Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Članki   |   Načrti formule ena za leto 2021
31. oktobra predstavitev motorja
31. oktobra in 7. novembra bo napeto. Takrat bo namreč Liberty Media ekipam predstavila prihodnost formule ena. Najprej je na vrsti pravilnik motorjev, potem pa zgornja meja proračuna.
Bojan Vrbnjak
11. oktober 2017 | 8:23:10

O tem je bilo že veliko govora, nazadnje je celo kazalo, da je vse skupaj potonilo v pozabo. Novi lastniki formule ena so ekipam obljubili, da bodo do konca letošnjega leta predstavili temelje formule ena za prihodnost. In ta se prične s koncem veljavnega sporazuma Concorde leta 2021. po teh objavah je postalo mirno. Toda sedaj so se pri Liberty Media odločili, da pokrenejo zadevo. Večinski lastnik je skupaj s krovno organizacijo FIA izdelal pravila, ki naj bi čez štiri leta veljala za dirkalnike, motorje, ekipe in za pot odločitve.

Ura resnice bo odbila 31. oktobra. Takrat bosta FIA in FOM ekipam predstavila novi pravilnik motorjev. Agregati bodo cenejši, enostavnejši, glasnejši in lahko jih bo izdeloval tudi zasebni proizvajalec. Ne bo V12 motorjev, kot si želijo pri Red Bullu, prav tako ne bo nobene vesoljske tehnike, kot bi si želeli proizvajalci Mercedes, Renault in Porsche. Verjetno bomo priča V6 turbo motorju z dvema električnima enotama.

Mnogi standardizirani deli naj bi novim motorjem odvzeli kompleksnost in znižali stroške razvoja. Kombinacija iz enot MGU-K in MGU-H naj bi pomagala, da presežejo mejo 1.000 konjev. Skupaj z razorožitvijo aerodinamike naj bi na koncu znova dobili dirkalnike, katere bo težje obvladovati. Štirikolesnega pogona zaradi teže in stroškov ne bo. Kajti KERS na prednji osi generira premalo energije, da bi lahko s tem kompenzirali dodatno težo.

V nasprotju od preteklih časov, želijo novi šefi formule ena preprečiti velike debate. Lahko bodo proizvajalci vlagali prošnje za spremembe, vendar bodo morali le-te izčrpno utemeljevati. Pametni predlogi bodo sprejeti, kdor pa bo koncepte zavračal iz principa, ta bo postavljen pred izbiro: Jej ali umri.

Še nekaj se bo spremenilo. Aktualni sistem odločanja bo odpravljen. Ne bo več nobene strateške skupine ali komisije formule ena. Debatni klub je namreč v preteklosti proizvajal le zastoje. Novi lastniki formule ena želijo izvzeti svoboščine, da bi reagirali na napake. Mnoge teorije so se zlomile šele v praksi. 

FIA in FOM želita tudi pri tehniki hitro reagirati na nepravilnosti ali napačne razvoje. Ross Brawn je namreč okrog sebe zbral skupino inženirjev, ki bo z lastnimi modeli vetrovnikov testirala bodoča pravila v povezavi s časi krogov ali občutljivosti aerodinamike. To je povsem nova dimenzija. S tem bo Liberty Media neodvisna od ekspertiz ekip. Kajti slednje so v preteklosti v glavnem služile le za to, da so varuhom pravil dopovedovali, da je to za njih koristno, ni pa nujno, da je bilo to koristno tudi za šport.

S tem bi lahko bil pravilnik za dirkalnike pripravljen že od začetka leta 2019. Do takrat naj bi bila sprejeta tudi zgornja meja proračuna. Okostje nove izenačitve v formuli ena bo predstavljeno na prihodnjem sestanku strateške skupine, ki bo na sporedu 7. novembra. Stroški naj bi se zniževali postopoma, tako da bi se lahko velike ekipe počasi zdravo krčile.

V začetni fazi bi lahko vsaka ekipa dobila neke vrste paznika, ki bo vpleten v dnevno poslovanje moštva. Tako bo težje skrivati izdatke ali pa jih prikrivati na svojstven način. Najtežja naloga nadzora stroškov pa bo, da si tako imenovani pazniki pridobijo zaupanje ekip. Kajti imeti morajo občutek, da je nadzor stroškov brez kakršnih koli lukenj ali pomanjkljivosti.          

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
ripmork
Končno! Šport dobiva regulacijo, kot si jo zasluži in potrebuje že dolgo časa. Tehnično in posebej finančno - omejitev proračuna.
11.10.2017 11:07:24
sr1
Zame je F1 ne samo šport ampak tudi tekmovanje inženirskih rešitev. Pogrešam inovativne rešitve kot ventilator zadaj, dvojna kolesa, turbo, aktivno vzmetenje ... Sam bi omejil količino energije (npr 100 l bencina ali enakovredna energijska vrednost drugega energenta - diesel, vodik, etanol, elektrika, ...) zunanje dimenzije in maso. To je pa tudi vse. Naj razvijaja kar želijo in kar so prepričani da bo najhitrejše. Zaradi mene lahko na vsaki dirki nastopijo z drugačno rešitvijo. No in seveda bi bilo v takem primeru nujno omejiti proračun ekip. Če mislijo narediti še eno Indy serijo naj jo kar sami gledajo. Za samo zanimivost dirke lahko gledam tudi Formulo E ali še raje Moto GP.
11.10.2017 23:37:44
ASUSfan
@ripmork V teoriji deluje, v praksi pa tezje. Potem bos pa 2019 imel situacijo, ko bo AMG Mercedes-Petronas od AMGja odkupil specificno tehnologijo (za smesno nizko ceno) ki jo bo AMG razvil za Mercedes-AMG Project-Two (ali kakorkoli ga bodo pac imenovali). V resnici bo slo pa samo za to, da bo Mercedes prenesel razvoj ven iz F1 ekipe.
12.10.2017 3:40:09

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija