Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Članki   |   Tradicionalno dirkališče Silverstone
Po 2019 konec dirk formule ena?
BRDC je kot lastnik steze v Silverstoneu prekinil pogodbo kot prizorišče britanske Grand Prix dirke. Nekdanji dirkač Derek Warwick izraža bojazen, da bi se lahko potem za to stezo ugasnile luči.
Bojan Vrbnjak
11. januar 2018 | 7:35:23

Šok je bil veliki: V okviri tiskovne konference v Silverstoneu, je predsednik uprave BRDC John Grant v lanskem poletju potrdil: BRDC kot lastnik dirkališča v Silverstoneu bo uveljavil izstopno klavzulo pogodbe, ki jo je leta 2010 sklenil s takratnim šefom formule ena Berniejem Ecclestoneom. Ta klavzula se mora uporabiti še pred našo dirko v sezoni 2017, da bi predčasno končali sporazum, ki velja do leta 2027.

Na podlagi današnjega stanja, bo dirka za VN Velike Britanije leta 2019 najverjetneje zadnja. Silverstone je pra-dirka vseh Grand Prix dirk, kajti leta 1950 se je tukaj odvijala prva dirka svetovnega prvenstva formule ena.

In zakaj je BRDC potegnil zasilno zavoro? Zaradi tega dejstva: Leta 2010 so podpisali 17-letno pogodbo, domnevno za 12 milijonov britanskih funtov (okrog 14 milijonov evrov) na dirko, z dodatkom, da se bo pristojbina za vsako leto zvišala za pet odstotkov. S tem je prireditelje lanska dirka stala okrog  19,75 milijona evrov, leta 2027 pa bi moral BRDC plačati mastnih 30,6 milijona evrov.

John Grant je povedal: "Ta odločitev je bila sprejeta, ker izvedba dirka na podlagi te pogodbe finančno ni več sprejemljiva. Leta 2015 smo beležili izgubo v višini 2,8 milijona funtov, 2016 je ta znašala že 4,8 milijona. Dosegli smo točko, na kateri srce motošporta ne sme preglasiti glave in razuma. To ne bi samo ogrožalo prihodnost Silverstonea in BRDC-ja, temveč tudi celotno britansko motošportno skupnost. Upamo, da bomo lahko z novimi lastniki Liberty Medio našli novo osnovo za pogajanja, kateri bi zagotovila prihodnost formule ena v Silverstoneu."

Na vprašanje Grantu, zakaj je pred leti sploh podpisal takšno pogodbo, je Britanec odgovoril: "Takrat je šlo za to, da zagotovimo prihodnost britanske Grand Prix dirke. Bila je edina pogodba, ki smo jo prejeli in za nas je bilo pomembno, da te dirke ne izgubimo. Ampak dejstvo ostaja, da smo kljub 350.000 obiskovalcem v dirkaškem koncu tedna beležili izgubo."

Sedaj se postavlja vprašanje: Ali bo Liberty Media držala svojo besedo? Kajti novi šef formule ena Chase Carey je pojasnil, da so evrospka tradicionalna dirkališča za novo vodstvo kraljevega razreda motošporta elementarnega pomena. Nemčija in Francija se letos vračata na koledar dirke in obe državi spadata med pra-dirke kot so Belgija (Spa), Italija (Monza) in seveda tudi Velika Britanija s Silverstoneom.

Derek Warwick, nekdanji dirkač formule ena, pa ni tako optimističen. Britanec je bil med letoma 2011 in 2017 predsednik BRDC in sedaj kolegom iz Jersey Evening Post pojasni: "Dirka je predraga, kajti nenehno izgubljamo denar. Zaradi tega je bilo nujno, da se je koristila ta izstopna klavzula. Velika Britanija je domovina motošporta. Ali to pomeni, da bomo večno imeli britansko Grand Prix dirko? Seveda ne. Vsi si želimo, ne samo Britanci, da dirka ostane v Silverstoneu. Ampak vse skupaj mora biti gospodarsko zdravo, da bi lahko investirali tudi v prihodnost. Toda z aktualno pogodbo pa to seveda nikakor ni mogoče."

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija