EU birokracija in slovenski organi so zapovedali, da vam moramo povedati, da morate vedeti, da na naši spletni strani uporabljamo piškotke! Ja, imamo jih, pa tudi napolitanke in tiramisu. Lahko pa pridete tudi k nam na toplo mleko in Domačico ali pa mamin štrudl.

Če ostanete na naši strani, pomeni, da ste obveščeni in se s tem strinjate (če ne, pa si pojdite po piškotke drugam, v trgovino recimo).

Mimogrede, lačni otroci v Afriki nimajo piškotkov!!!!

Ugrizni in nadaljuj...
Članki   |   Analiza
Kakšno vlogo igrajo izgube Liberty Medie?
V letu 1 po Bernieju Ecclestoneu je formula ena naenkrat zdrsela v področje izgube. Kaj so razlogi za to situacijo in zakaj so kritike na račun Liberty Medie nenadoma postale vse večje.
Bojan Vrbnjak
23. november 2017 | 10:28:17

V formuli ena vlada nemir. Po desetletju rasti je formula ena v 2017, torej v letu 1 po Bernieju Ecclestoneu – naenkrat zdrsela v področje izgube. S strani strokovnega magazina Forbes objavljeni poslovni rezultati krovnega podjetja formule ena Delta Topco za prve tri kvartale so pokazali, da je kraljevi razred motošporta prigospodaril izgubo v višini 160 milijonov dolarjev. Samo leto dni prej je Delta Topco imela še 289 milijonov dobička. To pomeni, da se je delež, namenjen za ekipe, zmanjšal za 41 milijonov dolarjev.

Vzrok je v temu, da je ameriško medijsko podjetje Liberty Media, ki je z novim šefom Chase Careyem že leto dni na vrhu formule ena, beležilo občutno višje izdatke kot Britanec. Mimo so časi, ko je bila formula ena vodena s strani mojstra varčevanja iz skromne londonske pisarne. Namesto tega se je formula ena letos januarja preselila v ogromno, 1.950 kvadratnih metrov veliko pisarniško poslopje nedaleč vstran od Picadilly Circus. Tudi na področju kadrov so se pošteno okrepili, kar ne preseneča. V času dirkaških koncev tedna hitro postane jasno, da se Liberty Media ne sramuje pokazati svojo veličino gledalcem na licu mesta, pred TV sprejemniki ali na drugih digitalnih platformah. In prireditev v Londonu je dokazala, da ne varčujejo z denarjem, ko želijo za formulo ena navdušiti nove navijače.

Kljub temu pa v formuli ena vlada negotovost, sploh kar zadeva prihodnosti. V strateški skupini formule ena so nazadnje predvideli, da bi lahko prihodki padli za nadaljnjih pet odstotkov, saj bodo v letu 2018 ostali brez pristojbin za dirko v Maleziji, ki ni bila majhna. In grožnje z odhodom Ferrarija vzdušje v formuli ena samo še poslabšujejo.

Toda kako dejansko resna je situacija v formuli ena? Predvsem v taboru proizvajalcev se je začetna evforija po prevzemu formule ena s strani Liberty Media močno zmanjšala. Predsednik nadzornega odbora Mercedes Niki Lauda je pred kratkim za italijanski časnik Gazzetta dello Sport menil, da novim lastnikom primanjkuje vizij. "Imeti bi morali ideje, kako generirati prihodke, toda nič ne opažam. Sean Bratches meni, da bi morali otroci dirkače spremljati na startno vrsto. So to zares nove ideje, če želiš kopirati nogomet?"

Zanimiva izjava Avstrijca, čeprav se je tudi Ecclestone pustil navdušiti nad Olimpijskimi igrami, ko je želel uvesti medalje. Šef ekipe McLaren Eric Boullier meni, da se mora model prihodkov formule ena pač sprejeti – v dobrih in slabih časih. "Če se prihodki zmanjšajo, potem bo veselje manjše. Toda naš model prihodkov je odvisen od tega, kar nam da FOM na bazi svojega lastnega dobička. Če je ta nižji, bomo tudi mi prejemali manj. Tako pač to deluje."

Zanimivo pa je, da je pri manjših ekipah zaznati veliko manj upora proti Liberty Media in da je v teh ekipah napetost veliko manjša. Vzrok je verjetno v tem, da so novi lastniki formule ena do sedaj jasno pokazali, da ne želijo vpliva proizvajalcev in da bodo namesto tega uvedli zgornjo mejo stroškov, kar pa Ferrariju in ostalim vrhunskim ekipam ne ugaja. In ravno to že leta zahtevajo ekipe kot na primer Force India.  "Če želimo biti gotovi, da se bodo izdatki v dveh ali treh letih izplačali, potem moramo mogoče narediti en korak nazaj, da bi lahko naredili dva naprej," tako Otmar Szafnauer iz Force Indie. "Moraš investirati in potem žanješ sadove teh investicij. Zagotoviti moramo le to, da pametno investiramo."

Šef ekipe Haas Günther Steiner, zaradi teh številk ni vznemirjen, vendar pa zaskrbljen. "Če mi lahko pojasnijo, da bo skozi investicije na koncu v lonec prišlo več denarja, potem to meni ustreza. So promotorji, torej morajo tržiti šport in mi bomo potem dobili več denarja. Pri formuli ena gre za veliki posel in ne moreš stvari spreminjati čez noč. Tukaj je potreben čas." Da se je Lauda tako negativno odzval na pristop Liberty Medie, Steiner vidi v tem, da spremembe nenehno prinašajo tudi izzive. "In Niki je bil zadnjih 60 let navajen Bernieja, zato so zanj spremembe mogoče težje sprejemljive kot za ostale. On mora biti prepričan in to je naloga Liberty Medie."

Boullier, katerega ekipa po ločitvi od Honde ne bo več spadala v skupino proizvajalcev, je mnenja, da morajo avtomobilski koncerni sprejeti, da novi lastniki določajo tudi pravila igre, potem ko so v formulo ena vložili veliko denarja. "Tačas se ravno spreminja kultura formule ena. Liberty Media je lastnik posla in želi ta posel voditi na svoj način." Tačas še težko zaznamo, kam gre ta pot, meni Boullier. "Ne vemo še, ali gre za model kot pri formuli E, pri čem ta serija sploh ne bi obstajala, če v njej ne bi bili prisotni proizvajalci, ali pa v smeri modela franšize, kjer gre veliko bolj za tako imenovani Showbusiness. Potem bi imeli proizvajalci manjšo pomembnost. Sedaj je vse odvisno od njih, da položijo svoje karte na mizo in nam pojasnijo, zakaj se zavzemajo."

Toda Liberty Media je do sedaj igrala z zakritimi kartami. Celo pogovori z ekipami o zgornji meji proračuna niso bili opravljeni v skupini, temveč na štiri oči. To preprečuje, da bi lahko proizvajalci sledili nek skupen načrt in si pridobili kar se da največ moči. Očitno želijo pri Liberty Media najprej preveriti vsakega posamezno in jih potem postaviti pred gotovo dejstvo.

Prav mogoče je, da ta strah pred izgubo moči pri velikih ekipah skrbi za večji nemir kot pa slabi poslovni izkazi lastnika formule ena. Toda športni šef Ross Brawn od ekip zahteva, da preskočijo svojo lastno senco. In obljublja, da bomo na koncu imeli le zmagovalce. "Ekipe moramo prepričati, da ni vse tako slabo. Večja debata o poslovni strani športa je vsekakor potrebna. Prva razprava o poštenem in dolgotrajnem nadzoru stroškov je le del tega," pojasni Brawn, ki doda, da je vse to potrebno, da bi se izboljšal celoten produkt. "Imamo tehnično stran, nadzor stroškov in športno stran, da bi se lahko izboljšali. Če bomo vse to zapravili, samo ker imamo to poslovno debato, potem bi bili neumni, kajti to bo naš posel naredilo boljši in dolgotrajnejši."   

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
Dynisco
Toliko o senilnem starcu, ki je uničil formulo?!? Še par dirk naj jim odpovejo pa kak Ferrari ali Mercedes naj razpizdijo do te mere, da bodo zapustili tole cirkusantstvo pa bodo peščene cone in glasnost motorjev precej nepomembna zadevščina. Zna Bernie tole še enkrat kupit za male pare in spraviti na vrh. Le časa mu zna zmanjkati.
23.11.2017 12:20:27
ripmork
@Dynisco: še dobro leto ni odkar je Liberty prevzel, za zdaj je še vse posledica preteklih delovanj senilnega starca. Proizvajalci pa so taki, kot so bili vedno - v konstantnih grožnjah in izsiljevalski poziciji... z namenom boljši biznis zase naredit, seveda.
23.11.2017 13:22:50
ripmork
Liberty media je dregnila v osje gnezdo, ko želi izboljšati pogoje za manjše ekipe. Hkrati pa so začeli konkretno vlagati v šport, povsem logično, da so manjši prihodki oz. izguba. Par let počakajmo in bomo potem videli, sanacija slabih odločitev iz zadnjega desetletja se ne bo zgodila čez noč.
23.11.2017 13:29:16
tadejkrze
Sej vem, da zveni kot teorija zarote ampak...kaj pa če je v ozadju nekaj večjega? Manj denarja za ekipe pomeni, da bo iz strani vseh sledi pritisk na ekipo, ki dobi največ denarja ne glede na uspeh in to je Ferrari. Osebno mislim, da planirajo bolj izenačiti denarne nagrade in brez krega ne bo šlo
23.11.2017 13:44:32
Dynisco
A dej nehi no!! V življenju Bernie ni naredil izgube, zdaj, ko ga pa prvo leto ni, je pa on kriv za nazaj. Verjemi kar pač hočeš, jaz verjamem, da so si tile Liberty pobje nataknili malo prevelike čevlje, misleč da je čisto enostavno voditi F1. Če lahko Bernie, ki je bumbar, lahko tudi mi, ki smo sposobni kot le kaj. Zdaj pa brcajo po temi upajoč, da jim rata kaj zadeti.
23.11.2017 13:55:31
ripmork
Liberty media so ob prevzemu povedali, naj ne pričakujemo hitrih rešitev/ čudežev in bo trajalo nekaj let, da se pokažejo spremembe na bolje. Kar je Bernie delal je v samem bistvu bilo agresivno zategovanje pasu povsod na račun dobička, bolano zviševanje pristojbnin, zaradi katerih so nekatera tradicionalna prizorišča odpadla, imamo pa dirke v azijskih vukojebinah pred na-pol praznimi tribunami. Samo kot primer. Če je to zate dobro vodenje športa...
23.11.2017 14:09:41
ripmork
Sicer je pa upad gledalcev v zadnjih letih vse povedal... ali bo novim lastnikom uspelo ladjo rešit, bomo pa še videli. Zdaj ima ladja vsaj smer, če je že treba še nekaj lukenj v dnu zakrpat.
23.11.2017 14:12:32
macolar
Dejstvo je da je normalno da ob prevzemu nečesa najprej narediš izgubo. Morali so komplet prestruktorirat dinozavrsko sestavo ki je kraljevala zadnjih nekaj desetletij, ki ni vlagala v prihodnost in se je preprosto smatrala za najboljšo brez gledanj na navijače. Pri Libertyu so nekaj enostavnih a dobrih stvari končno zrihtali (npr. Youtube), po drugi strani so pa krepko začeli kiksat (HALO, samo 3je motorji naslednjo sezono in itd...). Na primerno mesto so končno postavili nekoga ki se spozna (Ross Brawn) - je pa res da slednji trenutno samo govori, naredi pa bolj malo uporabnega. Ecclestone je dobiček delal zgolj zaradi postavljanja dirkališč na eksotičnih lokacijah z polnimi malhami denarja in zaradi tega je šport trpel. Osebno Libertyu zamerim tudi preklop vsebin na plačljivo TV. Naslednje leto bo po mojm še slabše kajti zaradi Haloja bo marsikdo ugasnu TV. Je pa eno dejstvo in sicer bi moral nekdo udarit po mizi in dat jasno vedet da nobena ekipa ni nepogrešljiva in da je nastopanje v prvenstvu privilegij in ne pravica, še manj pa priložnost za kreiranje prvenstva in izsiljevanje. Odločitve je treba sprejemat za korist celotnega polja in ne samo za 2, 3 ekipe.
23.11.2017 17:22:58
Aichi
ja, bernie je uničeval formulo zadnjih 20 let in neki časa bojo rabli da posanirajo vse...
23.11.2017 17:58:45
ripmork
@macolar: podpis! Odlično povedano.
23.11.2017 18:25:40
FastEddy
Ko bodo spet zaceli dirkati, naj me poklicejo. Kaj se ima Vettel licenco za dirkanje??? Namrec zasledil sem, da se je dvakrat zasukal po dirki in zakadil gume???
23.11.2017 23:16:51
FastEddy
V F1 kihnes pred startom, pa te vsemogocni komisarji postavijo v zadnjo vrsto...
23.11.2017 23:20:23

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija