Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Članki   |   Haas F1
Steiner bi želel Američana, toda koga?
Šef ekipe Haas, Günther Steiner, bi želel, da bi v formuli ena dirkal tudi Američan. Toda tačas ne vidi nikogar, ki bi izstopal.
Bojan Vrbnjak
16. januar 2018 | 9:50:43

Z vstopom ameriškega dirkača v formulo ena bi se lahko priljubljenost kraljevega razreda motošporta bistveno povečala. Šef ekipe Haas Günther Steiner bi si želel zaradi ameriških korenin ekipe v dirkalniku videti  dirkača iz ZDA, toda tačas ne vidi nikogar, ki bi izstopal, zaradi česar ne bi bilo smiselno angažirati nekoga, ki ne bi bil konkurenčen.  

Na vprašanje, ali ima ekipa Haas na svojem seznamu dirkača iz ZDA, je Steiner odgovoril: "Nobenega ni na seznamu. Če bi obstajal nek dober dirkač, bi ga zagotovo opazovali. Ne nazadnje želimo nekoga najti." Vendar pa se postavlja vprašanje, ali bi nek vrhunski dirkač sploh želel nastopiti za ekipo Haas, nadaljuje Steiner. "Angažirati Američana, ki ni dovolj hiter, ne bi bilo dobro za šport." Zadnji Američan, ki je – vsaj deloma – nastopil v formuli ena, je bil Alexander Rossi, ki je leta 2015 odpeljal nekaj dirk za ekipo Manor.

Kritika šefa ekipe Haas, kar se tiče kvalitete aktualnih dirkačev v ZDA, pa je poskrbela za besne reakcije iz severnoameriške dirkaške scene. Graham Rahal, dirkač serije IndyCar, je preko twitterja sporočil, da je ta izjava Steinerja eno "veliko sranje". Sam je prepričan, da so tako on kot tudi njegovi kolegi sposobni dirkati in se dokazati v formuli ena. "Če to verjamejo, zakaj nas ne pokličejo in nam ponudijo možnost?", sprašuje Steinerja. Rahal je prepričan, da so Američani prekleto dobri dirkači. Razlog, da sta v preteklih 24 letih samo dva dirkača iz ZDA imela stalni sedež v kraljevem razredu motošporta, vidi v pomanjkanju atraktivnosti formule ena. "Sam tako ali tako ostajam v seriji IndyCar, kajti tukaj je veliko bolj zanimiva." Po lastnih besedah bi Rahal v primeru, da bi ga Steiner poklical, samo odmahnil z roko. "Takšen nastop pri Haasu je smešen. Zaradi tega je škoda mojega časa."

Alexander Rossi, zmagovalec dirke 500 milj Indianapolisa in kot rečeno nekdanji dirkač ekipe Manor, je k mneju Rahala na twitterju odgovoril: "Točno tako." Tudi Conor Daly, katerega so povezovali z ekipo Haas in sedaj prav tako nastopa v seriji IndyCar, je besen: "Kako se lahko označuješ kot 'ameriška' ekipa in potem tako slabo govoriti o dirkačih svoje domovine?"

Nekdanji svetovni prvak formule ena Mario Andretti pa je izjave Steinerja označil celo kot napačne in arogantne. Dirkači serije IndyCar, ki se počutijo užaljene, pa uživajo tudi podporo Jeffa Gordona, legende iz serije NASCAR: "Ekipe formule ena nikoli ne bodo sprejele dirkačev iz ZDA, če se le-ti v zgodnji mladosti ne uveljavijo v Evropi," tako Američan. Vendar pa obstajajo številni talenti, ki bi lahko pod ugodnimi okoliščinami in s pravim materialom uspeli preskok v formulo ena. "Vendar pa ne vidim, da se bi to lahko zgodilo v bližnji prihodnosti," še doda Gordon.                 

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
dbench
Po moje bi bil za njih edini dovolj dober Američan Vin Diesel. On je sposoben zmagat rikverc, pri čemer je motor v ognju.
16.1.2018 15:01:17
travca
Z razlogom je Rossi zmagal Indy 500 in ta razlog je Evropska šola dirkanja. Alonso, ki je šel tja popolnoma brez izkušenj v oval dirkanju pa bi z malo več sreče prav lahko da celo zmagal prvič ko je sedel za dirkalnikom na dirki, še vsi Evropski vozniki, ki so šli v USA so nekaj dosegli tudi tisti povprečni (Takuma Sato npr.) Američani imajo pač zelo nerazvito openwheel lestvico napredovanja za mlade dirkače (Indy-Indy lights- Pro Mazda (Thats about it)) kar je proti mašineriji F1, F2, F3, GP3, F4... praktično nič.
16.1.2018 16:49:21

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija