vse kar bomo storili sedaj, je povezano s tveganjem," tako Brown.

Vendar pa Američan ne sanja: "Tudi Williams, ki ima verjetno slabšo šasijo od nas, je bil letos že na stopničkah. Sicer ne trdim, da bomo zmagali in prav tako ne trdim, da bomo vsak dirkaški konec tedna pristali na stopničkah."

Na drugi strani pa obstajajo komercialni vidiki, ki zelo otežujejo ločitev od Honde. Veliko prej bi lahko dejali, da je ta skorajda nemogoča. Kajti Honda se v proračunu McLarna udeležuje z zajetno vsoto denarja, govora je o trimestni milijonski številki. Toda pri odločitvi McLarna to naj ne bi igralo velike vloge, kar je pojasnil tudi Brown. "Česar si ne moremo privoščiti je to, da se ne nahajamo na stopničkah. Odločitev bo sprejeta izključno zaradi konkurenčnosti. Vendar pa gre za veliko odločitev, ki je povezana tudi s finančnimi zadevami. Vendar pa nas naši delničarji podpirajo, tako da lahko sprejmemo šport odločitev in da se znajdemo s poslovno stranjo."

Ali se jim bo potem poslovni model še izšel? Navsezadnje McLarnu tačas ni potrebno plačevati za motorje, prav tako pa Honda pokriva tudi plačo Fernanda Alonsa. "Če se pojavi uspeh na stezi, mu sledi tudi uspeh na poslovni strani," verjame Brown. In zakaj mora McLaren potem še razmišljati? Tukaj gre tudi za Toro Rosso. Govori se, da bi bila ločitev od Honde mogoča le v primeru, če Honda najde drugega partnerja. In to bi bil Toro Rosso. Šef ekipe Franz Tost na to temo tukaj v Monzi z novinarji ni želel govoriti, govoril pa naj bi z Japonci.

Poleg tega pa ponovno obstaja kanček upanja, da bi lahko Honda vendarle rešila svoje težave. Upanja so obstajala tudi v preteklosti, toda medtem naj bi v Sakuri spremenili svoje razmišljanje. Honda je namreč sprostila večje vire za projekt formule ena in  - kar je za mnoge presenetljivo – sprejela tudi pomoč od zunaj. Tudi Renault si je v preteklosti poiskal pomoč zunanjih inženirjev, kot je na primer Mario Illien. Švicar pa je nazadnje povedal, da ni vpleten v projekt Honde.

Odločitev, ki naj bi jo – če sploh – sprejel McLaren, pa ne bo dolgoročna. Kajti aktualni pravilnik motorjev velja do leta 2020. Vodilni možje formule ena pa bi želeli spremembo tega pravilnika že leto prej. Tako da v primeru ekipe McLaren gre za največ tri leta, ki jih morajo premostiti na najboljši možen način. "Leta 2021 se bo v formuli ena vse spremenilo in verjamem na pozitivno stran, kajti na strani motorjev obstajajo mogoče zanimivi neodvisni proizvajalci, lahko pa se zgodi, da bomo motor izdelali kar sami," pa na koncu še sanja Brown.  

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
Matic001
Kako pa vejo,da imajo vrhunsko šasijo. Sej ne morejo s Hondo niti normalno dirkat.
2.9.2017 16:31:07
matjazh
Saj menda ja znajo nardit simulacijo...
2.9.2017 17:33:01
ewzkgx
Če samo pogledaš kje so bili na Madžarskem in kje v Belgiji ti je takoj jasno, da je šasija odlična, motor pa zanič...
2.9.2017 17:45:46
Matic001
McLaren je s tem Hondinim motorjem prav vidno počasen na dirki. McLarna z tako lahkoto vsi prehitevajo,da je že kar smešen.
3.9.2017 14:45:23
Aichi
NE rabiš bit nek hud poznavalec F1, da vidiš, da je zgodba Honde in McL končana. V parih dneh bo objavljena ločitev, McLaren bo vozil z Renaultovimi motorji, Alonso ostane.
3.9.2017 15:21:53
macolar
Zadnji čas. Letošnja blamaža je pa šla predaleč. Res mi ni jasno kako so lahko tako zadaj z razvojem oz. z zasnovo. A so res predolgo trmuzili po japonsko in rili z glavo skozi zid, ali preprosto nimajo kadra in sredstev za dosego konkurenčnosti.
3.9.2017 15:36:59
Matic001
Upam,da res dobijo motorje od Renaulta. Z dobro šasijo bi se dalo osvajat tudi stopničke. Sicer je pa danes Daniel Ricciardo pokazal odlično dirko s svojim talentom in Renaultovim motorjem.
3.9.2017 15:56:26
ripmork
Tri leta potrpljenja s hondo... dovolj je bilo. Upam, da se preskok na Renault naslednje leto pokaže v rezultatih. Ker letošnje francoske pogonske enote tudi ne slovijo ravno po vzdržljivosti (Verstappna vprašajte). Bo pa tudi pomoje to neka prehodna faza do nove ere motorjev 2021.
7.9.2017 14:34:38

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija