EU birokracija in slovenski organi so zapovedali, da vam moramo povedati, da morate vedeti, da na naši spletni strani uporabljamo piškotke! Ja, imamo jih, pa tudi napolitanke in tiramisu. Lahko pa pridete tudi k nam na toplo mleko in Domačico ali pa mamin štrudl.

Če ostanete na naši strani, pomeni, da ste obveščeni in se s tem strinjate (če ne, pa si pojdite po piškotke drugam, v trgovino recimo).

Mimogrede, lačni otroci v Afriki nimajo piškotkov!!!!

Ugrizni in nadaljuj...
Članki   |   FIA
Nova pravila 2018
Krovna organizacija FIA je sprejela nova pravila za sezono 2018. Težišče novih pravil se nahaja v porabi olja v bencinu in zaščiti kokpita Halo.
Bojan Vrbnjak
25. september 2017 | 9:41:27

Svet FIA je pretekli teden v Parizu sprejel pravila za sezono 2018. Ogrodje pravilnika je bilo že tako ali tako znano, spremembe so bile deloma opravljene v detajlih športnega in tehničnega pravilnika.

Spremembe pri tehničnem pravilniku so sledeče:

  • Podrobno definirati testiranje sistema Halo

  • Zvišanje minimalne teže

  • Izboljšanje varnostnih ukrepov

  • Prepreči se kurjenje olja v motorju

  • Prepovejo se T-krilca in tako imenovani Monkey-Seats

Med drugim so definirali podrobne zahteve za zaščito kokpita, imenovanega sistem Halo, ki bo od prihodnje sezone obvezen. Ekipe so do sedaj vedele, kako bo Halo izgledal in kateri so sestavni deli te zaščite, toda do tega trenutka ni še nobenih testnih parametrov. In ti testni parametri so nujni, da se pravilno izdela monokok novega dirkalnika. Tako naj bi bilo določeno, kakšne sile in smeri delujejo na Halo pri testu trčenja. Le s temi podatki bodo lahko inženirji pravilno izdelali strukturo monokoka.

Sistem Halo ima še nadaljnje posledice. Temu primerno je prilagojen čas izstopanja dirkačev iz kokpita. Sedaj mora dirkač namesto v petih sekundah iz dirkalnika izstopiti v sedmih. Prav tako ima sedaj dirkač na razpolago, da izstopi in ponovno namesti volan na svoje mesto, dvanajst sekund in ne deset, kot je veljalo do sedaj. Minimalna teža dirkalnika se zaradi sistema Halo iz 728 kilogramov dvigne na 733 kilogramov.

Istočasno so natančneje definirani tudi spremenjeni varnostni ukrepi za šasijo in pritrditve koles. Slednje morajo biti sedaj v trikratni izvedbi na vsakem kolesu in ne koto doslej v dvakratni. Dodatno pa so natančno predpisane tudi točke vpetja. Tudi kolesne matice morajo biti bolje zaščitene pred morebitnim odvijanjem.

Potem ko smo bili v letošnji sezoni priča sporom okrog kurjenja olja v bencinu, bo to področje v sezoni 2018 podrobneje definirano in nadzorovano. Nekateri proizvajalci, tako očitek, naj bi letos namenoma kurili več olja v bencinu, kot je dovoljeno. S tem so si, če izvzamemo omejen pretok goriva, povečali zmogljivost svojih motorjev. To ravnanje je bilo sicer prepovedano, vendar je pa bilo preverjanje kršiteljev težavno.

Zaradi tega bo ostajal katalog ukrepov, ki naj bi preprečil namerno kurjenje olja v bencinu v korist zmogljivosti. Vsaka ekipa bo lahko po novem uporabila le še eno specifikacijo motornega olja za vsak dirkaški konec tedna.  Istočasno pa se bo v bodoče v realnem času preverjala količina olja v glavnem rezervoarju olja, podatki pa poslali neposredno do varuhov pravil iz FIA. Vse ostale količine olja pa se morajo do varuhov pravil sporočiti eno uro pred pričetkom dirke. Poleg tega pa bodo prepovedani aktivni krmilni ventili, ki se nahajajo med rezervoarjem olja in motorja z notranjim izgorevanjem.

Kar se tiče optičnega izgleda novih dirkalnikov sezone 2018, si bodo lahko navijači deloma oddahnili. Neestetska T-krilca na koncu tako imenovanih plavuti bodo v bodoče prepovedana. Pri omenjenih plavuti pa obstajajo še vroče debate. Sprva naj bi bile prepovedane tudi te grde plavuti, potem spet ne, toda v aktualnem novem pravilniku pa so znova prepovedane. Prav tako pa bodo v sezoni 2018 prepovedani tako imenovani Monkey-Seats, to so usmerjevalniki zraka v področju končnih cevi izpuha.

Spremembe pri športnem pravilniku so sledeče:

  • Motorjev bo manj

  • Manjša omilitev omejitve testiranj

  • Spremenjen bo sistem točkovanja za super licenco

  • Preizkušanje pnevmatik na dirkališčih bo prepovedano

  • CFD simulacije bodo še bolj omejene

Kot se je predvidevalo, se bo v prihodnji sezoni zmanjšalo število komponent pogonskih enot. Letos je imel vsak dirkač na razpolago štiri primerke vseh komponent, v prihodnji sezoni bo imel le še tri. V sezoni 2019 ali 2020 pa celo samo še po dva primerka. Sistem kaznovanja za dodatne primerke izven dovoljenega kontingenta pa ostaja nespremenjen.

Novo v pravilniku je dodatna izjema pri omejitvi testiranj. Na promocijskih prireditvah, ki se izvedejo s strani lastnika komercialnih pravic, bodo lahko ekipe nastopile z aktualnimi dirkalniki. V letošnji sezoni je Liberty Media pred dirko za VN Velike Britanije prvič organizirala veliko prireditev v centru Londona.

Omejitve bodo v prihodnjem letu prisotne tudi na dirkališčih. Ekipam bo prepovedano, da s strani Pirellija dodeljene pnevmatike izdvajajo na preizkusnih mizah. Da bi vsaj v neki meri držali pod nadzorom vse višje stroške, je FIA v tovarnah omejila uporabo CFD simulacij.

In na koncu je FIA, v luči preoblikovanja nižjih serij, opravila tudi prilagoditev sistema točkovanja za pridobitev super licence. K temu so na novo ocenili obstoječe dirkalne serije in v porazdelitev točk za super licenco uvedli nove drikalne serije.    

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
Aichi
Ti so do kraja skrenli
25.9.2017 9:50:05
hubertfast
Res bedarija
25.9.2017 12:04:45
Fero
Kaj pa je tako skrenjenega ali bedastega?
25.9.2017 12:10:37
newsman
Bedasto je to, da bodo imele ekipe v 2019 ali 2020 na razpolago le še po dva motorja s celotno kramo okrog njega. In če bo 24 dirk, bo moral en motor zdržati 12 dirk. Kje je tukaj dirkanje? Potem je bolje, da vzameš običajen motor iz športnega avta in se lepo fjakaš 12 dirk v krogu. Imaš zelo dobre možnosti, da prideš do točk, kajti bo kar veliko odstopov in kazni zaradi menjav. Tole z dirkanjem nima več veze - sploh ko gre za F1. Pa tukaj ne nasprotujem moderni tehnologiji, da se razumemo.
25.9.2017 12:43:52
newsman
Samo postavimo se v današnji čas, kjer že sedaj, šest dirk pred koncem sezone, vse ekipe v pogledu motorjev in komponent, dihajo na škrge. Pa imajo po štiri komplete na razpolago. V primeru da bosta samo dva kompleta, se bo to nekje poznalo: na hitrosti, kajti ne verjamem, da bodo 12 dirk na polno obremenjevali motorje. Komu pa bo to uspelo: KAPA DOL!
25.9.2017 13:21:52
andrej
najbolj narobe je ta sistem kaznovanja in omejitev št. motorjev. zakaj edino f1 ne more biti dirkaška serija ampak šov ?
25.9.2017 16:15:19
Dynisco
Saj tole z motorji najbrž ni zaradi šova. Prej bi rekel nasprotno, da s tem ubijajo šov in po moje to tudi sami dobro vedo. Ampak, kaj pa je alternativa? Ukinitev omejitve? Predvidevam, da bi potem menjali motor vsako dirko ali še verjetneje, imeli po pet motorjev na vikend. Za tavelike noben problem, tamali pa bi se najverjetneje pobrali iz F1. Dvomim, da bi bilo to zanimiveje gledat.
25.9.2017 20:28:56
tadejkrze
Ja neka srednja pot mora biti. Recimo vsako dirko 1 motor
25.9.2017 21:41:04

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija