EU birokracija in slovenski organi so zapovedali, da vam moramo povedati, da morate vedeti, da na naši spletni strani uporabljamo piškotke! Ja, imamo jih, pa tudi napolitanke in tiramisu. Lahko pa pridete tudi k nam na toplo mleko in Domačico ali pa mamin štrudl.

Če ostanete na naši strani, pomeni, da ste obveščeni in se s tem strinjate (če ne, pa si pojdite po piškotke drugam, v trgovino recimo).

Mimogrede, lačni otroci v Afriki nimajo piškotkov!!!!

Ugrizni in nadaljuj...
Članki   |   Pogonske enote formule ena 2021
Prihaja štirikolesni pogon?
Poenostaviti hibridne pogonske enote, občutno znižati stroške, toda istočasno zadržati hitrost. Od leta 2021 naprej bi lahko formula ena dirkala s štirikolesnim pogonom.
Bojan Vrbnjak
5. oktober 2017 | 7:23:53

Medtem ko se letošnji boj za naslov prvaka bliža vrhuncu, pa v ozadju FIA in FOM delata na bodočih pravilih. Najbolj se mudi pri novem pravilniku pogonskih enot, ki naj bi stopil v veljavo leta 2021. Le-tega želijo v najkrajšem času detajlirati in dokončno sprejeti. S tem bi morebitnim novim proizvajalcem, ki bi se odločili za vstop v formulo ena, omogočili dovolj časa za ustrezen razvoj lastnih pogonskih enot.

Na zadnjem skupnem sestanku v Parizu je bilo zanimanje veliko. Skupaj s predsednikom FIA Jeanom Todtom in predstavniki Liberty Medie okrog Rossa Brawna, je za mizo sedelo 13 proizvajalcev. Poleg že prisotnih v formuli ena (Renault, Mercedes, Ferrari in Honda), so bili med drugim tudi predstavniki Porscheja, Audija, Aston Martina in Alfa Romea. Zanimanja 13-ih prisotnih proizvajalcev so se, razumljivo, razhajala v mnogih področjih. Vendar pa sta FIA in FOM začrtala osnovno pot, po kateri naj bi se šlo v prihodnosti. Leta 2021 naj bi dirkali s poenostavljenimi hibridnimi sistemi, aktualni 1,6 litrski V6 motor z notranjim izgorevanjem bi lahko ostal v obstoječi obliki. Ampak priča smo nadaljnjim smernicam: Pogonske enote morajo biti cenejše kot aktualne, glasnejše in najmanj tako zmogljive.

Po skupnem sestanku meseca julija, so vodilni formule ena pričeli s posameznimi pogovori vseh trinajstih proizvajalcev in z njimi izmenjali poglede. Eno izmed glavnih vprašanj se je glasilo: Kako bi lahko uspeli, da se poenostavljenimi hibridnimi enotami zagotovi enaka zmogljivost dirkalnikov formule ena s približno 1.000 KM?

Po informacijah kolegov iz Motorsport-Total.com, bi lahko na to vprašanje odgovorili s štirikolesnim pogonom. S strani FIA in Liberty Media obstaja povečano zanimanje za takšno rešitev, ki bi lahko z občutno izboljšanim vlekom dirkalnika pripomogla do rekordnih časov kroga. Odgovarjajoči sistemi so svoj preizkus že opravili v dirkalnikih Le Mans in sicer v kategoriji LMP1.

Integracijo dodatne naprave za pridobivanje kinetične energije (MGU-K) na prednji osi kot tudi odgovarjajoči motor in menjalnik, bi lahko izvedli za pregledne stroške. V tem primeru bi se lahko v celoti ločili od enote MGU-H in za izboljšanje zmogljivosti 1,6 litrskega V6 motorja namestili še en turbo polnilec. Tudi enoto MGU-K na zadku dirkalnika bi lahko brez težav črtali.

Ali je takšna rešitev s štirikolesnim pogonom tudi realna, naj bi se pokazalo na prihodnjem sestanku Engine Working Group (EWG), ki je na sporedu konec tega meseca. Prvič po skoraj štirih mesecih bo za mizo znova sedelo vseh 13 interesentov. Pričakujejo se prvi oprijemljivi rezultati, kajti FIA in FOM želita 13. oktobra začrtati jasno pot. Pravilnik za sezono 2021 pa naj bi bil – tako vsaj želje odgovornih formule ena – sprejet do konca letošnjega leta.                        

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
delfy
Iz ene bedarije v drugo
5.10.2017 9:24:24
kimikaze
Res mi ni jasno zakaj tako stremijo k izboljšavi časov. Tudi malo manj hitra F1 bi bila popolnoma dovolj hitra še vsaj za kakšno desetletje. Če vemo, da štirikolesni pogon precej izboljša stabilnost, bo potem te dirkalnike še lažje voziti? Bo potem razlika v sposobnosti med vozniki še manj pomembna kot je že sedaj? Bo zaradi tega še težje prehitevati? Gledalcem je namreč vseeno ali dirkalniki mimo njih drvijo 10-15km/h manj saj razlike niti ne bodo opazili. Nas pa zelo zanimajo borbe med dirkači. In ker navijači na dirke prihajajo v prvi vrsti zaradi svojih vzornikov, bi moral na tem biti tudi povdarek. Seveda bo veliko odvisno še od ostalih stvari, vendar ima štirikolesni pogon v osnovi lastnosti, ki nas še bolj oddaljuje od stvarnega spektakla.
5.10.2017 9:47:21
ASUSfan
Ce se prav spomnim je AUDI imel tak sistem, na zadnjih nekaj WEC sezonah, preden je sel stran.
5.10.2017 14:21:14
Falcon
mislim da so meli vsi 3je (porsche, audi, toyota) takšen sistem. pogon z ICE na zadnja kolesa, sprednja pa preko EM. osebno se mi zdi tole super smer, pobrati čimveč energije, naredit zadevo čim hitrejšo/učinkovito. Je pa res da zna to vplivat na prehitevanja itd. Sicer se vedno lahko igramo s tem, da bi npr imel uporabo te dodatne energije samo na ravninah oz določenih conah, kjer nima vpliva na samo trakcijo, ampak to pomeni tudi pisanje novih in novih pravil itd...
5.10.2017 15:54:17
hubertfast
Super, razvoj vsega tega bo ful poceni.... In motorji bodo seveda cenejši za ekipe.
5.10.2017 16:57:00
rovokopac
Se da poceni izvesti 4 kolesni pogon. Še ena naša firma ima dobre rešitve na tem področju. Enostavna rešitev: na vsako kolo svoj elektro motor. Ropotalnik pa v muzej. Ga je povozil čas, zraven pa še vse ate, ki se drenjajo okoli novih pravil.
7.10.2017 22:49:46

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija