Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Članki   |   Zaščita glave dirkačev Halo
Tako bo izboljšana aerodinamika
Varuhi pravil krovne organizacije FIA dovoljujejo, da bodo lahko inženirji pri novi zaščiti Halo namestili usmerjevalnike zraka in to možnost so ekipe dodobra in na različne načine izkoristile.
Bojan Vrbnjak
13. februar 2018 | 9:27:50

Kmalu se bodo na ogled postavili dirkalniki sezone 2018, ki bodo imeli eno skupno točko in to je zaščitni sistem Halo. O aerodinamičnem vplivu tega loka iz titana, pa se mnenja močno razlikujejo.

Tehnični šef ekipe Williams Paddy Lowe meni: "Izvedeli smo, da bodo učinki na pretok zraka minimalni. Lahko povem, da je bilo nameščanje sistema Halo na dirkalnik dokaj velika in zahtevna naloga. Prilagoditev je bila težka, kajti zagotoviti smo morali strogi obremenitveni test. Verjamem, da je bila to za vse ekipe najbolj zahtevna naloga, večja kot soočanje z aerodinamičnimi posledicami."

Toda njegov kolega pri ekipi Mercedes James Allison pa je mnenja: "Osnova sistema Halo je za vse ekipe enaka, saj gre v veliki meri za standardizirani del. Sam lok na zdravo aerodinamiko nima pretiranega vpliva. Sedaj pa pravilnik dovoljuje, da bodo lahko ekipe Halo obložile oziroma polepšale. To nam dovoljuje, da omilimo vrtinčenje zraka zaradi tega sistema. Zagotoviti moramo, da vrtinčenje zraka, ki bo nastalo zaradi Haloja, ne bo negativno vplivalo na pretok zraka in s tem na hlajenje motorja. Po drugi strani pa velja, da se zmanjša učinek na pretok zraka na zadnje krilce."

Če smo natančni, varuhi pravil krovne organizacije dovoljujejo igralno površino dveh centimetrov. V tem področju lahko ekipe na sistem Halo nameščajo svoja prekritja. McLaren je bil eden izmed prvih, ki je s tem že eksperimentiral in sicer že v okvirju posezonskih testiranj v Abu Dabiju lanskega novembra.

McLarnov šef aerodinamike Peter Prodomou o tem pravi: "Zaradi sistema halo trpi aerodinamika, to je dejstvo. Sprva gre za to, da se omilijo te pomanjkljivosti in lahko rečemo, da v tem pogledu opravljamo omejitev škode. Potem smo pa tudi pogledali, ali nam morda sistem Halo nudi kakšno priložnost. In dejansko nam je ta zaščita glave odprla določene zanimive poti rešitve. Prepričan sem, da bomo doživeli zelo različne izvedbe. Vsak aerodinamik se bo moral soočiti s tem, na kakšen način sistem Halo vpliva na pretok zraka do motorja, kaj to pomeni za hlajenje in kako izgleda s pretokom zraka na zadnje krilce. V prvi fazi bomo priča različnim rešitvam, vendar pa ocenjujem, da bodo ta prekritja sistema halo v drugi polovici sezone dokaj izenačena oziroma podobna."

Sodeč po besedah Matta Morrisa, šefa inženirjev ekipe McLaren, pa obstaja še eno drugo zanimivo področje in sicer gre za mesto, na katerem se s šasijo srečata zadnji dve pritrdilni točki tega loka iz titana. "Obstajajo različne možnosti, kako na tem mestu pritrditi sistem Halo. Tam bomo videli različne rešitve posameznih ekip."             

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
spartan
Če mene kdo vpraša (kar me ne), je norost postavljati bilo kaj pred voznikovo vidno polje, sploh ob tako močnih pospeških, zaviranjih in prehitevanjih. Poleg tega zaščita ne preprečuje, da voznik ne bi dobil v glavo kakšnega manjšega predmeta, ki bi odpadel pri veliki hitrosti od formule spredaj; recimo vijaka ali matice.
13.2.2018 10:17:30
skopusnik
Ali pa vzmeti, kar smo že videli....
13.2.2018 14:10:58
kumrcah
...dejstvo je da je to narejeno ravno iz nauka o zgodbi mladega juliesa...ostalo pa je bl podn od zascite
13.2.2018 19:40:29

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija