EU birokracija in slovenski organi so zapovedali, da vam moramo povedati, da morate vedeti, da na naši spletni strani uporabljamo piškotke! Ja, imamo jih, pa tudi napolitanke in tiramisu. Lahko pa pridete tudi k nam na toplo mleko in Domačico ali pa mamin štrudl.

Če ostanete na naši strani, pomeni, da ste obveščeni in se s tem strinjate (če ne, pa si pojdite po piškotke drugam, v trgovino recimo).

Mimogrede, lačni otroci v Afriki nimajo piškotkov!!!!

Ugrizni in nadaljuj...
Članki   |   2018 le še trije motorji na dirkača
Formula ena pred kaosom
Po pravilniku bodo morali dirkači sezono 2018 odpeljati le še z dvema ali tremi deli pogonske enote. Strokovnjaki so enotnega mnenja, da je to popolnoma napačna pot in da se formula ena nahaja pred kaosom.
Bojan Vrbnjak
4. januar 2018 | 8:37:18

Pravilnik sezone 2017 je predpisoval: Kdor je na sezono in posameznega dirkača porabil več kot štiri pogonske enote, ta je bil deležen kazni. V praksi je to vodilo do tega, da so navijači in strokovni ljudje v soboto zvečer še razglabljali o morebitnem vrstnem redu na štartu, kajti vse te kazni so vedno znova skrbele za zmešnjave. Skoraj polovica polja formule ena je bila deležna kazni pribitka mest, toda kdor sedaj verjame, da bo tej neumnosti kmalu konec, ta se je na žalost uštel.

Kajti pod domnevnim varčevanjem bodo dirkači v letošnji sezoni za celoten koledar dirk imeli le še po tri motorje, nekatere dele pogonske enote pa le še po dva primerka. Če proizvajalci motorjev že v lanskem letu niso uspeli s štirimi pogonskimi enotami prebroditi sezono, kako bodo to uspeli v letošnji? Pri tem pa imamo letos dirko več. V povprečju bo moral en motor z notranjim izgorevanjem zdržati sedem dirkaških koncev tedna!

Aktualni svetovni prvak Lewis Hamilton je ob koncu lanske sezone menil: "V nedeljo na dirki v Braziliji sem lahko prvič v celoti obremenil svoj motor. To je bilo lepo, kajti običajno moraš z motorjem ravnati zelo pazljivo in skrbno. Običajno vedno zmanjšam zmogljivost, da ne bi preobremenjeval motorja. Moji inženirji so vsakič menili, da bi lahko mirne volje nekoliko bolj obremenil motor, toda sam sem jim vedno odgovarjal, da mi je ljubše tako kot počnem. In potem poskušam to kompenzirati s svojim načinom dirkanja. Lahko rečem, da se je v nas naselil nek prikriti strah, še posebej pri meni, da mi se ne bi ponovila dirka iz Malezije leta 2016, ko se mi je pokvaril motor. Predstava, da bomo v novi sezoni imeli le še po tri motorje, to zelo razjeda. Dirkači bi morali imeti možnost, da veliko več napadamo. Formula ena bi morala biti sprint."

V letošnji sezoni bodo dirkalniki še težji in aktualni prvak nekoliko pretirava – ali pa tudi ne: "Kmalu bomo v pogledu teže na nivoju serije NASCAR. Zavorne poti bodo vedno daljše, zavore pa bodo še bolj obremenjene. Vem, da sedaj vse skupaj zveni negativno. Toda kot dirkač si želiš hiter dirkalnik. V vsakem krogu želiš napadati na polno. In danes temu ni tako. Namesto tega imam sedaj nekakšen menedžment, samo da pazimo na tehniko in zaradi tega ne verjamem, da je to za navijače zanimivo in razburljivo. Kako naj bi postopali v prihodnosti? Sam osebno verjamem, da je znižanje kontingenta motorjev napačna smer."

Podobnega mnenja je tudi Christian Horner, šef ekipe Red Bull. "Sedaj moramo resno razmisliti o tem, ali nemara ne obstaja kakšna boljša pot za uporabi novih delov motorja. Vse to iz dirke v dirko postaja slabše. Na koncu bo zaradi tega odločeno še prvenstvo. V okviru sestankov strateške skupine sem poskušal, da pravilo treh pogonskih enot na sezono ne bi bilo sprejeto, vendar pri tem nisem imel dovolj podpore. Mogoče imajo drugi šefi ekip večji ali boljši vpogled, čeprav so tudi sami deležni kazni. Pri omejitvi delov motorja gre prvenstveno za varčevanje. Ampak če ekipe tako ali tako potrebujejo pet elementov, potem nič ne privarčujemo." Poskusi Hornerja so bili neuspešni, kajti Ferrari se je odločil, da ostane pri štirih motorjih na sezono.

In kako je situacija glede motorjev v sezoni 2018? Na začetku naj spomnimo, da je moderna pogonska enota sestavljena oziroma razdeljena na šest elementov:

V6 motor z notranjim izgorevanjem

Turbo polnilec

MGU-H (motor generator unit – heat)

MGU-K (motor generator unit – kinetic)

Paket baterij

Kontrolna elektronika

V sezoni 2018 je dovoljeno: Trije motorji z notranjim izgorevanjem, tri enote MGU-H, trije turbo polnilci, samo dve enoti MGU-K, dve bateriji in dve nadzorni enoti. Če bo nek dirkač uporabil več teh elementov, kot je dovoljeno, sledijo običajne kazni pribitka mest na štartu, drugi novi element pa samodejno vodi do tega, da bo moral dirkač dirko začeti iz začelja.

Odstavljeni projektni vodja Honde v formuli ena Jasuka Hasegawa je za kolege iz Autosport dejal: "To je težko, to nikakor ni idealno. Nismo bili edini, ki smo se ubadali s težavami, tudi Renault jih je imel. To seveda ni razumno. Če smo zmanjšali zmogljivost, potem nismo imeli težav. Motor smo obremenili z 2000 vrtljaji manj in brez težav prišli do cilja. Ampak to ni pot, po kateri naj bi šla formula ena. Poleg tega pa trije motorji na sezono pomenijo tudi to, da bomo sedaj imeli samo dvakrat možnost, da brez kazni uvedemo svežo specifikacijo motorja."

Švicarski strokovnjak za dirkalne motorje Mario Illien pa benti: "V letošnji sezoni bodo lahko ekipe na dirkača uporabile le še tri pogonske enote. To formulo ena ne naredi cenejšo ali ugodnejši, prej dražjo. Kajti, da dosežeš takšno zanesljivost, potrebuje vsak proizvajalec motorjev veliko več ur na testnih mizah. Sam menim, da so celo štiri pogonske enote na sezono premalo."

Illien pa je tako ali tako prepričan, da se formula ena z uvedbo turbo motorjev leta 2014 nahaja na trnovi poti. "Približanjem s serijsko proizvodnjo ni tako pomembna. Prej potrebujemo boljši šport. Seveda ima lahko serijska proizvodnja koristi od izkušenj iz motošporta, toda to bi morali biti sekundarnega pomena. Če ljudje ugasnejo televizijo ali preklopijo na drug kanal, ker jim formula ena ni zanimiva, potem to približevanje s serijsko proizvodnjo nikomur ne koristi."          

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
humpldumpl
Naj ekipe med sabo sklenejo dogovor in pred vsako dirko vsi menjajo motorje. Lahko bodo poljubno napadali, dobili bodo vsi (enake) kazni in vrstni red bo ostal enak, kot na kvalifikaicjah. Simpl rešitev. Hitro bodo glavni videli nesmisel v pravilih.
4.1.2018 9:25:06
hubertfast
Kartelni dogovor je mogoč vendar težko izvedljiv, če nekdo zaupa preveč vase. Dejansko bi morali biti že sedaj dogovorjeni da recimo, 4, 10 in 15 dirko vsi vse menjajo istočasno tako da, dobijo vsi pribitek naenkrat ne pa po vrstnem redu kdo je povedal prvi in kdo zadnji. Temu seveda ne bo tako. Predvsem Mercedes sumim da bo glede Na cca 100 porabljenih motorjev to obrnil v svojo korist. Ferrari pa jih po moje tudi ni stestiral kaj manj. Lani sem bil na pol sezone prepričan, da bo zanesljivost odločila prvenstvo,no ga bo pa letos.
4.1.2018 11:37:36
tadejkrze
@humpldumpl, potem bi najslabša ekipa, V Monacu, na Hungaroringu preprosto ignorirala dogovor in zmagala zaradi pole positiona
4.1.2018 13:41:35
matjazh
tadejkrze: ni mogoče Da se v monacu ne da prehiteti pol sekunde počasnejšega avtomobila je jasno....ampak samo v primeru da za volanom sedi vrhunski dirkač. tri sekunde počasnejši avto s plačljivim dirkačem pa ne more zmagati na nobeni dirki...pa tudi če mu dajo krog prednosti in ga mora npr hamilton prehiteti 2x.....
4.1.2018 16:21:45
webb_x
Naj se nekdo odloči in vsako dirko menja motor in vse ostale motorne elemente. Pri vsem šparanju ima velike možnosti zmag iz začelja
4.1.2018 17:06:17
RenaultF1
Eh, dejte nehat. Primadona joka kot vedno, ko ni po njegovih zeljah. Saj mu ja nihce ne brani da stiska do konca, ali pac? Saj so tudi v preteklosti preopbremenjevali motorje, se spomnim 30 let nazaj, je vsem vsaj na 3-4 dirkah odletel v vecna lovisca (seveda najboljsim). S tem "varcevanjem" so zaceli v dobi Sumija, ko so zadeve pripeljali do skrajnosti, kar se tice zanesljivosti. Meni osebno je to ravno tisti element ki naredi zadevo zanimivo, saj ne ves kdaj bo kermu odpeketal motor, ampak zal je tako, da se ponavadi to ne zgodi. Poglejte letosnjo sezono, ko se je Vettel enkrat zaletel, enkrat motor rzgnal, pa je bil sunka tako dalec, da je bilo konec sanj, razen ce bi se njemu kaksen motor odletel, vendar jih je takticno zamenjal, da je imel sveze. Jasno mi je da vsi zelijo priti do konca, vendar pravi dirkac bo gnal zadevo ne glede na vse :-).
5.1.2018 7:29:24
dbench
RenaultF1, zanimivo ali ne (no, meni ni bilo prav nič zanimivo ko je Kimiju vsakič razsulo motor v letih 02,04), verjetno vsak dirkač ki je dovolj pameten, ne bo gonil motorja do limita, če ve da ga okvara lahko košta naslova. Bo pač raje vzel kakšno rezultatsko uvrstitev nižje in počakal na novo priložnost. Po vseh kritikah dirkačev ("primadona" kot ti praviš seveda ni edini) je povsem jasno, zakaj prihaja do tega da recimo gledamo kako se nekdo matra 3-4 kroge nekoga prehiteti in potem raje popusti, če mu ne uspe priti mimo. Potem pa mi govorimo kako je nekdo nesposoben itd,.. Pač šparajo material in še gledajo na porabo goriva. To je res čisto zgrešeno v pogledu dirkanja na polno. Najbolj pa me čudi da FIA vztraja pri tem kvazi varčevanju ne glede na to, da jim z vseh strani na glas trobijo, da to ni OK in da so stroški na koncu še višji... nekje mora bit en keč
5.1.2018 9:16:08
andrej
dejstvo je da so proizvajalci samo izglasovali to pravilo. zakaj ? bolj vzdržljiv motor dobijo če čim več potrošijo za razvoj. in spet so na boljšem tisti ki lahko več porabijo za razvoj, torej bogatejši. na ta način se ohranja prednost mercedesa in ferrarija proti renaultu in hondi. varčevanje v f1 so sanje
5.1.2018 11:59:46
rovokopac
Tu je govora o zelo zaostali tehnologiji, ki bi jo morali prepovedat. Sedanja generacija ropotajočih in smrdljivih mlinčkov bi morala biti zadnja. Potem je pa lahko isti motor tudi za celo sezono. Če ne bodo prišli sami k pameti, jih bodo pa v to prisilili politiki. Potem bodo pa vsi drugi krivi, samo lastne krivde ne bodo videli.
5.1.2018 12:20:48
matjazh
Nova dimenzija varčevanja ....uniči 100 motorjev v razvoju , da boš potem prihranil 2 na leto.
5.1.2018 13:43:08
Aichi
a električni motor je pa čist?!?!?
5.1.2018 13:59:25
rovokopac
Ja, elektromotor je toliko umazan kot vsak drug elektromotor, kjer koli ga že vidiš. Problem je samo akumulator in pridobivanje elektrike. To pa se da še konkretno izboljšat. Samo če ne stopiš v reko, tudi na drug konec ne boš prišel. Le tako se lahko vsa tehnologija izboljša.
6.1.2018 8:38:15

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija