EU birokracija in slovenski organi so zapovedali, da vam moramo povedati, da morate vedeti, da na naši spletni strani uporabljamo piškotke! Ja, imamo jih, pa tudi napolitanke in tiramisu. Lahko pa pridete tudi k nam na toplo mleko in Domačico ali pa mamin štrudl.

Če ostanete na naši strani, pomeni, da ste obveščeni in se s tem strinjate (če ne, pa si pojdite po piškotke drugam, v trgovino recimo).

Mimogrede, lačni otroci v Afriki nimajo piškotkov!!!!

Ugrizni in nadaljuj...
Članki   |   Formula ena 2018
Liberty Media za boljši zvok na televiziji
Večinski lastnik formule ena Liberty Media dela na rešitvi, da bi zvok dirkalnikov znova postal bolj atraktiven. Toda ta rešitev ima majhen kavelj.
Bojan Vrbnjak
27. september 2017 | 12:02:57

Pomanjkanje zvočne kulise hibridnih pogonskih enot že od same uvedbe skrbi za debate in je največja točka kritike na račun moderne formule ena. Pravilnik letnika 2017 je dirkalnike naredil hitrejše in optično sprejemljivejše. Sedaj pa naj bi se Liberty Media spoprijela z rešitvijo naslednje težave, to pa je zvoka. Vendar pa bodo od te rešitve korist imeli le navijači, ki bodo dirke spremljali pred televizijskim ekranom, ne pa tisti, ki si bodo dirke ogledali na licu mesta. "Ena izmed stvari, ki jo želimo spričo naših idej za nadaljnji razvoj in izboljšanje našega športa rešiti je vsekakor zvok," je za tiskovno agencijo Reuters povedal komercialni direktor Liberty Medie Sean Bratches. Šefi formule ena dobro vedo, da so šepetajoče zadeve v zadkih dirkalnika še vedno slaba točka tega športa.

"Zvok je za navijače bistvenega pomena, kar so pokazale tudi naše raziskave," doda Bratches. Vendar se rešitev večinskih lastnikov formule ena tačas omejuje le na gledalce pred televizijami. V načrtu je namreč rešitev v obliki mikrofona, ki bo nameščen na koncu izpušne cevi, s čimer bi televizijskim gledalcem nudili boljšo zvočno kuliso. To novost naj bi za Liberty Medio razvil avstralski filmski in televizijski režiser David Hill. "David skupaj z nemškim koncernom dela na tem, da bi razvili keramični mikrofon, ki bo nameščen na koncu izpušne cevi in ki bi navijačem približal pravi zvok motorjev," pojasni Bratches. Hill, nekdanji šef televizijskega kanala Fox Sports, je bil prisoten na nekaterih dirkah, da si pridobi potrebne podatke. Hill je tudi dober prijatelj šefa formule ena Chasea Careya.

Zvočna kulisa novih pogonskih enot je že od same uvedbe 1,6 litrskega hibridnega turbo motorja težava, s katero se ukvarjajo promotorji. Zvok, ki je v preteklosti dobesedno zabijal navijače na sedeže, je nenadoma izginil. Celo dirkači sami so pogrešali glasne motorje preteklih dni.

"Zvok manjka in ta je odločilen del našega športa. Priznam, da ga zelo pogrešam. Takrat sem se zelo veselil testiranj, celo takrat, ko sem bil v formuli ena že dobrih deset let. Vedno sem bil tako navdušen nad zvokom motorjev," je v lanskem letu v nekem intervjuju pojasnil Jenson Button. Da to stanje fascinacije zvoka za navijače ni bilo primerno, je zelo hitro postalo jasno. "V preteklosti sem se vedno veselil tega, da sem na dirkališče pripeljal prijatelje, ki se niso zanimali za formulo ena, samo da bi lahko slišali zvok motorjev formule ena. To je bilo za njih nekaj edinstvenega. In tega ni več. Vsak navijač, s katerim se pogovarjaš, je enakega mnenja," še doda Button.

Formula ena je v hibridnem obdobju že zelo zgodaj poskušala izboljšati zvok dirkalnikov. Na testiranjih leta 2014 so na dirkalniku Mercedesa eksperimentirali z nekakšno trobento na koncu izpušne cevi. Vendar so ti načrti hitro postali v košu za smeti. Pred začetkom sezone 2016 so modificirali izpušni sistem dirkalnikov, toda uspeh ni v celoti izpolnil pričakovanj.

Boljšo zvočno kuliso za navijače na dirkališčih bomo verjetno dobili šele z novim pravilnikom motorjev, ki stopi v veljavo leta 2021, kar je za kolege iz Motorsport-Magazin.com povedal tudi Ross Brawn. "Aktualni motor navijačem ni všeč. Delamo na tem, da najdemo rešitev, s katero bi dosegli naše cilje – brez da bi sedaj raztrgali to, kar je bilo do sedaj že narejeno."             

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
hubertfast
Na tv že prej nismo slišali prvobitnega rjovenja motorjev. Na raje kažejo ostale podatke in posnetke, ki se dogajajo med dirko. Sedaj ko nas večina ima doma velike ekrane lahko na trenutke poleg kažes še marsikaj drugega. Spodaj v spodnji liniji bi lahko komot kazali non stop recimo razlike med prvimi tremi. Vzporedno trenutno menjavo v boksih, pa še marsikaj drugega.
27.9.2017 15:29:47
hubertfast
Recimo obraze odgovornih na pultu, ko pride do problema.
27.9.2017 15:31:45
HondaAcura
K da je odvisno od motorja zvok
27.9.2017 16:56:49
trzo
HondaAcura ???
27.9.2017 18:25:37
matt0
tukaj se strinjam s tabo hubi.. podatki na ekranih so suhoparni, prikažejo veliko informacij, ampak ne vedno. seveda je obratno temu, da bi vse skupaj zakomplicirali in nihče ne bi več vedel, za kaj se gre...
27.9.2017 19:07:06

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija