EU birokracija in slovenski organi so zapovedali, da vam moramo povedati, da morate vedeti, da na naši spletni strani uporabljamo piškotke! Ja, imamo jih, pa tudi napolitanke in tiramisu. Lahko pa pridete tudi k nam na toplo mleko in Domačico ali pa mamin štrudl.

Če ostanete na naši strani, pomeni, da ste obveščeni in se s tem strinjate (če ne, pa si pojdite po piškotke drugam, v trgovino recimo).

Mimogrede, lačni otroci v Afriki nimajo piškotkov!!!!

Ugrizni in nadaljuj...
Članki   |   VN ZDA 2017
Verstappna udrihata po veljakih FIA
Formula ena ima novi škandal, kajti kaznovanje Maxa Verstappna na dirki za VN ZDA v Austinu v paddocku skrbi za velike razprave.
Bojan Vrbnjak
23. oktober 2017 | 8:27:25

Dirka za VN ZDA je bila zares sijajna. Težko bi si lahko predstavljali, da bo po dirki v Austinu še bolj vroče kot pa tekom 56-ih krogov na Circuit of the Americas. Toda neposredno po koncu dirke se je šele prav začelo. Max Verstappen, ki je v zadnjem krogu prehitel še Kimija Raikkonena in s tem ciljno črto prečkal kot tretji, je bil le nekaj minut zatem kaznovan. Ob 15.54 uri po lokalnem času so komisarji poslali svojo odločitev: Verstappen je za prehitevanje Raikkonena dobil eno kazensko točko in predvsem časovno kazen pribitka petih sekund, kar je pomenilo, da je znova padel za dirkača Ferrarija. Vse to se je zgodilo, ko se je Verstappen skupaj s Hamiltonom in Vettelom, s katerim sta izmenjevala izkušnje iz dirke, pripravljal na ceremonijo podelitve priznanj.

Na enkrat je v ta prostor, skupaj z delegacijo FIA, pridrvel Kimi Raikkonen. Verstappen je moral ta pripravljalni prostor znova zapustiti, kar je pomenilo da ga na odru za zmagovalce ne bomo videli. Besen kot ris je mladi Nizozemec stekel nazaj v bivalnik svoje ekipe, potem pa se je postavil pred kamere, kjer je v intervjujih povedal marsikaj vročega. "Zgoraj je le en idiotski komisar, ki sprejema odločitve proti meni. Ta je bil tudi prisoten v Mehiki, kjer se mi je zgodila ista zadeva." Spomnimo se dirke za VN Mehike 2016, kjer je Verstappen prav tako kot tretji prečkal ciljno linijo, toda zaradi kazni odra za zmagovalce ni videl. Tako v Mehiki kot tudi včeraj v Austinu je bil med komisarji Američan Gary Connelly, ki je po besedah Maxa tisti idiot, ki naj bi odločitve sprejemal v njegovo škodo.

V uradni utemeljitvi kazni s strani FIA se glasi, da je Verstappen zapustil stezo in si s tem pridobil prednost. Na televizijskem posnetku je lepo videti, kako je Verstappen v boju z Raikkonenom zavil na notranjo stran, ker drugje ni bilo mesta. Edina alternativa za mladega Verstappna bi bila ta, da ostane za Fincem. FIA je pozneje novinarjem pokazala še dodatne perspektive kamer, ki na televiziji niso bile vidne. Šlo je za posnetek kamere dirkalnika Raikkonena. Toda tudi na teh posnetkih ni bilo videti več kot na televizijskih. Verstappen je v borbi z Raikkonenom zapeljal na notranjo stran in pri tem prevozil belo linijo z vsemi štirimi kolesi. "Max je zapustil stezo oziroma belo linijo in to več kot pol metra," tako FIA.

Dirkač Red Bulla v tem ne vidi nobene težave. "Vsi vozijo tam daleč navzven, kajti na tem mestu ni nobene prave omejitve steze. In direktor dirke (Charlie Whiting, op.p.) je povedal, da je to bilo v redu. Če on reče, da moramo ostati znotraj bele linije, potem se tega preprosto držimo. Ampak pustite nam dirkati, mogoče je šlo le za pet centimetrov." Oče Maxa Verstappna je šel še korak dlje. Preko družabnega omrežja twitter je izjavil: "Formula ena očitno ne ve, kaj je dirkanje. Kaznovan je le Max, če prevozi to linijo. Drugi dirkači niso bili kaznovani." K svoji izjavi na twitterju je dodal še logotip krovne organizacije FIA, kjer je bil dodan tekst 'Ferrari International Assistance'.

Šef ekipe Red Bull Christian Horner pa ni želel iti tako daleč. "Verjamem, da je prišlo v žaru borbe do napačne odločitve. Vendar pa ne verjamem, da komisarji favorizirajo neko ekipo. Vendar pa je bila današnja odločitev zelo slaba." Horner se je po dirki skupaj z moštvenim menedžerjem Jonathanom Wheatlyem odpravil do vodstva dirke. Na žalost ekipe brez uspeha, kajti odločitev komisarjev je bila nepreklicna. "Rekli so, da je šlo za kazen pribitka petih sekund, ki se izreče tekom dirke. Tega pravila ne razumem, saj je neumno," tako Horner. "Po polomu na lanski dirki v Mehiki je bilo dejansko odločeno, da naj bi si vzeli čas in pred izrekanjem kazni prisluhnili argumentom." Toda Verstappen sploh ni bil poklican na razgovor, odločitev pa je padla dokaj spontano.

Tako kot Verstappna, je tudi Hornerja razjezila inkontinenca odločitev. "Celoten dirkaški konec tedna smo videvali dirkalnike, ki so zapuščali stezo. Direktor dirk je povedal, da je to z omejitvijo steze v redu. Sedaj je Max proti Kimiju uprizoril sijajen prehitevalni manever in potem mu odvzamejo tretje mesto. Tega nihče ni razumel, niti Kimi Raikkonen, ki se je čudil, zakaj je na odru za zmagovalce pristal on in ne Max." Horner še doda: "Tudi Bottas je danes v boju z Ricciardom zapustil stezo in ni bil kaznovan." Vodstvo dirke je obravnavalo tudi ta primer, ki se je pripetil v drugem krogu, vendar za to ravnanje ni bilo posledic, ker si Bottas iz vidika komisarjev ni pridobil nobene prednosti.

"Danes smo bili priča še petim ali šestim primerom. Kdaj si pridobiš prednost in kdaj ne? To je zelo frustrirajoče in to nas zelo jezi. Porabimo ogromno denarja, da bi lahko dirkali, zato bi lahko pričakovali vsaj profesionalne in pravične odločitve oziroma sodbe. In če ne želimo, da nekdo na tem mestu zapusti stezo, naj se namestijo višji robniki ali pa peščene izletne cone." Tudi športnega svetovalca Red Bulla Helmuta Marka je odločitev komisarjev zelo razjezila. "Ti bodo uničili naš šport. To je nepojmljivo, pravzaprav to sploh ne morem komentirati. Takšni ljudje sploh ne spadajo…ah, tega sploh ne želim izreči."                 

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
rovokopac
Betonske stebričke ob progi pa bo mulc še bolj debelo gledal.
23.10.2017 8:35:47
Fero
Pravzaprav to ko samo pobarvajo je lafi fari. Od bele črte naprej bi moralo biti narejeno tako da ti pobira hitrost.
23.10.2017 8:56:00
green
Ob beli črti bi mogli narediti 1,5 metra širok pas peska... Od kar so na račun varnosti naredili asfaltne izletne cone se le te vse preveč izkorišča, če lahko v uličnih dirkah vozijo znotraj belih črt, potem bi lahko tudi drugje. Dokler pa lahko na ta račun pridobijo desetinko ali dve, pa bodo vsi to izkoriščali.
23.10.2017 9:10:48
Mitja Bonča
Saj ma čisto prav. Vsi so sekali v vsaj dveh zabojih vsak krog, zato bi vsi bili lahko kaznovani. Ali pa naj spet uvedejo pravilo dveh koles konstantno znotraj belih črt, pa bo konec štale. Sami so si krivi. Kreteni od FIA-e.
23.10.2017 10:31:26
newsman
Max si je žal s sekanjem zavoja in vožnje izven steze pridobil prednost, ostali ki so prav tako vozili izven, pa ne. Samo v tem je razlika.
23.10.2017 10:53:57
zoki
On ni samo zapustil steze, ampak je sekal ovinek. Omejevanje s črtami na zunanji strani je idiotizem, če je asfaltirano bodo vzeli pač ovinek do konca. Hvala bogu, da tam niso komplicirali. Če pa ovinek sekaš prek šikane, pa je enako kot da sekaš ovinek preko peska, ni razlike. Ko prehitiš dirkača mu moraš pustiti mesto nazaj, ne vem zakaj se zdaj vsi "francoze" delajo.
23.10.2017 11:01:02
zoki
Pa če komu FIA gleda skozi prste to sigurno ni Ferrari, ampak Mercedes. Vsi spregledani trki Bottasa, ter vse aero in engine prepovedi Ferrariju kažejo malo drugačno sliko. Pa Vettel ima (oz. je imel) največ kazenskih točk, tak da Verstappen STFU, nauči se vozit po pravilih.
23.10.2017 11:12:28
tadejkrze
Nobene koristi si ne dela, če nekoga zmerja z idiotom. Sicer pa, kdaj bomo zaključili s temi komisarji, sploh pristranskimi?
23.10.2017 11:27:25
springfield
Nikoli Direktiva za te stvari je, da se gleda primer po primer, tako da bodo vedno bolj ali manj sporne situacije. Ceprav je bila tu situacija cista in jokajo samo Max fanboyi, ki pozabljajo, kolikokrat mu je bilo ze pogledano skozi prste (Max Verstapen rule?).
23.10.2017 11:34:34
Msport2
Pa kaj vi še gledate ta nateg, imen. F1?! Zraven tehnič. pravil, je ta track limits še samo nadgradnja. Moralo bi biti strogo pravilo 2 koles na progi - zunaj in znotraj. Če ne drugega, primerjava časov kroga iz leta v leto je tako nesmiselna. Enkrat tako, potem tako,...
23.10.2017 13:12:40
dbench
Za tole sem pa že takoj pomislil, da bi znali poseči komisarji vmes, čeprav glede na vsa prečkanja belih črt skozi cel vikend, bi mu res lahko pogledali skozi prste. Nekateri pravite da ni isto ali sekaš ovinek ali prečkaš črto po zunanji strani. Isto sicer res ni, a menim, da gre prav tako za pridobitev prednosti. Če ti zapustiš stezo po zunanji strani, kadar gre za kombinacijo 2 zaporednih ovinkov v isto smer (vmes je ena krajša ravnina), prav tako pridobiš prednost in tega se je posluževalo precej dirkačev tekom celega vikenda - takoj za 19. ovinkom. Kot rečeno, pesek ob stezi bi vse rešil.
23.10.2017 15:57:47
orthodox
da bi prehitel vettla na tak način bi pa vsi udrihali čez njega
23.10.2017 18:26:09
Fero
Razumevanje bele črte in kazni: ne vem a je tu gor večina IQ50? Kaj je tako nerazumljivega okoli kazni?
23.10.2017 18:27:54
dbench
Je pa jasno, da je poba bodoči prvak, verjetno nihče več ne dvomi v to. Razen če se bo vedno znašel v napačnem moštvu..
23.10.2017 19:38:04
rovokopac
Najprej naj si dobi eno frajlo, da ne bo tako grdo gledal. Šele potem bo pa videl, da volan ni vse.
23.10.2017 19:58:12
Senna4Ever
Vsi, ki so vozili izven steze so na tak ali drugačen način pridobili prednost. Max v obliki mesta, ker je šlo pač v tistem trenutku za neposreden dvoboj, drugi pa v obliki desetink ali stotink, ne razumem v čem je tu f*cking razlika?! Prednost je prednost, taka ali drugačna. In če se zmenimo, da bomo cel vikend tolerirali izlete izven steze, potem držimo ta kriterij do samega konca. Ali pa prepovejmo to že v štartu in dosledno sankcionirajmo vse, ne pa da imamo dvojne standarde. Pa še to v kar se vas je kar nekaj obregnilo: Sploh nima veze ali pridobiš prednost z agresivno vožnjo v špico ovinka ali na način, da te na izhodu odnese precej prek robnika, ko si na ta način neseš v ravnino več hitrosti. V vsakem primeru si pridobil določeno prednost. Saj pravim, dajmo nazaj pesek ter višje robnike, kot so bili v 80 letih in bodo vse te žočne razprave odpadle, ker se bo vsak dirkač kaznoval sam, komisarji pa bodo imeli precej manj dela.
23.10.2017 20:01:13
Aichi
Tudi Vettlovo prehitevanje BOttasa se je izšlo, ker si je pomagal z izletom s steze v prvem ovinku...
23.10.2017 20:09:14
Soling
Kazen upravičena, ker je z manevrom in posledično vožnjo izven steze, pridobil mesto. Podobno bi morali kaznovat tut Vettla.
23.10.2017 21:04:24
blebar
Raikkonen je po dirki rekel, da vsi dobro vedo kje se izlet iz steze tolerira in da vsi vedo, kje so "meje" dirkališča (pa ni hotel komentirati maxovega prehitevanja, ker sekanja sam ni videl). To jim povedo pred vsako dirko. Spomnim se, da je na oz. pred kakšno dirko govora o tem, da so dirkači opozorjeni, da jim izletov s steze ne bodo tolerirali, kaseneje lahko po radijski zvezi slišimo, da kakšnemu dirkaču povedo, naj bo pazljiv na določenem mestu, kjer prepogosto zapušča stezo.... Glede na to, da je bilo tu več takšnih dogodkov so jim tega dopuščali več, se mi zdi pa logično, da s sekanjem ne smeš pridobiti mesta
23.10.2017 21:34:17
Falcon
Aichi, to z vettlom pa ne bo držalo-prikazano od 4:00 naprej: https://www.youtube.com/watch?v=aljfbhxtdyc vettel ni zapustil steze, prehitevanje je bilo čisto.
24.10.2017 8:38:49
newsman
Očitno Vettel uživa sloves Schumacherja, ki nikoli ni ničesar prav naredil.
24.10.2017 9:13:28
zoki
Se strinjam newsman... predvsem pri angleških medijih (skysport in podobno) od koder se večina prevaja. Vettel ni bil niti blizu črte kaj šele z vsemi 4-mi prek.
24.10.2017 9:34:15

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija