EU birokracija in slovenski organi so zapovedali, da vam moramo povedati, da morate vedeti, da na naši spletni strani uporabljamo piškotke! Ja, imamo jih, pa tudi napolitanke in tiramisu. Lahko pa pridete tudi k nam na toplo mleko in Domačico ali pa mamin štrudl.

Če ostanete na naši strani, pomeni, da ste obveščeni in se s tem strinjate (če ne, pa si pojdite po piškotke drugam, v trgovino recimo).

Mimogrede, lačni otroci v Afriki nimajo piškotkov!!!!

Ugrizni in nadaljuj...
Članki   |   Sainz v Renault, Honda v Toro Rosso
Konec sage o McLarnu in Hondi
McLaren bo v sezoni 2018 dirkal z motorji Renault, Toro Rosso pa s Hondo. Kar je izgledalo kot enostavna menjava motorjev, je bila zelo zapletena zadeva, kot poročajo kolegi iz auto motor und sport.
Bojan Vrbnjak
11. september 2017 | 12:46:22

Neskončna zgodba je dosegla svoj konec. McLaren bo v prihodnji sezoni uporabljal motorje Renaulta, Toro Rosso pa Honde. To naj bi se uradno potrdilo v okviru dirkaškega konca tedna VN Singapurja. Zamenjava motorjev, ki bi dejansko morala biti dorečena v Monzi, se je izvedla z dvodnevno zamudo. Takrat se je namreč McLaren ločil od Honde, vendar pod predpostavko, da bo uspel dogovor med ekipo Toro Rosso in Hondo. Upravi v Tokiju in Parizu morata še soglašati s to menjavo.

FIA in FOM sta McLarnu dala jasno vedeti, da se ne bosta pustila izsiljevati. Če bi McLaren z enostransko in izsiljeno ločitvijo Hondo pregnal iz formule ena, bi lahko ekipa iz Wokinga morebiti ostala brez motorjev. Past se namreč nahaja v pravilniku. Kajti pravzaprav je že prepozno za takšno menjavo motorjev. Sodeč po dodatku 9 športnega pravilnika mora biti želja, da se v krog strank oziroma odjemalcev vzame nova ekipa ali pa da se zamenja motorni partner, vložena najpozneje do 15. maja in seveda potrjena s strani FIA. Z navedbo, ali bo novi partner dobil status tovarniške ekipe ali le odjemalca. Tega pri McLarnu, Toro Rossu, Hondi in Renaultu niso naredili. Predstavnik FIA je pojasnil, zakaj je rok postavljen tako zgodaj: "Lahko bi bilo, da bi moral nek proizvajalec motorje dobavljati večjemu številu ekip, kot mu to dopuščajo njegove kapacitete. Zaradi tega mora najprej vzpostaviti potrebno infrastrukturo in zato je potreben čas."

McLaren bi si lahko rešitev težave z motorji bistven olajšal. Z ločitvijo od Honde so si želeli ustvariti dejstvo in upati, da bi bili Renault, Ferrari ali Mercedes z žrebom prisiljeni, da zapolnijo to luknjo. Toda ta zadnja možnost tako pozno sploh ne bi bila mogoča. "Ne moremo proizvajalce v mesecu septembru prisiliti, da za četrto ekipo porabijo več denarja," tako predstavnik FIA.

Mercedes je delegaciji McLarna že v Monzi dal vedeti: "Ne bomo se pustili izsiljevati. Pri nas ne bo četrte ekipe." Renaultov predstavnik Alain Prost je povedal podobno: "radi pomagamo, toda četrta ekipa ni mogoča." Športni svetovalec Red Bulla Helmut Marko je v Monzi poudaril: "Brez dogovora med Toro Rossom in Hondo se McLaren ne more ločiti od Honde." Ross Brawn pa je ugotovil: "Več je strank, ki so deležne v tem pogovoru, bolj je zapletena morebitna rešitev."

Ampak očitno je bila ta rešitev najdena in sicer v torek po dirki v Monzi. Zadnja ovira so bili še pogoji, pod katerimi sta se ločila Toro Rosso in Renault. Francozi so želeli odškodnino v obliki dirkača za svoj drugi dirkalnik in sicer že od dirke za VN Malezije. Gre za Carlosa Sainza, ki lahko sedaj brez odškodnine prestopi v tovarniško ekipo Renaulta. Kljub temu pa to ne bo tako poceni, kajti Francozi bodo morali plačati Jolyonu Palmerju za predčasno prekinitev pogodbe.

Vendar pa Renault v boju za peto mesto konstruktorskega prvenstva potrebuje drugega dirkača, ki bo osvajal točke. Peto mesto tačas zaseda Williams (55 točk), šesti je Toro Rosso (40), sedmi pa Haas (36). Renault ima tačas 34 točk. Toro Rosso se bo v boj za čim višje mesto na konstruktorski lestvici odpravil s Kvjatom in mladim Gaslyem. Za drugo ekipo Red Bulla je to dobra priložnost, da preverijo kvalitete mladega Gaslya v pogledu pogodbe za sezono 2018. Za varovanca Honde Matsuschito pa v sezoni 2018 pri Toro Rossu ni prostega sedeža. Kajti Japonci pri vprašanju dirkačev nimajo pravice soodločanja.

In kaj bodo pridobili vsi udeleženci te menjave motorjev? McLaren bo v letu 2018 morda ugotovil, da bo Honda rešila svoje težave in bo izdelovala boljše motorje kot Renault. Na drugi strani pa bi lahko prestop k Renaultu botroval k temu, da v ekipi ostane zvezdnik Fernando Alonso, čeprav je Španec pred kratkim dejal, da menjava motorja ne odloča o njegovi prihodnosti v moštvu iz Wokinga. Ampak redki sponzorji, ki so ostali v ekipi, gradijo prav na njegovem obstanku v moštvu. Novi začetek je tako mogoč le z Alonsom.

Toda za McLaren bo prestop k Renaultu sedaj zelo drag, kajti za motorje bodo morali plačevati, prav tako pa bodo mogli sami plačevati dirkača. Očitno je obup v ekipi zelo velik. Solastnika moštva Mansour Ojjeh in družba Bahrain Mumtalakat bosta za to sezono nosila te dodatne stroške. In do konca letošnje sezone imata Brown in Boullier čas, da z dobrimi rezultati na stezi v ekipo privabita nove sponzorje.

Renault pa se z novo konstelacijo pomika proti nevarnosti, da bo tovarniška ekipa v prihodnjem letu najslabša med tistimi, ki uporabljajo Renaultove motorje. Red Bull in McLaren sta skorajda nadmočna tekmeca, a istočasno tudi dobro merilo. Navsezadnje bodo v sezoni 2018 v drugem tovarniškem dirkalniku imeli dobrega dirkača in to je Sainz.

Toro Rosso pa bo dobival brezplačne motorje in dodatek k razvoju, ki ga bodo prispevali v Tokiju. To bo seveda razbremenilo moštveno blagajno in bi lahko mogoče predstavljalo prvi korak do ločitve ekipe od Red Bulla. Slednji pa se nahajajo v zelo udobnem položaju. Če bo Hondi v sezoni 2018, s pomočjo Ilmorja in nadaljnje podpore od zunaj, uspelo izdelati konkurenčen motor, bi se lahko leta 2019 Hondi priključil tudi Red Bull.

Honda torej zaenkrat ostaja v formuli ena in to je veliki plus. Kajti njihova uprava je nameravala konec prihodnjega leta ugasniti projekt formule ena, če inženirjem ne bi uspelo obvladati hibridne tehnologije. In z ekipo Toro Rosso bodo Japonci dobili partnerja, ki je bistveno lažji za vzdrževanje kot pa McLaren. Prav tako pa bo za Hondo sodelovanje s Toro Rossom tudi cenejše kot pa z ekipo iz Wokinga.                

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
ASUSfan
Ampak ekipa Renault je ze zdaj najslabsa od treh ekip z Renault motorji. STR je omenjen celo v clanku, ces da ima 40 tock, proti Renaultovimi 34. Tretja ekipa z renault motorji je RBR s prakticno nedosegljivimi 212.
11.9.2017 15:12:09
delfy
največja škoda tega cirkusa bo pa ta, da ne bo sedeža za Kubico
11.9.2017 15:21:00
Matevz96
Nekdo je verjetno prav dobre volje, da so ga izrinili iz ekipe
11.9.2017 15:32:05
Matevz96
Nekdo je verjetno prav dobre volje, da so ga izrinili iz ekipe
11.9.2017 15:36:21
RUNC
@delfy; nekaj se govori, da bi mogoče lahko Kubica šel v Williams, kjer naj bi bil tudi še edini prazni sedež za 2018. Pa še Martini menda želi dirkača starejšega od 25 let.
11.9.2017 16:20:05
andrej
zanimivo, 4 motorji na sezono na dirkača in niso sposobni narediti dovolj motorjev za 4 ekipe
11.9.2017 17:27:41
matjazh
Najvec prodira red Bull....ko bo Hondina pogonska enota konkurenčna, se bodo hitro opremili
11.9.2017 18:34:41
matjazh
*profitira
11.9.2017 18:35:31
duss
Glede na to, da se je nekaj govorilo o prodaji STR, nebi bil presenečen, če bi kmalu imeli tudi tovarniško ekipo Honde. Največji osmoljenec te rošade je Palmer, ki pa se res letos ni izkazal.
11.9.2017 19:17:59
abt
No pa da zdaj vidimo drugo leto kako dober je mclaren,ko so se skoz hvalili kak dobr dirkalnik imajo..red bull bo dobra primerjava...
11.9.2017 21:44:47
rovokopac
Alfonz bo najbolj razočaran. Drugo leto se bo Hondi sfuzlalo.
11.9.2017 22:47:41
hubertfast
Drugo leto bo Alonso sledil Hondi vTR.
12.9.2017 11:21:55
abt
Ja hubi,ti bos pa vozil za mclaren😂
12.9.2017 11:33:03
HondaAcura
Hubi bo vozil jaz bom pa njegov glavni mehanik 😜😜😝😝😝
12.9.2017 18:11:45

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija