EU birokracija in slovenski organi so zapovedali, da vam moramo povedati, da morate vedeti, da na naši spletni strani uporabljamo piškotke! Ja, imamo jih, pa tudi napolitanke in tiramisu. Lahko pa pridete tudi k nam na toplo mleko in Domačico ali pa mamin štrudl.

Če ostanete na naši strani, pomeni, da ste obveščeni in se s tem strinjate (če ne, pa si pojdite po piškotke drugam, v trgovino recimo).

Mimogrede, lačni otroci v Afriki nimajo piškotkov!!!!

Ugrizni in nadaljuj...
Članki   |   Ross Brawn o motorjih 2021
Bil sem šokiran
FOM in FIA sta ekipam razložila kako si predstavljata motorje formule ena od leta 2021 naprej. Ross Brawn pa pojasni, da je bil nad reakcijo dobesedno šokiran.
Bojan Vrbnjak
15. november 2017 | 11:35:11

Za Rossa Brawna je jasno kot beli dan: "Aktualni turbo motorji formule ena so tehnični čudeži, vendar pa niso sijajni dirkalni motorji. So zelo dragi, povrhu pa niso dovolj glasni. Vsebujejo dele, ki v okviru pravilnika vodijo do kazni pribitka mest, kar iz formulo ena dela pravo farso. Obstajajo prevelike razlike v zmogljivosti med štirimi aktualnimi motorji. In ta generacija motorjev botruje temu, da se novi proizvajalci ne odločajo za vstop v formulo ena."

Iz vseh teh razlogov se je FOM odločil za ukrepanje, kar pojasni tudi Ross Brawn, ki je v formuli ena zadolžen za tehniko in bodoče trende. V sodelovanju s krovno organizacijo FIA in ekipami ter proizvajalci motorjev so izdelali osnutek, kako naj bi formula ena izgledala od leta 2021 naprej. Oktobra pokazana rešitev nikakor ni zabetonirana v temelje, veliko prej predstavlja predlog oziroma podlago za razprave. Brawn je za kolege iz BBC poudaril, kaj se zanj in za njegove kolege v pogledu motorjev 2021 nahaja na seznamu nalog. Motorji naj bi bili v pogledu razvoja in proizvodnje bistveno cenejši in povrhu naj bi bili enostavnejši. Vsebujejo naj hibridno tehniko in s tem določeno relevanco do proizvodnje motorjev za cestne avtomobile. Bili naj bi glasnejši in vsebovali določen obseg standardiziranih delov. Dirkaču pa naj bi omogočili, da lahko ves čas dirka s polnim plinom.

FOM in FIA sta prišla do zaključka, da naj bi iz stroškovnih razlogov še naprej uporabili osnovno arhitekturo aktualnih motorjev, kar pomeni 1,6 litrski turbo motor s hibridno tehnologijo. Toda odgovorni formule ena se želijo znebiti dragih generatorjev električne energije na turbo polnilcu, ki slišijo na ime MGU-H.

Tukaj pa sta se Mercedes in Renault takoj postavila na barikade. V taboru obeh proizvajalcev trdijo, da izdelava novega motorja ne bo ravno cenejša, veliko prej bo zahtevala več dela in s tem stroškov. Za predsednika Ferrarija Sergia Marchionneja je bila beseda poenotenje trn v peti. Italijan kanadskih korenin je govoril o tem, da se bo formula ena s tem izenačila globalni seriji NASCAR in med vrsticami je omenil celo grožnjo z izstopom. Samo Honda je ostala tiho.

Ross Brawn: "Glede teh reakcij sem bil dobesedno šokiran. Kajti proizvajalci motorjev so bili prisotni na številnih sestankih, na katerih smo jim predstavili to novo pot. Če se ozrem nazaj, bi jim lahko mogoče ta predlog predstavili na nekoliko drugačen način. Medtem pa smo imel nadaljnji sestanek, na katerem sem jim to tudi povedal. Če so ljudje ta predlog sprejeli na napačnem mestu, potem to obžalujem. Ampak s takšno silno reakcijo pa nisem računal. Ne smemo spregledati našega cilja, kajti v osnovi gre le za to. Seveda smo odprti za nasprotne predloge, dokler so ti zvesti smernicam. Če lahko nek proizvajalec pokaže, kako lahko pridemo do cenejših motorjev, ki bodo navijače prikovali na sedeže, motorje, ki bodo v formulo ena privabili nove proizvajalce, potem bomo o tem rade volje prisluhnili."

In kaj pravi Ross Brawn o verbalnem ropotanju predsednika Ferrarija Sergia Marchionneja? "Seveda razumem, da želita Mercedes in Ferrari v pogledu motorjev zadržati lastno identiteto. Želita povedati, da je to njihov motor. Vendar pa ne verjamem, da smo z našimi predlogi prekoračili kakršnokoli mejo. Sedaj moramo videti, kako bi lahko našli rešitev, s katero bi bili zadovoljni tudi pri Mercedesu in Ferrariju. Mnogi proizvajalci so za večino naših predlogov, vendar je razumljivo, da niso ravno vsi proizvajalci za iste ideje."

Od ene točke pa Ross Brawn ne želi odstopati. "Želimo, da je v formuli ena znova prisotnih več proizvajalcev motorjev, predvsem neodvisnih. Zato moramo omogočiti, da je tudi za slednje možno razviti in izdelati motor formule ena."

Brawn še doda, da je eden izmed sprožilcev ideje za drugačno generacijo motorjev aktualni kazenski zakonik z neštetimi pribitki mest na štartni vrsti. Samo v letošnji sezoni so vsi dirkači skupaj zbrali skoraj 700 kazenskih mest.

Na koncu pa še Brawn doda: "Osnova misel pa je bila v tem, da so aktualni motorji ekstremno dragi. Zato je prav, da omejimo število sestavnih delov, da bi s tem znižali stroške in preprečili nepotrebno zapravljanje. Toda z aktualno generacijo motorjev iz te rešitve ni izhoda."    

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
2fast4y
Če bo šlo tako naprej bomo kmalu priča euroindy-u...če že hočejo določene dele standardizirati potem naj standardizirajo 100% , tipa nascar, cosworth jim izdela motor, Dallara šasijo ,RB pa aerodinamiko, proizvajalci pa naj ustanovijo vzporedno F1 prvenstvo.
15.11.2017 13:41:47
andrej
atmosferske V10 nazaj ! lahko tudi V12
15.11.2017 14:10:15
ripmork
Ste eni pozabili, da so leta 2006 iz enakih razlogov standardizirali elektroniko? Vsi pozabili... pa tudi, ko bo tistih nekaj dodatnih komponent standardiziranih, noben ne bo dojemal razlike. Bodo pa manjše ekipe imele možnost biti bolj konkurenčne, kar zna bit ogromen plus za šport. Ne vem za ostale, ampak sem že rahlo sit tega, da ima vsako leto zgolj peščica možnost borbe za naslov. Prvenstvo v kurjenju denarja pač. @andrej: zaradi mene kamot
15.11.2017 15:25:16
macolar
Težava je v pomanjkanju ponudnikov motorjev. Je bivši šef Lotusa lepo povedal kako so leta 2015 v Spaju med dirko dobili čudežno motorno mapo od Mercedesa ki jim je od nikoder priskrbela dobrih 0,8sek hitrejše čase na krog ko je Groesjean lovil Vettla, potem pa te mape nikoli več niso dobili za koristit. In to je problem ki trenutno povzroča da manjše ekipe ne morejo naprej. Lahko imajo iste motorje, vendar pa nimajo istega softwera, oz. nastavitev za moč. Tudi tist skok Bottasa mimo Strolla letos je izjemno sumljiv, vsi vemo da je na ravnini Williams eden najmočnejših dirkalnikov, Bottas pa je takrat nadoknadu mislim da več kot tričetrt sekunde samo na zadnji ravnini in dobesedno odparadiral naprej.
15.11.2017 17:23:53
ripmork
Tako je. Dokler pa se pravilnik vsaj pri problematičnih komponentah (MGU-H) ne poenostavi, je f1 enostavno preveliko tveganje za druge proizvajalce - nihče se ne želi opeči, kot se je Honda. Po mojem mnenju je f1 še vedno najbolje funkcionirala takrat, ko je bila velika večina ekip kombinacija dobaviteljev in izdelovalcev šasij. Vključitev proizvajalcev v lastništvo takoj povzroči navzkrižje interesov pri dobavljanju motorjev, potem pa dobimo formulo dveh kategorij, kot si opisal.
15.11.2017 21:42:27
sr1
Zaradi neumnega kazenskega zakonika po mojem res ni potrebe po drastičnih spremembah motorjev. Sploh pa nazadovat s tehnologijo. Tudi vedno izpostavljena MGU-H bi rekel da sploh ni mehansko tako problematična, kot je problematičen software zanjo - kdaj in koliko je uporabiti, sploh za proizvodnjo energije. Brez nje je je pač motor softwersko precej bolj preprost. Zvok je pa pač s katerokoli turbo tehnologij šibkejši. To za F1 leta 2017 sploh nebi smel bit problem. F1 je vedno sledila tehnologiji. Sicer pa sam menim da je dovolj glasna. Ne vem pa zakaj recimo je Indy šel na turbo motorje, ker je itak cel bolj "old school". Glede proizvajalcev pa koliko jih sploh je tudi med cestnimi avtomobili. Še Mercedes uporablja tudi Renaultove motorje. V tej hibridni eri še najbolj pogrešam BMW. Prejšnja leta, ko je bistveno prevladovala moč motorjev bi najbrž kar mešal štrene.
16.11.2017 1:00:30

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija